Προνόμια στους εφοπλιστές, κλάδεμα στους ναυτεργάτες

Για συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να υιοθετήσουν περισσότεροι εφοπλιστές την ελληνική σημαία, μιλάει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα σχέδιά της στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Μουσουρούλης, υπουργός Ναυτιλίας, απευθυνόμενος στους εφοπλιστές την Πέμπτη 28/2 από το καράβι Hellas Liberty στο λιμάνι του Πειραιά, προανήγγειλε μια σειρά αλλαγών κυρίως για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να γραφτούν πλοία στο ελληνικό νηολόγιο. Πέρα όμως από τις φανφάρες για την μεγάλη ελληνική ναυτιλία και τα οφέλη από την υιοθέτηση της ελληνικής σημαίας, ο πρόεδρος των εφοπλιστών Βενιάμης, στην ίδια συνάντηση, απάντησε ότι καλή είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αλλά δεν αρκεί. Πρέπει το λογαριασμό να τον πληρώσουν οι ναυτεργάτες.

Τα παζάρια κυβέρνησης κι εφοπλιστών πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, με προοπτική αφενός ο έλληνας ναυτικός να γίνει πιο “ανταγωνιστικός” και να εξασφαλιστούν ακόμα μεγαλύτερα προνόμια για τους εφοπλιστές. Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Μουσουρούλης, προβλέπει μείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, την απαλλαγή των εφοπλιστών από μισθολογικά βάρη κι άλλα δώρα για τους πλοιοκτήτες. Την ίδια στιγμή αυξάνει τη φορολογία των ναυτικών από 3% σε 10% για τα κατώτερα πληρώματα και από 6% σε 15% για τους αξιωματικούς και μετατρέπει τος εργαζόμενους των καραβιών σε ευέλικτους, εποχικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά ούτε λόγος για να απλωθεί χέρι στην προκλητική φορολογική ασυλία που απολαμβάνει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ήδη το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, εξετάζει τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που θα προσλαμβάνει νέους ναυτεργάτες με το 1/3 του μισθού που προβλέπει η ΣΣΕ. Πρόκειται για τη συνέχεια του χτυπήματος στις εργασιακές κατακτήσεις των ναυτεργατών μετά την επίθεση στη ΣΣΕ, που έγινε με το νομοσχέδιο για την “ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας” πριν από ένα μήνα.

Οι ναυτεργάτες έδωσαν έναν ηρωικό απεργιακό αγώνα πρόσφατα που έφτασε μέχρι και την επιστράτευσή τους από τη μεριά της κυβέρνησης και ξεσήκωσε μεγάλη συμπαράσταση από μια σειρά κλάδους εργαζομένων. Η ΠΝΟ μάλιστα δηλώνει έτοιμη να ξαναπροχωρήσει σε απεργία παρά την επιστράτευση. Η εφαρμογή αυτών των προθέσεων από την πλευρά των εργαζομένων μπορέι πραγματικά να τσακίσει τα σχέδια κυβέρνησης κι εφοπλιστών.