Συμπαράσταση από τη Δανία

“Η συμπαράστασή σας και η αλληλεγγύη σας, υλική και ηθική, μας δίνει δύναμη και αποδεικνύει πως δεν είμαστε μόνοι μας στην μάχη ενάντια στις επιθέσεις που δεχόμαστε από την κυβέρνηση με την καθοδήγηση της Τρόικα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου του ΜΕΤΡΟ Αντώνης Σταματόπουλος στην συνάντηση του με συνδικαλιστές, φοιτητές και ακτιβιστές από την Δανία. Οι Δανοί παρέδωσαν στο σωματείο 900 ευρώ ενίσχυση που μάζεψαν σε καμπάνια συμπαράστασης κατά την διάρκεια της απεργίας του ΜΕΤΡΟ και στην σχεδόν δυο ώρες συνάντηση που είχαν με το Δ.Σ. του σωματείου ενδιαφέρθηκαν για κάθε λογής ζητήματα. Οι ερωτήσεις ξεκίναγαν από την ίδια την οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων και το τι σημαίνουν σε καθημερινό επίπεδο οι επιθέσεις των μνημόνιων και έφταναν μέχρι τους τρόπους οργάνωσης της απεργίας αλλά και πώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των σωματείων και των διαφορετικών κλάδων.

“Πρέπει να δούμε την πρόοδο που έχει κάνει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα. Και πολιτικά αλλά και οργανωτικά. Στην Δανία έχουμε να μάθουμε από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα από τους τρόπους οργάνωσης, τις συνελεύσεις τους, τους τρόπους συντονισμού και υπέρβασης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Δανία σήμερα επιτίθεται στις συλλογικές συμβάσεις και στα επιδόματα. Προσπαθεί να μας πει πως εμείς οι εργαζόμενοι φταίμε γιατί η Δανέζικη οικονομία έχει μπει σε τροχιά ύφεσης. Τα ψέματα που λένε στους εργαζόμενους στην Ελλάδα λένε και στην Δανία. Το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε την μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις των δασκάλων. Ο τρόπος που αγωνίζονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα μπορεί να μας διδάξει πολλά πράγματα”, εξήγησε ο Benny Allemand, ενεργό μέλος σε σωματείο του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επιτάξεις της κυβέρνησης Σαμαρά τονίζοντας πως θα ξεκινήσουν καμπάνια συμπαράστασης ενάντια στην καταστολή του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Λίγο αργότερα ο Benny θα μοίραζε στους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ μπλουζάκια που γράφουν “Δυνατός στο Σωματείο μου”, ενώ το ίδιο έκαναν και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ που προσέφεραν καπέλα και μπλούζες με την λέξη ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ στους Δανούς ακτιβιστές. Το ίδιο απόγευμα η Δανέζικη αποστολή θα βρισκόταν στην συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΘΕΛ στο ΣΕΦ με τον Jesper Juul Mikkelsen, από την αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Δανία “Διεθνείς Σοσιαλιστές”, να απευθύνει χαιρετισμό συμπαράστασης.

17μελής ήταν αποστολή των Δανών, που ήρθαν για μια εβδομάδα στην Αθήνα, απαρτιζόμενη κυρίως από ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται γύρω από τις πρωτοβουλίες του μετώπου της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς Red-Green Alliance (Πρασινοκόκκινη Συμμαχία)αλλά και από εργαζόμενους, νεολαίους ακόμα και δημοσιογράφους. Έχοντας ενημερωτικές συναντήσεις και επαφές με συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες σε γειτονιές, μεταξύ αυτών και της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΕΚ, προσπάθησαν να αποκτήσουν μια συνολικότερη εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα .

“Η επίσκεψη στην Αθήνα είναι μια τεράστια εμπειρία για εμάς. Δεν είναι μόνο οι σημαντικές εικόνες από το εργατικό κίνημα, ούτε η δυνατότητα να δούμε στην πράξη την ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος. Είναι κυρίως το άνοιγμα της συζήτησης για τις εναλλακτικές εξόδου από την κρίση”, τόνισε στην Ε.Α. ο Jesper. “Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ανεξάρτητη οργάνωση των αντικαπιταλιστών/επαναστατών και οι τακτικές οργάνωσης του κινήματος δεν είναι ζητήματα μόνο για την Ελλάδα αλλά είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την αριστερά και την εργατική τάξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γυρίζουμε πίσω πολύ πιο δυνατοί σε σημαντικά θέματα πολιτικής και οργάνωσης”, τόνισε ο Jsesper ο οποίος ήταν αυτός που απύ χαιρετισμό συμπαράστασης εκ μέρους της Δανέζικης αποστολής και στην συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΘΕΛ.