Η Κρήτη ξεσηκώθηκε

Την Πέμπτη 14/3 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο παγκρήτιο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στο “Σχέδιο Αθηνά” που κλείνει και συγχωνεύει σχεδόν 100 σχολές ανάμεσα τους και τμήματα του ΤΕΙ Ηρακλείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το συλλαλητήριο είχε καλεστεί στις 12μμ στην Πλατεία Ελευθερίας και όταν φτάσαμε εκεί προς έκπληξή μας βρήκαμε τους μαθητές του 1ου Λυκείου και Γυμνασίου να πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια για τις άθλιες εγκαταστάσεις του σχολείου τους και την υποχρηματοδότησή του.

Έπειτα από παρέμβαση μας στην μικροφωνική που είχε στήσει η ΕΛΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας καλέσαμε τους μαθητές να διαδηλώσουν μαζί ενάντια στις περικοπές στην χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και το “Σχέδιο Αθηνά” που αφήνει 17.000 μαθητές έξω από τις σχολές. Αρκετοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας.

Σιγά σιγά άρχισαν να καταφτάνουν τα πούλμαν των συλλόγων από τα ΤΕΙ του Αγ.Νικολάου και της Ιεράπετρας, τμήματα που τελούν υπό κατάληψη ενάντια στο κλείσιμό τους, και όταν έφτασε και το πούλμαν με τους φοιτητές από τις κατειλημμένες σχολές του Ρεθύμνου η πορεία ξεκίνησε. Συνολικά διαδήλωσαν γύρω στους 1500 φοιτητές, οργανωμένα στα μπλοκ των ΤΕΙ Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Ηρακλείου και του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, τμήματα που τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ συμμετείχαν με μπλοκ στην διαδήλωση το Φυσικό, το Βιολογικό, η Ιατρική και το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, αντιπροσωπεία από το Πολυτεχνείο Χανίων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης πραγματοποιήθηκε συντονιστικό στην Πλατεία Ελευθερίας, που χαιρέτισαν φοιτητές από κάθε σχολή της Κρήτης, βάζοντας την προοπτική της κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα, με συνελεύσεις και καταλήψεις, νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/3 και την οργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 28/3.

Παράλληλα έγινε κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους από τον Σ.Φ. Φυσικού, που ήδη καλεί στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 30/3 για την Ιθαγένεια, να κινηθούν για αντίστοιχες αποφάσεις. Από την μεριά μας, το ΣΕΚ και τα ΕΑΑΚ, μέσα στα πανεπιστήμια θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη βδομάδα, στην μάχη των συνελεύσεων και καταλήψεων, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες σχολές, που έχουν βγει ήδη στη μάχη ενάντια στο “Σχέδιο Αθηνά”, και όλους τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου, για να μην περάσει αυτό το σχέδιο-έκτρωμα και να μην κλείσει καμία σχολή.

Έλενα Τζίκα, φοιτήτρια Φυσικού