Ασράφ Χάσνο: Η στέρηση ιθαγένειας δολοφονεί

Ζητάμε κάτι το αυτονόητο. Κάποιοι συνάδελφοί μας μετανάστες σε άλλες χώρες αν ακούσουν τι ζητάμε εμείς εδώ θα γελάνε μαζί μας. Ζητάμε ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και διδάσκονται την ιστορία του ελληνικού έθνους.

Αυτά τα παιδιά είναι υποχρεωμένα σήμερα με τους νόμους που πάνε να υποβάλουνε ή να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους σαν ξένοι και εκεί ή να μείνουν εδώ και να βρίσκονται στο περιθώριο. Ζητάμε το αυτονόητο από όλους τους πολιτικούς φορείς. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών.

Πριν μερικές μέρες σαν Συριακή Κοινότητα θρηνήσαμε και θάψαμε επτά Σύριους μετανάστες που πνίγηκαν στη Λέσβο. Ανάμεσα στους επτά υπήρχαν δύο παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Είχαν αναγκαστεί όμως να γυρίσουν πίσω λόγω οικονομικής κρίσης. Πήγαν στη Συρία, αλλά στη συνέχεια εκεί άρχισε ο πόλεμος και αναγκαστήκανε να γυρίσουνε πίσω. Γυρίσανε με ένα φουσκωτό με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι έγινε στο πέλαγος και πνίγηκαν. Αυτά τα παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα αν είχαν πάρει ιθαγένεια θα είχαν έρθει με αεροπλάνο ή με άλλο μέσο. Δεν θα είχαν έρθει με φουσκωτό για να πνιγούν.

Γι’ αυτό πρέπει η αλληλεγγύη να μην μείνει σύνθημα, να την εκφράσουμε με κάθε μέσο, κάθε μέρα στους δρόμους, στις δουλειές μας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού. Έχουμε ανάγκη μόνο την αλληλεγγύη, για αυτό λέγαμε πάντα η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

Ασράφ Χάσνο, Σύλλογος Ελεύθερων Απόδημων Σύριων