Όχι στις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις

Άλλη μια συνδικαλιστική δίωξη – απόλυση, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Μποβολανέα, εργαζόμενο και συνδικαλιστή στην Bristol-Myers Squibb Α.Ε. (μεγάλη πολυεθνική εταιρία φαρμάκων, ανάμεσά τους το Depon). Ο Παναγιώτης Μποβολανέας, είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρίας στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων και προεδρεύων στο υπό σύσταση τοπικό σωματείο των εργαζομένων.

“Με αυτό που κάνουν προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Κάνουν κύματα ομαδικών απολύσεων, 51 άτομα τον Ιούλιο, τώρα άλλοι 16. Κάναμε το σωματείο εργαζομένων για να προστατέψουμε τα βασικά μας εργασιακά δικαιώματα κι ως αντίδραση εισπράττουμε την απόλυση. Είναι παράνομο, αντισυνταγματικό κι έχει στόχο να πλήξει σαφώς τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες” δήλωσε ο Παναγιώτης στην Εργατική Αλληλεγγύη.

Προκειμένου να προχωρήσει στην απόλυση του συνδικαλιστή, η εταιρεία επικαλέστηκε την κατάργηση του τμήματος στο οποίο απασχολείτο. Είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος εργαζόμενος μετατίθεται σε τμήμα που επρόκειτο να κλείσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν η εταιρία προβεί στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συνδικαλιστή, είχε προσπαθήσει να τον εξαγοράσει με προσφορές που έφταναν ως και το ποσό των 230.000 ευρώ. Αντί αυτού, ο Παναγιώτης Μποβολανέας προχώρησε στην ίδρυση του τοπικού σωματείου.

Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης ήδη έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση συμπαράστασης. Ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν δηλώσει μια σειρά συνδικάτα από το χώρο του φαρμάκου, καθώς και η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ. Τριμερή διαβούλευση στο Υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11/4, μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕΦΣΕΚ).

Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα που καταδικάζουν την ποινική δίωξη που άσκησε η συγκυβέρνηση εναντίον του προέδρου του ΣΕΛΜΑ Αντώνη Σταματόπουλο, για “παρακώλυση συγκοινωνιών” κατά τη διάρκεια των απεργιών του Ιανουαρίου.

“Μετά την καταδίκη των αγωνιστών εκλεγμένων συνδικαλιστών στους ΟΤΑ (Αδαμόπουλο, Καραγεώργου και Μαυρουδή), διώκεται ποινικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντώνης Σταματόπουλος. Ο σύντροφος Σταματόπουλος, γνωστός αγωνιστής του εργατικού κινήματος και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διώκεται επειδή αγωνίζεται ενάντια την αντεργατική επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης”, τονίζει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ενώ το Σωματείο Χαλυβουργίας Ελλάδος “Η Ενότητα” αναφέρει: “Ο Αντώνης Σταματόπουλος στήριξε τον αγώνα τον Χαλυβουργών και όχι μόνο. Η συμπαράσταση του σωματείου μας προς τον Αντώνη Σταματόπουλο είναι απαραίτητη, αναγκαία αλλά και χρέος μας”.

Την ίδια ώρα, με τις πόρτες κλειστές και φυλασσόμενες από τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησε ο Χατζηδάκης τα εγκαίνια των νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι και την Ανθούπολη την Παρασκευή 5/4 καθώς εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.