Απεργίες στα πλοία

Με καθολική συμμετοχή στην απεργία της ΠΝΟ στις 16/4, συνέχισαν οι ναυτεργάτες τον αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο “περι ανασυγκρότησης του υπουργείου Ναυτιλίας”. Μαζί με τους ναυτεργάτες απήργησαν και οι υπάλληλοι της Εστίας Ναυτικών, οι εργάτες των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών, ενώ με τρίωρη στάση εργασίας συμμετείχαν οι λιμενεργάτες, οι υπάλληλοι του ΟΛΠ και οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε η ΠΝΟ, επιχειρεί να βάλει χέρι στο δικαίωμα των ναυτεργατών να απεργούν, εντάσσοντας στο πολυνομοσχέδιο ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία “σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατικών σωματείων ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζει με απόφασή του τον ελάχιστο αριθμό δρομολογιακών γραμμών και την συχνότητα εκτέλεσης δρομολογίων εφόσον η απεργία υπερβεί τις 48 ώρες.”

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ανακοίνωσε πρόγραμμα “για την καταπολέμηση της ανεργίας” και το οποίο χτυπάει ευθέως τις ΣΣΕ των ναυτικών, δίνοντας τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να προσλαμβάνουν νέους εργάτες μέχρι 29 ετών, ανασφάλιστους και με το 1/3 του μισθού που προβλέπει η ΣΣΕ.

Οι ναυτεργάτες χαρακτηρίζουν την απεργία στις 16/4 προειδοποιητική και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν. Πραγματικά, με τον ίδιο τρόπο που τσάκισαν τις επιστρατεύσεις, μπορούν να τσακίσουν και τις νέες επιθέσεις σε ΣΣΕ και δικαιώματα.

και στα τρένα

Με καθημέρινές στάσεις εργασίας από την Τρίτη 16/4 μέχρι και την Πέμπτη 18/4, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Ανάλογες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Απρίλη, “Δεν κινήθηκαν καθόλου οι συρμοί από τις 8μμ και μετά, γεγονός που δείχνει ότι η συμμετοχή ήταν καθολική.” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Κώστας Μαυρομιχάλης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ. “Αίτημά μας η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι μετοχές της οποίας ήδη πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή.”

και τις Εφορίες

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Απρίλη απαντούν οι εργαζόμενοι στις εφορίες στα σχέδια συγκυβέρνησης-τρόικας για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΟΥ. Η απεργία, όπως αναφέρει η ΠΟΕ-ΔΟΕ έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα.

Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις εκατοντάδων υπηρεσιών, η μείωση των οργανικών θέσεων και οι απολύσεις, η εκχώρηση αντικειμένων σε εισπρακτικές-ελεγκτικές εταιρίες, η δημιουργία “πιστοποιημένων” ελεγκτών με βάση τους μνημονιακούς νόμους, είναι κάποια από τα σχέδια που συγκυβέρνηση-τρόικα βάζουν σε εφαρμογή τόσο στα πλαίσια της δήθεν “αναδιοργάνωσης” του δημοσίου όσο και στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να φέρουν σε πέρας τη φορολογική τους πολιτική με τη συνεχή επιβολή νέων χαρατσιών στους φτωχούς.

“Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας ελίτ προσωπικού απόλυτα ελεγχόμενης στην δημόσια και ιδιωτική της ζωή, με εντατικοποιημένη εργασία, μισθούς πείνας και το φόβο της απόλυσης καθημερινά, διάλυση κάθε έννοιας συλλογικής διεκδίκησης και αφόρητη πίεση για υλοποίηση των βάρβαρων πολιτικών, που οδηγούν σε αποσύνθεση τον κοινωνικό ιστό”, μας είπε ο Μάκης Γεροντίδης, μέλος του ΔΣ Εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μετά την τελευταία της συνάντηση με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας (Στουρνάρας - Μαυραγάνης – Θεοχάρης): “1. Δεν υπήρξε ουσιαστική δέσμευση για τη διασφάλιση του συνόλου των οργανικών μας θέσεων. Τα περί “καλής διάθεσης” αλλά ταυτόχρονα και «αρμοδιότητας» Μανιτάκη, όχι μόνο δεν μας καθησυχάζουν, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. 2. Οι αναφορές τους “περί διασφάλισης” του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, έρχονταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα επιλογές και πολιτική τους. 3. Δεν υπήρξε καμιά διαβεβαίωση ή έστω υπόσχεση, για το θέμα της μισθολογικής αποκατάστασης, των συναδέλφων του ΑΣΕΠ ΠΕ 1Γ/2008... Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι διαρκείας”.