Εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κοκκινιά και στην Ηγουμενίτσα

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή 24 Μάρτη αντιφασιστική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νίκαιας-Κορυδαλλού- Κερατσινίου με αφορμή την επέτειο 69 χρόνων από τη Μάχη της Κοκκινιάς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος, ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική περιγραφή των μαχών που δόθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, ενάντια στην εισβολή των ταγματασφαλιτών, των χωροφυλάκων και των ναζί για να συντρίψουν την Αντίσταση του λαού της Κοκκινιάς. Στη συνέχεια ο Λέανδρος Μπόλαρης μίλησε για την μεγάλη απεργία του Μάρτη του ’43 που γκρέμισε την επιστράτευση αλλά και τη δράση του εργατικού ΕΑΜ στις γειτονιές. Ο τρίτος ομιλητής Παναγιώτης Σωτήρης μίλησε για την πάλη ενάντια στο φασισμό σήμερα.

Αμέσως μετά τις εισηγήσεις η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στους σημερινούς αγώνες ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, όπου δεν έλειψαν τα παραδείγματα από τις μάχες που έχουν δοθεί τόσο στη Νίκαια όσο και σε όλο τον Πειραιά, που έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της Νίκαιας έχει ζωντανή ακόμα στη μνήμη της την αντιφασιστική ιστορία αυτής της πόλης. Η καλύτερη απόδειξη ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση αγωνιστών της περιόδου της κατοχής, αλλά και της δεκαετίας του ’60 που ένωσαν μαζί με τη νέα αντικαπιταλιστική αριστερά την ελπίδα τους για τη νίκη των σημερινών αγώνων ενάντια σε μνημόνια, ρατσισμό και φασισμό.

Κατερίνα Θωίδου


Πάνω από 50 αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας με θέμα " Καπιταλιστική κρίση-επίθεση ΕΕ-ΔΝΤ -Κύπρος - Πρόταση ανατροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μάρτη στην Ηγουμενίτσα.

Την συζήτηση άνοιξε ο πρώτος εισηγητής Γιώργος Παυλόπουλος, κάνοντας μία ανασκόπηση της κρίσης και των αιτιών που τη δημιούργησαν. Στη συνέχεια η δεύτερη εισηγήτρια, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην Κύπρο, ενώ τόνισε ότι τα μνημόνια δεν δουλεύουν λόγω της εργατικής αντίστασης καθώς και το ρόλο που παίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ' αυτή. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Φίλιππος Κυρίτσης