Ξεπούλημα ΟΠΑΠ: Από κερδοσκόποι... «επενδυτές»

Δυο κερδοσκοπικά hedge fund βάφτισε ως «επενδυτές» το ΤΑΙΠΕΔ για να πουλήσει το 33% του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για το Third Point του 52χρονου Ντάνιελ Λόουμπ και το Emma Delta του 42χρονου Γιρί Σμέιτς.

Το Third Point που διαχειρίζεται από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στις ΗΠΑ ύψους 11,6 δισ. δολ., έγινε γνωστό στην Ελλάδα από το «κόλπο» της επαναγοράς ομολόγων που λάνσαρε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το Third Point έβγαλε 500 εκατ. ευρώ σε ένα καλοκαίρι, χάρη στη δελεαστική τιμή για την επαναγορά ομολόγων που πρόσφερε ο Σαμαράς το Δεκέμβριο. Τον Ιούλιο ο Ντ. Λόουμπ είχε αγοράσει στη μισή από τη προσφερόμενη τιμή, διπλασιάζοντας το κεφάλαιό του, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Οι μπίζνες του Third Point τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ενταθεί στην Ελλάδα... της χρεοκοπίας.

Το 2012 έγινε μέτοχος στην Dolphin Capital Investors, από τις μεγαλύτερες εταιρείες αξιοποίησης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών θέρετρων, κατοικιών κλπ., επικεφαλής της οποίας είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης, συμμετέχοντας σε έκδοση μετοχών αξίας 60 εκατ. ευρώ, στην οποία ρόλο συμβούλου είχε η χρηματιστηριακή Axia Ventures του Γιώργου Λινάτσα, αναφέρει ρεπορτάζ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Ο έτερος υποψήφιος «μνηστήρας» του ΟΠΑΠ, το fund Emma Delta το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management, όπου βασικοί μέτοχοι είναι ο Γ. Σμέιτς (66,7%) και ο Όμιλος Μελισσανίδη (33,3%). Το συγκεκριμένο fund του Γ. Σμέιτς, συστάθηκε ειδικά για να αγοράσει τον ΟΠΑΠ.

Μπορεί να μη συμμετέχει πλέον μετοχικά απευθείας στον χρηματοοικονομικό όμιλο PPF Group, που διαχειρίζεται 17,6 δισ. ευρώ. Διατηρεί, όμως, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Δ.Σ. της Hοme Credit Group με τη συμμετοχή του PPF στην Τράπεζα Πειραιώς, στο Δ.Σ. της οποίας παραμένει.

Στην Emma Delta – στην οποία όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα τελικά θα καταλήξει το 33% του ΟΠΑΠ αφού υπέβαλε τη μόνη “έγκυρη” προσφορά - είναι μαζί του ο Γιώργος Μελισσανίδης, υιός του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean, ενώ στο σχήμα έχουν εισέλθει ο Δημήτρης Κοπελούζος και μια θυγατρική της ιταλικής Lottomatica.

Ο όμιλος PPF έχει κατέβει μαζί με τη ΓΕΚ-Τέρνα, των Κάμπα-Περιστέρη, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ. Με το σκανδαλώδες ΤΑΙΠΕΔ να πρωτοστατεί στα ξεπουλήματα.