Επίορκοι η τρόικα και η κυβέρνηση

Με μια πρωτοφανή απόφαση, που θυμίζει περιόδους δικτατορίας, το δικαστήριο καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, τους Νίκο Αδαμόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ν. Ιωνίας και μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ ΟΤΑ, την Κική Καραγιώργου, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και τον Νίκο Μαυρουδή, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ν.Ιωνίας. Οι τρεις αγωνιστές απειλούνται άμεσα με αργία και απόλυση, όπως προβλέπει πλέον η νομοθεσία για τους “επίορκους” δημόσιους υπαλλήλους.

Το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν μετά από μια δίκη “παρωδία”, ήταν αυτό της περιφρούρησης της απεργίας που πραγματοποίησαν το 2007 οι δημοτικοί υπάλληλοι στο Νέο Ηράκλειο. “Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας παραδέχτηκε πως παρόλο που δεν προκύπτουν εμφανή στοιχεία (!) θεώρησε πως και μόνο η παρουσία μας στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα σαν συνδικαλιστές, ασκεί ψυχολογική βία σε αυτούς που ήθελαν να εργαστούν και έτσι πρότεινε την καταδίκη μας!”, αναφέρουν οι συνδικαλιστές σε κοινή τους ανακοίνωση.

Εκδικητικά

Η απεργία του 2007 μάλιστα για την οποία εκδικητικά καταδικάστηκαν οι εργαζόμενοι, διήρκησε πάνω από ένα μήνα, είχε αιτήματα τη διεκδίκηση δεδουλευμένων 6-8 μηνών και το πέρασμα των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων στο δήμο, έφτασε τελικά να νικήσει κι από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους στους δήμους.

Με αυτή την απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση ανασύρει από το χρονοντούλαπο, μεθόδους καταστολής από τις πιο μαύρες εποχές. Βλέποντας ότι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση η απόλυση 10000 εργαζομένων από το δημόσιο, κυβέρνηση και τρόικα βάζουν μπροστά μηνύσεις και δικαστήρια να παράγουν “επίορκους” προκειμένου να πιάσουν το πλάνο. Την ίδια στιγμή εξυπηρετείται κι ο πλέον σημαντικός στόχος, αυτός της τρομοκράτησης και της καταστολής των αγώνων.

Γι' αυτό και οι μαχητικοί εργαζόμενοι είναι οι νο1 υποψήφιοι για στημένες μηνύσεις και εφαρμογή αυτών των μέτρων. Οι τρεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, δεν είναι οι πρώτοι σε αυτή την εκστρατεία διώξεων. Θυμίζουμε το κύμα μηνύσεων για συνδικαλιστικούς λόγους σε εκπαιδευτικούς και πριν μερικούς μήνες την περίπτωση του Θ. Αγαπητού, εκπαιδευτικού, μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και των Σ.Αρβανίτη και Θ. Κυρατζόπουλου, εργαζόμενων στο Δήμο Ευόσμου για τη συμμετοχή τους σε συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις στους δήμους.

Η μαζική συμπαράσταση και η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια αυταρχική απόφαση. Ήδη ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδόσει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, το Συνδικάτο ΟΤΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Ν. Ιωνίας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, το πρωί της Τετάρτης 3/4, προκειμένου να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα υπερασπίσουν τους διωκόμενους συναδέλφους τους.

• Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον πρόεδρο του ΣΕΛΜΑ Αντώνη Σταματόπουλο για “παρακώληση συγκοινωνιών”, όπως αναφέρει η καταγγελία του Σωματείου, συμπληρώνοντας “Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι αφοπλιστήκαμε με την επιστράτευση”.