Η Πανεργατική 20Φ έστειλε μήνυμα: Να τους γκρεμίσουμε

Αθήνα

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, άνεργοι, συνταξιούχοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας στις 20 Φλεβάρη. Η νέα Γενική Απεργία έστειλε μαζικό μήνυμα ότι η εργατική αντίσταση θα κλιμακωθεί.

Η πανεργατική ήρθε μετά από ένα μεγάλο απεργιακό ξέσπασμα σε δεκάδες χώρους και κλάδους. Η απεργία διαρκείας στο μετρό και τις συγκοινωνίες, η απεργία διαρκείας στα πλοία ήταν οι κορυφαίες στιγμές, αλλά δεν ήταν οι μοναδικές. Η απεργία και η κατάληψη των εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το απεργιακό πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκομείων στην Αθήνα, οι απεργίες στα Ναυπηγεία και τα δημόσια ΜΜΕ, οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών δημιούργησαν τη δυναμική της 20 Φλεβάρη.

Ούτε οι επιστρατεύσεις των απεργών, ούτε η καταστολή, ούτε η προπαγάνδα ότι οι “θυσίες πιάνουν τόπο” που είχε εξαπολύσει η συγκυβέρνηση τις προηγούμενες βδομάδες, κατάφεραν να την ανακόψουν. Η συμμετοχή της ΠΝΟ, αψηφώντας την επιστράτευση, ήταν χαρακτηριστική της διάθεσης για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η συγκέντρωση στο Μουσείο ήταν η πιο μαζική. Επικεφαλής μπήκαν οι εργαζόμενοι στους δήμους με τα πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, του Συλλόγου δήμου Χαλανδρίου, των εργαζόμενων του δήμου Βριλησσίων, των εργαζόμενων στα ΚΗΦΗ Αττικής και του δήμου Αθήνας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων. “Οι επιπτώσεις των μνημονίων στους δήμους είναι τεράστιες”, μας είπε η Κατερίνα Μακροπούλου, από το δήμο Καισαριανής. “Εκτός από το μισθολογικό που αφορά τον καθένα προσωπικά, περιμένουμε οι περισσότεροι δήμοι να μπουν σε επιτροπεία που θα οδηγήσει σίγουρα σε κατάργηση υπηρεσιών που μοιραία θα οδηγήσει σε απολύσεις. Μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα, αρκεί να πείσουμε τους συναδέλφους μας”.

Ακολουθούσαν οι απεργοί των νοσοκομείων που είχαν το μεγαλύτερο μπλοκ δείχνοντας το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στο κλάδο. Πίσω από το πανό της ΠΟΕΔΗΝ, βάδιζαν οργανωμένα τα σωματεία και οι σύλλογοι εργαζομένων από το ΓΝ Πατησίων, τον Άγιο Σάββα, το Αγλαΐα Κυριακού, το Παίδων Πεντέλης, το Αττικό, το Θριάσιο, το Σισμανόγλειο, το Δρομοκαΐτειο, το Λαϊκό, το Γεννηματά, τα ΕΚΑΒ Αθήνας. Επίσης εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού και του ΨΝΑ, ο Συντονισμός Ψυχικής Υγείας-Ειδικής Αγωγής-Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

“Στο ακτινολογικό στο Αγλαϊα Κυριακού είμαστε από τις 18/2 σε απεργία με ομόφωνη απόφαση και συμμετοχή όλων για τις ελλείψεις σε προσωπικό”, μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, τεχνολόγος. “Γενικά στο νοσοκομείο κυριαρχεί ότι και τα άλλα τμήματα έχουν προβλήματα και σε προσωπικό και σε υλικά και θα θέλανε όλοι να κινητοποιηθούν. Απλώς το Σωματείο έχει την τάση ότι όλα αυτά δεν μπορούν να αποδώσουν και σταματάει τη διάθεση του κόσμου. Υπήρξαν πιέσεις και απειλές από τη Διοίκηση να σταματήσουμε, αλλά δεν πέρασαν. Το χρεώνουν σε μένα ότι υποκινώ την απεργία αλλά δεν ήταν δική μου απόφαση, ήταν του συνόλου και θα την σταματήσουμε όταν δικαιωθούμε”.

