H άποψή μας: Πανεργατική απάντηση στις απολύσεις

Για άλλη μια φορά η τρόικα εσωτερικού προσπαθεί να ξαναστήσει την παράσταση «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και να σερβίρει το νέο πακέτο μέτρων που συμφώνησε με την τρόικα εξωτερικού σαν «επιτυχία». Ο Σαμαράς βγήκε να κάνει «διάγγελμα» από την τηλεόραση και ο Μανιτάκης αυτοδιαφημίζεται σαν «σκληρός διαπραγματευτής».

Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Η συγκυβέρνηση θέλει να ανοίξει την πόρτα για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και έχει το θράσος να προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων με την ανεργία που θερίζει στον ιδιωτικό τομέα.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επιταχύνει τον ρυθμό των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ποτέ άλλοτε η ανεργία δεν ανέβαινε με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Και κάθε απόλυση στο δημόσιο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα και τα στοιχεία του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που κόβεται από το δημόσιο, η συνολική οικονομία χάνει ενάμισι. Η ύφεση βαθαίνει, τα προγνωστικά ότι θα τέλειωνε μέσα στο 2013 αναβάλλονται, η κρίση στην Κύπρο τραβάει και την Ελλάδα προς τα κάτω και ολόκληρη η Ευρωζώνη χειροτερεύει.

Η αντίσταση στα Μνημόνια, παλιά και «νέα», είναι μονόδρομος. Και φουντώνει, όσα διαγγέλματα κι αν κάνει ο Σαμαράς. Οι ναυτεργάτες απεργούν αν και επιστρατευμένοι. Οι εκπαιδευτικοί –δάσκαλοι και καθηγητές- μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι σιδηροδρομικοί του ΟΣΕ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ξεπούλημα των τρένων. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (νοσηλευτές και διοικητικοί μαζί με τους γιατρούς) απεργούν την Τετάρτη και μαζί τους καλεί σε τρίωρη στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ για όλο το δημόσιο.

Η 17 Απρίλη γίνεται σταθμός για μια νέα έφοδο του απεργιακού κινήματος. Η απόπειρα της κυβέρνησης να μεταθέσει την Πρωτομαγιά επειδή πέφτει μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα του Πάσχα μετατρέπει την φετινή 1η Μάη σε πανεργατική μάχη που δίνει την άμεση συνέχεια.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν αναγκαστεί να καλέσουν πανεργατική απεργία για την Πρωτομαγιά και είναι η στιγμή για να κάνουμε την επιτυχία της αφετηρία κλιμάκωσης.

Ετοιμόρροπη

Πίσω από τη φασάντα των διαγγελμάτων, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη είναι ετοιμόρροπη. Δεν είναι «μόνο» οι υπουργοί των απολύσεων που συγκεντρώνουν πάνω τους την οργή χιλιάδων εργατών, απολυμένων, άνεργων ή απλήρωτων. Είναι και οι υπουργοί του ρατσισμού και της καταστολής που προκαλούν την αγανάκτηση χιλιάδων. Η βία της αστυνομίας ενάντια στους έγκλειστους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του «Ξένιου Δία» έρχεται να σμίξει με τη βία ενάντια στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στους χρυσοθήρες. Το καμένο αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού έχει γίνει σύμβολο για το μέλλον αυτής της κυβέρνησης.

Μπορούμε να φέρουμε αυτό το μέλλον πιο κοντά οργανώνοντας τις πιο δυνατές ταξιαρχίες του κινήματος, τις απεργίες. Χτίζοντας απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο. Παλεύοντας για το συντονισμό όλων αυτών των αγώνων. Και μετατρέποντας την Πρωτομαγιά σε δυνατό μήνυμα ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να στείλουμε τις τρόικες των απολύσεων και του ρατσισμού στον αγύριστο.