Μάχες στα ΜΜΕ

• Τη συμμετοχή της ΕΣΠΗΤ στην πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που έχουν καλέσει τα συνδικάτα, ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απρίλη. Είναι η πρώτη δημοσιογραφική Ενωση που παίρνει αυτή την απόφαση, ανοίγοντας το δρόμο σε ολόκληρο το κλάδο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης για μεταφορά της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ούτε να επιτρέψει στις ηγεσίες των Ενώσεων να προχωρήσουν σε διασπαστική απεργία άλλη ημερομηνία.

Στη συνέλευση συμμετείχαν περίπου 230 μέλη της Ενωσης. Τους χαιρετισμούς του προέδρου της ΠΟΕΣΥ και των προέδρων της ΕΦΕ, της ΕΤΕΡ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΠΗΕΑ, ακολούθησε συζήτηση με δεκάδες εργαζόμενους και ανέργους να περιγράφουν τις μνημονιακές επιθέσεις που δέχονται στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, διεκδικώντας πιο δυναμική απάντηση από την ηγεσία της Ενωσης.

Το πρόγραμμα δράσης, που κατατέθηκε από την παράταξη “Παρατύπως” και εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει ακόμα: συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας για την άμεση καταβολή των οφειλόμενων στους ανέργους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης δημοσιογράφων που οργάνωσε η ΕΣΗΕΑ, συγκέντρωση στις Αττικές Εκδόσεις “στην έδρα της νέας εταιρείας που εκδίδει τους τέσσερις κερδοφόρους τίτλους του Λυμπέρη, ενώ ο Λυμπέρης χρωστά 800.000 ευρώ στους απολυμένους του” καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης και οργάνωσης στην Ενωση των εργαζόμενων στα πόρταλς.

Επίσης κατατέθηκαν ψηφίσματα που κατήγγειλαν τις συνδικαλιστικές διώξεις εργαζόμενων όπως στους δήμους και το μετρό, τα ταξίδια αναψυχής για δημοσιογράφους που οργανώνει η Eldorado Gold σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ, τη φίμωση του Indymedia και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κα.

• Έβδομο σαββατοκύριακο απεργίας έκλεισαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στις 13-14 Απρίλη, ενώ συνεχίζονται και οι καθημερινές στάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή δεδουλευμένων αργιών και υπερωριών πέντε μηνών, την άμεση απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης που καταργεί τη συλλογική τους σύμβαση και μειώνει τους μισθούς τους ως και 45%, την άμεση επιστροφή των απολυμένων συμβασιούχων συναδέλφων τους καθώς και το σταμάτημα κάθε απόπειρας ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

• Την αποδοκιμασία τους για τις χυδαίες επιθέσεις που δέχεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη στιγμή που συγκροτήθηκε η προανακριτική της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ, έκφρασαν δεκάδες γυναίκες δημοσιογράφοι σε ανοιχτή επιστολή τους.

“Εδώ και μήνες παρακολουθούμε μια συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου: επιλεκτικές «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης αποσπασμάτων των διαλόγων της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, μονομερή ρεπορτάζ, απαξιωτικά σχόλια για την προσωπικότητά της και τη μέθοδο εργασίας της ως νομικού και μέλους της επιτροπής (πρόσφατα την αποκάλεσαν "θηλυκό Ιαβέρη" αλλά και "χυδαίο υποκείμενο")”, αναφέρουν, “Αποκορύφωμα αυτής της επιχείρησης το σεξιστικό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, όπου – στη χυδαιότερη ως τώρα εκδοχή της- παρουσιάζεται η θεωρία των δύο άκρων. Η μαχητική βουλευτίνα της Αριστεράς εξισώνεται με τον ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη. Από την άρρωστη αυτή εξίσωση προκύπτει «το ερμαφρόδιτο τέρας Ζωή Κασιδιάρη»!

Ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και μαχόμενες γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, θεωρούμε απαράδεκτη τη στράτευση συναδέλφων μας σε αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση: στοχεύει στην πολιτική εξόντωση μιας μάχιμης νέας βουλευτίνας και, εντέλει, στη διαστρέβλωση του πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Καταδικάζουμε δημόσια τον λαϊκισμό, τη βαρβαρότητα και την ανηθικότητα αυτού του «δημοσιογραφικού» λόγου. Καταδικάζουμε τα ρεαλιστικά και τα μεταφορικά (αλλά εξίσου βίαια και εξίσου τρομακτικά) χαστούκια που δίνουν σε βουλευτίνες οι όποιοι Κασιδο-Πρετεντέρηδες. Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας να πάρουν δημόσια θέση, να μην νομιμοποιήσουν, τουλάχιστον ηθικά, την έκπτωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, να υπερασπιστούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να προστατεύσουν το κύρος του κλάδου μας”.


Διαβάστε επίσης

Διαγράψτε τους Τράγκες από την ΕΣΗΕΑ