“Χτες κάναμε συνέλευση για μια σειρά θέματα”, μας είπε η Άννα Βερικίου, νοσηλεύτρια στο Άγιο Σάββα. “Αντιδρούμε στη δίωξη ενός συναδέλφου, διεκδικούμε δεδουλευμένα υπερωριών από το Νοέμβριο, νυχτερινά, αργίες. Πήγαμε 15 άτομα στον Διοικητή, αλλά δεν πήραμε απάντηση για τίποτα. Θα συνεχίσουμε από την επόμενη βδομάδα”.

Μαζικά ήταν τα μπλοκ των εργαζόμενων στα υπουργεία, της ΠΟΕ-ΔΟΥ, της ΟΣΥΟ, της ΟΤΥΕ, της ΕΣΥΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΥΠΕΚΑ, του ΥΠΠΟ, του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του Συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ, του Σωματείου Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, της ΠΟΣ. Τα συνθήματα της κλιμάκωσης των απεργιών κυριαρχούσαν στα μπλοκ της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ, της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά συνθήματα με κεντρική την απαίτηση για “ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά” και “νομιμοποίηση όλων των μετανστών” ακούγονταν από το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ.

“Είμαι 10 χρόνια και νιώθω την αλλαγή που ζούμε στην Ελλάδα”, μας είπε ο Μορ Ουαντέ, από τη Σενεγάλη. “Εχω χαρτιά αλλά με το ρατσισμό και τις φασιστικές επιθέσεις, όλοι κινδυνεύουμε. Διαδηλώνουμε για το Μπαμπακάρ που πέθανε άδικα. Χαίρομαι που υπάρχει κόσμος που μας καλεί να διαδηλώνουμε μαζί. Και θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχω σε οποιαδήποτε κινητοποίηση και διαδήλωση για να σταματήσουμε τις επιθέσεις”.

Ακολουθούσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το Σωματείο Εργαζομένων ΜΟΔ, το Σωματείο Εργαζομένων Βιβλίου Χάρτου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο ΣΕΦΚ. Μαζική η παρουσία των εκπαιδευτικών πίσω από τα πανό της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των ΕΛΜΕ, αλλά και των φοιτητών πίσω από τα πανό των Συλλόγων. Εντυπωσιακό ήταν το μπλόκ των σπουδαστών στο ΤΕΙ Οινολογίας με σύνθημα “το σχέδιο Αθηνά είναι μαλακία, κάτω τα χέρια απ΄την Οινολογία”. Στο δρόμο ήταν και οι διοικητικοί της ΟΔΠΤΕ, οι υπάλληλοι της περιφέρειας Αττικής, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, των υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, η ΠΟΘΑ. Ολα τα κομμάτια του κινήματος, λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές κατοίκων από δεκάδες γειτονιές, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κίνημα “Δεν πληρώνω”, σωματεία και συλλογικότητες ανέργων, πρωτοβουλίες και σύλλογοι συνταξιούχων διαδήλωσαν μαζικά.

Το μέγεθος της διαδήλωσης είναι αδύνατο να μετρηθεί. Μαζί με το ΠΑΜΕ που προηγήθηκε από την Ομόνοια, αλλά και τα συνδικάτα που συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Αρεως -ανάμεσά τους τα σωματεία ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΓΕΝΟΠ, η ΟΤΟΕ με τους Συλλόγους της Εμπορικής, της Τράπεζας Κύπρου και του ΤΤ, το Σωματείο ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, ο Σύλλογος εργαζόμενων COSMOTE, τα Σωματεία ΗΣΑΠ, το Σωματείο Σκαραμαγκά, η ΠΟΣΤ- οι απεργιακές πορείες ήταν εκατοντάδων χιλιάδων. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν τα πρώτα μπλοκ της πορείας που ξεκίνησε από το Μουσείο μπήκαν στο Σύνταγμα, τα τελευταία δεν είχαν ακόμα καταφέρει να ξεκινήσουν.



