ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ

Ενδεικτικό του τι σημαίνουν οι περικοπές του Παπακωσταντίνου για τη λειτουργία των νοσοκομείων είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει 65 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τις εφημερίες απ΄ όσα διατέθηκαν το 2009 (από 460 εκατομμύρια πέρσι, 395 εκατομμύρια φέτος) και αυτό ενώ το κράτος εξακολουθεί να χρωστάει στους νοσοκομειακούς γιατρούς τις εφημερίες από το Νοέμβρη του 2009 και μετά. Η εξαγγελία για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τις εφημερίες, θα σημάνει μείωση εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών που θα φτάσει τα 300 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να εκκρεμούν οι προσλήψεις των 2.000 γιατρών που προβλέπονταν από τη συλλογική σύμβαση που είχε υπογράψει το υπουργείο Υγείας.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

«Είναι πρόκληση ο διοικητής του Ιπποκράτειου να ζητάει ανοιχτά από τους συναδέλφους να αλλάξουν τα ήδη δεδουλευμένα προγράμματα εφημεριών του Ιανουαρίου γιατί ΄το κονδύλιο είναι κατά 200 περίπου χιλιάδες ευρώ μικρότερο και ο πάρεδρος δεν εγκρίνει την πληρωμή΄, δηλαδή να συναινέσουν σε ..απλήρωτη εργασία! Και όχι μόνα αυτό αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να διαιρέσει τους συναδέλφους πετώντας μας το μπαλάκι να επιλέξουμε ποιοι από μας ΄δεν αξίζει να πληρώνονται τις εφημερίες τους΄ και να θέτει ζήτημα περικοπής των προγραμμάτων των εφημεριών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία - Γένοβα Νυστέρι του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Και συνεχίζει:

«Απέναντι στον εκβιασμό διοίκησης-παρέδρου χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση. Καμιά αλλαγή στα προγράμματα εφημεριών, δεν αναιρούμε την υπογραφή μας από τα προγράμματα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, διεκδικούμε την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς ούτε ένα ευρώ περικοπή. Ταυτόχρονα χρειάζεται να απαντήσουμε στον εκβιασμό κυβέρνησης, τραπεζιτών, ΕΕ, ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας...

Αυτό το μήνυμα έστειλε άλλωστε και το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική διακήρυξη, με τις αγωνιστικές αποφάσεις αλλά και με την ανατροπή της ηγεσίας της ομοσπονδίας, εκφράζοντας ουσιαστικά το νικηφόρο κίνημα των προηγούμενων ετών. Απέναντι σε ένα υπουργείο που αθετεί την κλαδική συμφωνία και σε μία κυβέρνηση που κατακρεουργεί τις αποδοχές μας μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των κινητοποιήσεων και να συνδεθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αντιστέκονται απέναντι στην ίδια επίθεση. Η πανεργατική απεργία της 24ης Φεβρουαρίου είναι το πρώτο βήμα και ακολουθεί η νέα 24ωρη της ΟΕΝΓΕ στις 8 Μάρτη. Ο Μάρτιος θα πρέπει να είναι ο μήνας κινητοποιήσεων διαρκείας με εφημεριακό κραχ αλλά και απεργιακή κλιμάκωση σε όλα τα νοσοκομεία για να ανατρέψουμε τα σχέδια και τις επιθέσεις τους».

Γενική συνέλευση γιατρών Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 17 Φλεβάρη, 12μμ, αμφιθέατρο Μπλε Κτιρίου.