Η ΕΥΑΘ δεν είναι για πούλημα. Συνέντευξη με τον Γ.Γ. του Σωματείου Ζώη Πολυζωίδη

Τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, της Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, προχωράει η κυβέρνηση, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους αγοραστές και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος εντός 4 μηνών. Παρ'όλα αυτά οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουν. Ο Στέλιος Μιχαηλίδης μίλησε με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Ζώη Πολυζωίδη:


- Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα προχωρήσει ακάθεκτη στις ιδιωτικοποιήσεις και ήδη δρομολογεί το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης. Πως απαντούν οι εργαζόμενοι σε αυτή την προοπτική;

- Κοίταξε, η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ότι βρίσκει μπροστά της γιατί έτσι ορίζει το μνημόνιο. Μέσα στο προγραμμά της μας έχει βάλει εμάς πρώτους σαν ΕΥΑΘ, γιατί ήταν προετοιμασμένη η κατάσταση από την προηγούμενη πενταετία του Καραμανλή. Από τότε θα την πουλούσαν για άλλους λόγους. Δεν είχαμε μνημόνια τότε, αλλά είχαμε τις γνωστές μίζες και τα γνωστά χατήρια προς το κεφάλαιο. Γι' αυτό το λόγο συνεχίζουν, γιατί στην ουσία και πάλι χατήρια του κεφαλαίου κάνουν, μόνο που τώρα τα περνάνε με το μνημόνιο. Δηλαδή με “πιο μεγάλη μαγκούρα” μας κυνηγάνε κι όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους άλλους λαούς.

Η κατάσταση για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ ήταν έτοιμη. Τώρα πρέπει να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι και οι φορείς των πολιτών και να αντισταθούμε. Εμείς τώρα μεθοδεύουμε κοινούς αγώνες. Καλούμε δηλαδή όλες τις συλλογικότητες και όλα τα κόμματα να συνδράμουν σε αυτόν τον αγώνα, για να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και στην Τρόικα ότι αυτό το πράγμα είναι αδύνατο να συμβεί. Το νερό δεν πρέπει να πουληθεί γιατί δεν θα βγει σε καλό κανενός. Να καταλάβει κι ο μελλοντικός αγοραστής ότι έχει βάλει σε ρίσκο τα λεφτά του. Αν και στην ουσία δε θα βάλει σπουδαία λεφτά, δώρο θα του το κάνουνε. Αλλά να ξέρει ότι έχει μπλέξει με το λαό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι αντίθετος. Το έχει δηλώσει εδώ και χρόνια με ψηφίσματα από όλους τους δήμους και με πολλούς άλλους τρόπους. Θα θυμάστε και το μεγάλο συλλαλητήριο που είχαμε κάνει πριν τέσσερα χρόνια Ελπίζω να συνεργαστούμε όλοι μαζί σε έναν κοινό αγώνα τον οποίο και θα τον κερδίσουμε στο τέλος.

- Τι θα σημαίνει ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ για το λαό της Θεσσαλονίκης;

- Πρώτα από όλα ιδιωτικό νερό θα σημαίνει την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, γιατί ο ιδιώτης έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος και μόνο αυτό. Ό,τι ελέγχους και έργα θα χρειάζονται για την ποιότητα του νερού θα τα αποφεύγει προκειμένου να γλιτώσει τα έξοδα. Δεύτερο και κυριότερο θα το ακριβύνει. Θα ανεβάσει τα τιμολόγια προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του. Τρίτον έχει αποδειχτεί ότι αυτές οι εταιρίες όπου πάνε καταστρέφουν τα υπάρχοντα δίκτυα κι όταν φεύγουν αφήνουν πίσω τους καμμένη γη και ζητάνε επιπλέον κάποιες ρήτρες για να αποζημιώνονται. Έτσι είναι το σύστημά τους, ληστρικό.

- Έχουν δρομολογηθεί κάποιες κινητοποιήσεις για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση;

- Αρχικά προγραμματίζουμε μια συνάντηση όλων των φορέων της πόλης για να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό το οποίο θα δρομολογήσει κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις κι απεργίες. Σχεδιάζουμε στις 22 Μαρτίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα του νερού, να είμαστε σε μια μεγάλη κινητοποίηση. Επίσης την 25η Μαρτίου να είμαστε στην παρέλαση και να έχουμε κύριο σύνθημα το “Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού”. Και δεν σταματάμε εκεί, Μέσα από το συντονισμό θα προκύψουν κι άλλες αντιδράσεις. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.