Νοσοκομεία: Απεργία ΕΙΝΑΠ

24ωρη απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά, αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ για την Πέμπτη 28/3 με απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα που θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας. Σε 6ωρη στάση εργασίας καλεί η ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Απρίλη κορυφώνοντας έναν κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινάει από τις 2 Απρίλη, με διάφορες μορφές δράσεις που θα επιλέξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων.

Με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνεται η μάχη που έχει ξεκινήσει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενάντια στην επιχειρούμενη διάλυση του ΕΣΥ, με το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών, τους απλήρωτους εργαζόμενους και τον μαρασμό ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων.

Το ΝΥΣΤΕΡΙ ήδη κυκλοφόρησε προκήρυξη για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

“Όλες αυτές οι αντιστάσεις για τα απλήρωτα, οι μάχες ενάντια στα κλεισίματα-συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, η κόντρα με τις περικοπές για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση της αναγκαίας λειτουργίας των νοσοκομείων, πρέπει να συντονιστούνε σε ένα νέο κύμα απεργιακής κλιμάκωσης, για να τσακίσουμε τον Λυκουρέντζο και τα σχέδιά του.

Οι απεργίες της ΕΙΝΑΠ στις 28 Μαρτίου και της ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Απρίλη είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, να ενοποιήσουν δηλαδή τις διάσπαρτες αντιδράσεις, αλλά δεν φτάνει, πρέπει να συντονιστούν και να κλιμακωθούνε” αναφέρει μεταξύ άλλων. Τώρα είναι η ώρα για επιτροπές αγώνα σε κάθε νοσοκομείο, για να οργανώσουμε καλύτερα τον κοινό ξεσηκωμό γιατρών και υπόλοιπων υγειονομικών. Με γενικές συνελεύσεις, περιοδείες, συζητήσεις να οργανώσουμε την επιτυχία των απεργιακών ραντεβού.

Πρόγραμμα

Ήδη σε μια σειρά νοσοκομεία διαμορφώνεται ένα ολόκληρο αγωνιστικό πρόγραμμα γύρω από τους δύο απεργιακούς σταθμούς.

Ο Γιώργος Τσιρώνης μάς δίνει το παράδειγμα του Θριάσιου νοσοκομείου: “Στις 28/3 ημέρα απεργίας για τους γιατρούς το σωματείο έχει αποφασίσει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και όλοι μαζί να κατέβουμε στο συλλαλητήριο. Συνεχίζουμε με στάση εργασίας στις 2/4, 12 - 2μμ, κοινή με τους τραπεζοκόμους και με συμβολικό αποκλεισμό της κουζίνας.

Στις 4/4 μπλοκάρουμε τα ταμεία και στις 9/4 οργανώνουμε τοπικό συλλαλητήριο με στάση εργασίας στην Ελευσίνα. Για την συνδιοργάνωσή του με άλλους μαζικούς φορείς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 2 Απρίλη. Στις 11/4 θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση έξω από την Υγειονομική Περιφέρεια. Στις 17/4, επεκτείνουμε με απόφαση του σωματείου την εξάωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ, σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας, μετατρέποντάς την σε απεργία όλη την ημέρα”.

Μεγάλη είναι και η σημασία του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει η ΟΕΝΓΕ, 29-31 Μάρτη, αφού δίνεται η δυνατότητα για πανελλαδική απεργιακή κλιμάκωση.

“Το συνέδριο αυτό έρχεται μετά από μια σημαντική εκλογική καταγραφή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ΕΙΝΑΠ κι αναμένεται αυτό να αποτυπωθεί και στις αποφάσεις του συνεδρίου” μάς είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στον Αγ. Σάββα και αντιπρόσωπος στο συνέδριο. “Διεκδικούμε καθαρή απόφαση από την ΟΕΝΓΕ ότι δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο, καμία κλινική. Χρειάζεται να βγούμε από το συνέδριο με έναν απεργιακό προγραμματισμό που να οργανωθεί με απεργιακές επιτροπές από τα κάτω. Σαν ΝΥΣΤΕΡΙ θα παλέψουμε για προειδοποιητική 48ωρη απεργία 17 – 18 Απρίλη που έχει και τη στάση η ΠΟΕΔΗΝ και από κει και πέρα κλιμάκωση με διαρκείας. Νομίζω πάντως ότι λόγω των εξελίξεων με την Κύπρο κλπ, θα ανοίξει μεγάλη πολιτική συζήτηση για την συνολική εναλλακτική στην κρίση. Και στο αγωνιστικό κομμάτι και στο πολιτικό η παρέμβαση του Νυστεριού και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα είναι πολύ κρίσιμη.”

Οι κινητοποιήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο συνεχίζονται τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις. Κύμα επισχέσεων εργασίας έχει ξεσπάσει στο Τζάνειο, το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων, το Μεταξά, το Γεννηματά και τη Νίκαια.

“Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Τζανείου συμμετέχουμε μαζικά στην επίσχεση εργασίας από τις 14/3, διεκδικώντας απλήρωτες εφημερίες από τον Νοέμβρη του '12. Θα συνεχίσουμε μέχρι να αποπληρωθούν όλα τα χρωστούμενα και φυσικά θα συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της Πέμπτης 28/3 και στο συλλαλητήριο στο υπουργείο” δήλωσε στην Ε.Α η Ματούλα Δρακοπούλου, από το Τζάνειο νοσοκομείο.

Στην Αχαΐα οι γιατροί σε συνέλευσή τους αποφάσισαν στάσεις εργασίας Τετάρτη 27/3 και Πέμπτη 28/3 και ανέβασμα στην Αθήνα την Παρασκευή 29/3, με συλλαλητήριο στο Γενικό Λογιστήριο, προκειμένου να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ στις 8πμ, καλεί το σωματείο του Ευαγγελισμού την Τετάρτη 27/3 ενώ την Πέμπτη 28/3, ίδια μέρα με την απεργία της ΕΙΝΑΠ, στις 2μμ, το σωματείο εργαζομένων του Αγ. Σάββα, θα πραγματοποιήσει αντιφασιστική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με συζήτηση και βιντεοπροβολή του ντοκιμαντές “Οι γιατροί του Γ'Ράιχ”.