Σοφία Σαλαμαδράνη, Σκουριές: Συμμετέχουμε στο κίνημα σαν ενεργοί πολίτες

Συμμετέχουμε στο κίνημα σαν ενεργοί πολίτες της περιοχής. Μένουμε πολύ κοντά στο σημείο που θα γίνει η εξόρυξη. Οι περισσότεροι κάτοικοι αντιδρούν. Και τώρα υπάρχουν μεταλλεία που δουλεύει πολύς κόσμος και με τον οποίο δεν υπάρχει κόντρα.

Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη νέα επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές. Υπάρχει αρχαίο δάσος εκεί το οποίο έχουν αρχίσει να το κόβουν από το Σεπτέμβρη. Από εκείνη την περιοχή εμείς υδροδοτούμαστε. Παίρνουν το νερό τους πάρα πολλά χωριά. Όπως μας έχουν ενημερώσει οι επιστήμονες που είναι στο πλευρό μας, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Ακόμα και για τις νέες θέσεις εργασίας που λένε αυτοί, η απάντηση είναι ότι χάνονται πάρα πολλές θέσεις εργασίας από άλλα επαγγέλματα. Από τον τουρισμό, την αλιεία, τη γεωργία, τη μελισσοκομία. Εδώ η περιοχή είναι αγροτουριστική. Πέρα από όλα αυτά εμείς αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας. Θα χρησιμοποιήσουν κυάνιο για να γίνει η εξόρυξη και η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι πολύ μεγάλη.

Βιώνουμε ένα μεγάλο καθεστώς τρομοκρατίας μετά τις δολιοφθορές που έγιναν στις εγκαταστάσεις πριν από λίγο καιρό και τις οποίες δεν τις κάναμε εμείς. Κάνουν προσαγωγές κάθε μέρα ακόμα και μαθητών και τους παίρνουν DNA. To αποκορύφωμα ήταν την Πέμπτη που κατέβηκαν με ΜΑΤ, κλούβες κλπ, ένας στρατός ολόκληρος. Χτύπησαν με δακρυγόνα μέσα στο χωριό. Πέφτανε δακρυγόνα στην αυλή του ιατρείου, ακόμα και στην αυλή του σχολείου. Έτυχε και ήμουν παρούσα και σας το λέω από δική μου εμπειρία.

Εξοργιστικός είναι και ο τρόπος που πουλήθηκε η περιοχή. 317 στρέμματα γη, 350 σπίτια, 2 ορυχεία που δουλεύουνε τώρα, ένας ολόκληρος οικοπεδικός οικισμός, πουλήθηκαν για 11 εκατομμύρια. Μπαίνει δηλαδή ζήτημα διαπλοκής. Όση εξόρυξη έγινε στα 2500 χρόνια, από την εποχή του Φιλίππου, θέλουν να την κάνουν σε 10 χρόνια με αλόγιστη χρήση χημικών. Γι’ αυτό και σε καθημερινή βάση γίνονται πορείες διαμαρτυρίες κλπ. Τώρα πια έχει γίνει γνωστό το θέμα.

Σοφία Σαλαμαδράνη, κάτοικος Χαλκιδικής