Θεσσαλονίκη

Η απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη πανεργατική. Η πορεία του Εργατικού Κέντρου ήταν αισθητά πιο μαζική. Συμμετείχαν με πανό και μεγάλα μπλοκ από τα νοσοκομεία ο Αγιος Δημήτριος και το Παπανικολάου, η ΕΥΑΘ, το Βοήθεια στο Σπίτι, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ με μαύρα μπλουζάκια αλλά και οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι που ανάμεσά τους βρίσκονταν κι όσοι από το Μετρό παλεύουν ενάντια στην απόλυσή τους, οι κλωστοϋφαντουργοί. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, κατέβηκε την Εγνατία και κατέληξε στο υπουργείο, ενώ στη διαδρομή ενώθηκαν και όσα σωματεία και μπλοκ είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα.

Λευτέρης Αραμπατζής



Ηράκλειο

Κοντά 10 χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ηράκλειο. Ανάμεσα στα μπλοκ ξεχώριζαν οι εκπαιδευτικοί και το ΠΑΓΝΗ, το πολύ μεγάλο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο σχέδιο Αθηνά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ.

Προς το τέλος της πορείας έφτασαν οι αγρότες με τρακτέρ και τα σωματεία και οι κάτοικοι από την Ιεράπετρα που παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου και του ΤΕΙ. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε κατάληψη στη ΔΥΠΕ και την επόμενη μέρα έκαναν διαδήλωση διαμαρτυρίας.στο περιφερειακό συμβούλιο.

Γιάννης Μακαρώνας


Γιάννενα

Πέντε χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι στο μέταλλο και την ΠΙΝΔΟ, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Παύλου που είναι απλήρωτοι και κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο λόγω πιθανού κλεισίματος της εταιρίας, ο κόσμος που ήρθε από την περιοχή Πωγωνίου ενάντια στο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών που θέλει να φτιάξει ο Δένδιας στη Κακκαβιά, ο σύλλογος διοικητικών πανεπιστημίου, οι εργαζόμενοι στο Χατζηκώστα, οι εκπαιδευτικοί, ήταν ο κορμός της πορείας.

Λουίζα Γκίκα


Γιανιτσά

Απρόσμενα μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση στα Γιαννιτσά. Κυρίως κόσμος από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών που κινδυνεύει να γίνει κέντρο υγείας. Στη διαδήλωση μπροστά βρίσκονταν το ασθενοφόρο και μετά την πορεία δόθηκε ραντεβού για την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών σε συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου.

Μάκης Γεροντίδης


Ρέθυμνο

Η διαδήλωση στο Ρέθυμνο συγκέντρωσε περίπου 700 άτομα. Κινήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου προς τα δικαστήρια και την περιφέρεια όπου η αστυνομία προσπάθησε να την ανακόψει. Στην κεφαλή ήταν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους και πανό με σύνθημα “εργάτες αγρότες φοιτητές, μαζί στον αγώνα για να τους ρίξουμε”.

Ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι της περιφερειακής ένωσης, του νοσοκομείου, η λαϊκή συνέλευση, ο σύλλογος φοιτητών Ψυχολογίας, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Περνώντας από την παλιά πόλη παρατηρήσαμε ότι πολλά καταστήματα ήταν κλειστά με χειρόγραφες ανακοινώσεις συμπαράστασης στην απεργία.

Μαριλήδα Ανδρουλάκη


Μυτιλήνη

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν και στη Μυτιλήνη από διάφορους χώρους, δήμους, νοσοκομεία, οι καθηγητές οργανωμένα με πανό της ΕΛΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σημαίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν οργανωμένα οι μαθητές με πανό από σχολεία. Στους εκπαιδευτικούς το θέμα της αξιολόγησης ήταν κυρίαρχο, όλοι συζητούν το πως μπορούμε να την σταματήσουμε.

Σοφία Γεωργοκώστα, ΔΣ ΕΛΜΕ Λέσβου


Καλαμάτα

Η απεργιακή διαδήλωση στην Καλαμάτα ήταν μεγαλύτερη από τις προηγούμενες. Παρόλο που είχε κόσμο, η οργανωμένη παρουσία δεν είχε οργανωθεί από της συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Με πανό συμμετείχε η ΕΛΜΕ, αλλά τη διαφορά την έκαναν οι αγρότες με τα αγροτικά και τα τρακτέρ από το μπλόκο της Πυλίας. Τους συναντήσαμε στη διαδρομή και όλοι μαζί πήγαμε στη Νομαρχία για συμβολική κατάληψη.

