Βγενόπουλος: Ο Μίστερ “Μαύρη Τρύπα”

Έπρεπε να σκάσει η Κύπρος... αλά Lehman Brothers για να βγουν στη φόρα από τα πλέον επίσημα χείλη τα άπλυτα όχι μόνο των τραπεζιτών αλλά και των επιστήθιων φίλων τους, εφοπλιστών κι άλλων επώνυμων μεγαλοεπιχειρηματιών, σε Αθήνα και Λευκωσία.

Μια κοινή ιστορία όπου όλοι μαζί έπαιζαν με τις φούσκες και τον χαριστικό υπερδανεισμό με τις πλάτες της «εγγύησης του δημοσίου», οδηγώντας σε χρεοκοπία την Κύπρο και στην κορύφωση της λεηλασίας, όπως και στην Ελλάδα.

Συνήθως οι αποκαλύψεις των σκανδάλων βγαίνουν στις μεγάλες κρίσεις, όταν όλο το οικονομικο-πολιτικό σύμπλεγμα καταρρέει και ψάχνει τρόπους να σωθεί και οι μεγαλομέτοχοι και διευθυντές αρχίζουν να αλληλοκαρφώνονται.

Έτσι πριν μερικές ημέρες οδηγήθηκε να μιλήσει έξω από τα δόντια το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην πτώχευση.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση στο Mega κατήγγειλε την προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής, δηλαδή τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, ότι μετέφεραν στην Ελλάδα κεφάλαια της Λαϊκής που ήταν καταθέσεις.

Ο Μπουλούτας έφυγε, μάλιστα, κατά 2,7 εκατ. ευρώ πλουσιότερος, αφού εκτός από τις ετήσιες απολαβές του, ύψους 1,166 εκατ. ευρώ, πήρε επιπλέον ποσό 1,543 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε με την παραίτησή του ως αποζημίωση(!).

Αφορμή για την κρίση στην Κύπρο ήταν η τεράστια «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ (άνω του 10% του κυπριακού ΑΕΠ) της Λαϊκής.

Το 2006 ο Βγενόπουλος με δύο funds αγόρασε το 22% της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με Κύπριους μεγαλομέτοχους και «πετροδολάρια» από το Ντουμπάι.

Το διεθνές περιοδικό «The Banker» (ο “Τραπεζίτης”) των Financial Times είχε επιλέξει τη Marfin Popular Bank ως “Τράπεζα της Xρονιάς” στην Κύπρο για το 2010 που απλωνόταν σε 11 χώρες, με πάνω από 500 καταστήματα».

Μέσα σε λίγα χρόνια η «αυτοκρατορία» αποδείχθηκε… «προβληματική». Μέχρι και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το ρίχνει στο καλαμπούρι:

«Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει… Το 2010 ο όμιλος Marfin Investment Group (MIG), κατέγραψε ζημιές ύψους 1,8 δισ. ευρώ κι έκτοτε κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στην Αθήνα. Τα αρχικά MIG αντιπροσωπεύουν πλέον τη φράση Money is Gone (τα χρήματα χάθηκαν)».

Στα τέλη του 2011 ο Βγενόπουλος πήδηξε από το καράβι πριν αυτό βουλιάξει.

Όταν η Λαϊκή άρχισε να έχει πρόβλημα ρευστότητας ήρθε η διάσωση με… «κρατικοποίηση» της Λαϊκής Τράπεζας, και διοικητή τον νυν υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. Μπήκαν χρήματα από το ευρωσύστημα (ELA) που έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ, τα οποία κινήθηκαν στα ίδια μονοπάτια ρίσκου των «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων».

Διαγραφή

Στις δηλώσεις του ο Μάριος Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε πως πριν το κράτος αναλάβει τη Λαϊκή Τράπεζα, η τελευταία είχε προχωρήσει στη διαγραφή διαφόρων δανείων επιχειρηματιών.

Μεταξύ αυτών ήταν και ένα δάνειο ύψους 175 εκατ. ευρώ που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και επενδύθηκαν μέσω οφσόρ στον Όμιλο MIG (133 εκατ.) κι ένα άλλο ύψους 600 εκατ. που παραχωρήθηκε σε φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες.

Αντίστοιχη πολιτική είχε η Τράπεζα Κύπρου, η οποία σε καιρό ελληνικής και διεθνούς κρίσης άνοιγε υποκαταστήματα στην Ελλάδα και αγόραζε τράπεζες σε Ρωσία και Ρουμανία. Τα δάνεια έρρεαν φυσικά με βαφτισμένες «εγγυήσεις» δια χειρός Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθ. Ορφανίδης, όπως και ο ομόλογός του, Γ. Προβόπουλος, στην Ελλάδα, άφησαν τους τραπεζίτες να αλωνίζουν και να μοιράζουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις.

Ο Προβόπουλος, μάλιστα, κάλυψε τον Βγενόπουλο στη Δικαιοσύνη, όπου ο Προβόπουλος αντί να κληθεί ως συνυπεύθυνος για την υπόθεση MIG, κλήθηκε ως μάρτυρας απαλλαγής του Βγενόπουλου.

Οι «ειδικές» σχέσεις του Βγενόπουλου με την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν παροιμιώδεις. Ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στην κυβέρνηση Σαμαρά ο οποίος μόλις αυτή τη βδομάδα παρέδωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς ξεπούλημα στο ΤΑΙΠΕΔ και ηγείται των φιλοδοξιών για εσπευσμένες ιδιωτικοποιήσεις, είναι ο ίδιος υπουργός επί κυβερνήσεως Καραμανλή που «πέρασε» την Ολυμπιακή στον Βγενόπουλο για να μην είναι «κρατικό μονοπώλιο».

Η Ολυμπιακή ξεπουλήθηκε για να την απομυζήσει ο Βγενόπουλος και να την πουλήσει στην Aegean Air για 72 εκατ. ευρώ στήνοντας στην ουσία ένα «ιδιωτικό μονοπώλιο».

Η διαδήλωση των 5.000 τραπεζοϋπαλλήλων στη Λευκωσία έδειξε τη δύναμη που μπορεί να δώσει λύση ώστε το κόστος της χρεοκοπίας να πέσει στα κεφάλια των τραπεζιτών και μεγαλομετόχων.

Με την άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών τους, χωρίς αποζημίωσή τους, με εργατικό έλεγχο, που θα κόβει τις ροές χρήματος των πλουσίων προς τα έξω και τη σκανδαλώδη διαγραφή των χρεών τους, σε σύγκρουση με τους ευρω-εκβιασμούς ΕΕ και ΕΚΤ.


Διαβάστε επίσης

Σάλλας + Βγενόπουλος = ατέλειωτα σκάνδαλα 

Από κούρεμα σε κούρεμα: Η απάτη του PSI