Χριστίνα Λαδά


Πάτρα

Η μεγάλη διαφορά αυτής της πανεργατικής συγκέντρωσης από τις προηγούμενες ήταν ότι ο κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς το πρωί στη συγκέντρωση.

Δυόμιση χιλιάδες στο Εργατικό Κέντρο, άλλοι τόσοι στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η πόλη γέμισε με διαδηλωτές. Συμμετείχαν οι δάσκαλοι, οι γιατροί, οι φοιτητικοί σύλλογοι και η ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας που πλήττεται άμεσα από το σχέδιο Αθηνά. Επίσης οι αγρότες με μεγάλο μπλοκ. Ακόμα περισσότεροι φώναζαν αυτή τη φορά συνθήματα για απεργία διαρκείας, ενώ ακόμα και στις ομιλίες έμπαινε η μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται πολλές γενικές συνελεύσεις σωματείων.

Ράνια Κούτσικου



Λάρισα

Πλησίαζε τις 2000 ο κόσμος που μαζεύτηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Μαχητικό-αγωνιστικό παρών έδωσαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία -κυρίως του ιδιωτικού τομέα- όπως επίσης και αγρότες με τρακτέρ, μαθητές, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές του ΤΕΙ Πληροφορικής, Σωματεία του ΠΑΜΕ, η επιτροπή αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, οι Παρεμβάσεις. Επίσης έγινε συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων, της ΕΛΜΕ, του ΤΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων. Στη πρώην νομαρχία έγινε η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μία ακόμα έκαναν οι φοιτητές Βιοχημείας. Παρότι οι διαδηλώσεις δεν ενώθηκαν, απεργοί από όλες συναντήθηκαν αμέσως μετά στο μπλόκο της Νίκαιας όπου πήγαμε για συμπαράσταση στους αγρότες. Κοντά στα 3000 τρακτέρ, αγροτικά ΙΧ, μηχανήματα κλπ συνέθεταν την εικόνα του μαζικότερου πανελλαδικά μπλόκου. Κοντά στους 5000 αγρότες, εργαζόμενους, φοιτητές σπουδαστές κατέλαβαν το δρόμο για πάνω από δύο ώρες, αχρηστεύοντας πρακτικά κάθε απόπειρα καταστολής που τις προηγούμενες μέρες επέβαλε η συγκυβέρνηση μέσω των ΜΑΤ.

Πέτρος Θεοδοσιάδης



Χανιά

Κοντά επτά χιλιάδες διαδήλωσαν στις 20 Φλεβάρη στα Χανιά. Οι συνδικαλιστές δεν το περίμεναν με τίποτα.

Παρόλο που είχε τόσο λαό, δεν είχε γίνει κατάλληλη προετοιμασία. Ετσι με πανό συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, τα ΕΛΤΑ, ο Σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ και η Αριστερά. Παρουσία είχαν και οι αγρότες. Πολλά σωματεία κατήγγειλαν τις διώξεις των εννιά συνδικαλιστών για την κατάληψη της αντιπεριφέρειας πέρσι και καλούσαν στη 1 Μάρτη στη συγκέντρωση που θα γίνει για το θέμα.

Χρήστος Κιούπης



Τρίπολη

Στην Τρίπολη έγινε πολύ μεγάλη διαδήλωση, από τις πιο μαζικές.

Εγινε η συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, με συμμετοχή απεργών από διάφορους χώρους, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί, αλλά αυτοί που την μαζικοποίησαν ήταν οι αγρότες με τα τρακτέρ. Εγινε μικρή πορεία στην πόλη και μετά οργανωμένα πήγαμε στο μπλόκο των αγροτών στην Εσθάνη, όπου στα διόδια ανοίξαμε τις μπάρες για να περνάνε ελεύθερα τα αυτοκίνητα με πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Θάλεια Μπαρδάνη



Ζάκυνθος

Στην Ζάκυνθο στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου, οι γιατροί κι εμείς από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ που στις 2 Φλεβάρη είχαμε κάνει εκδήλωση ενάντια στην κατάθεση στεφανιού από τη Χ.Α. Ενώ στη αρχή οι διοργανωτές πρότειναν να γίνει ένα δρώμενο και όχι πορεία, με την παρέμβασή μας έγινε η διαδήλωση με επιτυχία στην πόλη.

Πέτρος Πομώνης