Το αντιφασιστικό κίνημα: Θεσσαλονίκη - Χανιά - Άλιμος - Νίκαια - Χαλάνδρι

Θεσσαλονίκη: Βήμα προς την Πρωτομαγιά

Πετυχημένη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία με τη συμμετοχή 1000 περίπου αγωνιστών έγινε την Κυριακή 21 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν νεολαίοι και εργαζόμενοι, αντιρατσιστικές κινήσεις, δημοτικές κινήσεις και άλλες συλλογικότητες. Μαζική παρουσία είχαν τα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετείχε επίσης με πανώ η Ανοιχτή Πόλη, Gay και Λεσβίες, καθώς και τοπικές επιτροπές.

Το Σάββατο μία μέρα πριν τη συγκέντρωση είχε γίνει κοινή εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Περαίας, όπου μοιράσαμε κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Την Κυριακή το πρωί η ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε στη συγκέντρωση του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών όπου συζητήσαμε μαζί τους τη συνέχιση της καμπάνιας για την ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και τους καλέσαμε και αυτούς στη συγκέντρωση.

Επόμενος σταθμός θα είναι η μαζική συμμετοχή ντόπιων και μεταναστών στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Κώστας Τορπουζίδης


Χανιά: Μαθητές ενάντια στο φασισμό

Το 1ο αντιφασιστικό φεστιβάλ των σχολείων είναι πια γεγονός στα Χανιά! Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απρίλη διεξήχθη με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με κεντρικό σύνθημα: «τσακίζουμε το φασισμό, χτίζουμε την ελπίδα».

Η ιδέα για τη διενέργεια φεστιβάλ που ν’ αγκαλιάζει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ανήκε στην αντιφασιστική κίνηση της ΕΛΜΕ Χανίων αλλά αγκαλιάστηκε αμέσως και από τους μαθητές, όπως φάνηκε ήδη στην αρχή του έτους στις συναντήσεις με τα δεκαπενταμελή συμβούλια, αλλά και από την ένωση γονέων και κηδεμόνων, που στήριξε όλες τις πρωτοβουλίες της κίνησης. Τελικά συνδιοργανώθηκε από την αντιφασιστική κίνηση της ΕΛΜΕ Χανίων, την Ένωση γονέων και κηδεμόνων νομού Χανίων, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Συμμετείχαν κινηματογραφικές ομάδες, θεατρικές ομάδες, χορευτικά, συγκροτήματα, project σχετικά με ρατσισμό, φασισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, ιθαγένεια, έκθεση αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών εικαστικών έργων από γυμνάσια και λύκεια της πόλης αλλά και της περιφέρειας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή Ειδικού Σχολείου της πόλης, καθώς και του Εκκλησιαστικού Λυκείου με εικαστικά έργα. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, ατομικά ή ομαδικά, παρουσιάζοντας έργα τους, εργασίες που είχαν ετοιμάσει, παίζοντας μουσική, θέατρο, παρουσιάζοντας ταινίες, κάνοντας graffiti.

Η προσέλευση και τις δύο μέρες ήταν πολύ μεγάλη τόσο από συναδέλφους όσο και από μαθητές, καθώς πάνω από 800 άτομα πέρασαν τις πύλες του, ενώ όσοι το παρακολούθησαν δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Η δράση και οι πρωτοβουλίες που πήρε όλο το χρόνο η αντιφασιστική κίνηση της ΕΛΜΕ κορυφώθηκαν με το διήμερο φεστιβάλ και αυτό ανεβάζει ψηλά τον πήχη για τα επόμενα.

Δώρα Κιντή, ΕΛΜΕ Χανίων

Συλλαλητήριο

Ένα  από τα μεγαλύτερα αντιφασιστικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει στα Χανιά ήταν αυτό της Πέμπτης 18/4, σε απάντηση της προκλητικής εμφάνισης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής δύο εβδομάδες πριν, το οποίο μετά από επιθέσεις σε μετανάστες κατέληξε να πεταχτεί στη θάλασσα, αλλά και στις διώξεις σε αντιφασίστες  που εξαπολύθηκαν από τους ηττημένους νεοναζί σε συνεργασία με την αστυνομία.

Στο συλλαλητήριο είχαν καλέσει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Χανίων, ο Σύλλογος ειδικευομένων Ιατρών, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών, ο σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η  ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κοινωνική Κουζίνα, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, το Φόρουμ Μεταναστών, οι Μαχόμενοι Μηχανικοί, η κατάληψη Rosa Nera ενώ έδωσαν το παρόν με τα πανό τους και η ανοιχτή συνέλευση Νέας Χώρας και η Πρωτοβουλία Αντίστασης. Η  διαγραφή από τη ΧΑ του αρχηγού της στα Χανιά, Βλαμάκη, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο, μας δίνει ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση για να τσακίσουμε το φασισμό καθώς είναι ολοφάνερο αποτέλεσμα της κοινωνικής απομόνωσης της συμμορίας όπου τολμάει να εμφανίζεται.

Γιώργος Μαλινάκης


«Το σημερινό κίνημα να συνεχίσει από εκεί που φτάσαμε εμείς»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Απρίλη το Φεστιβάλ που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων στην παραλία Αλίμου, με θέμα : «46 χρόνια από την άνοδο της Χούντας- Ποτέ ξανά φασισμός».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα. Πρώτος μίλησε ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας και εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Έκανε αναφορά στην πρώτη δύσκολη περίοδο της Χούντας, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και ύστερα έκανε τη σύνδεση με το σήμερα και την αναγκαιότητα ενός κινήματος που θα ανατρέψει τα μνημόνιο. «Χρειάζεται το σημερινό κίνημα να συνεχίσει από κει που φτάσαμε εμείς», τόνισε. «Χρειάζεται να δυναμώσει ξανά ο σπινθήρας, το κίνημα, οι αγώνες».

Ο Νίκος Μάνιος, πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, θύμισε ότι: «το 25% που πήρε η αριστερά στις εκλογές του 1958 ξύπνησε τα αντανακλαστικά της αστικής τάξης. Η εκτίμηση της αριστεράς ήταν ότι δεν θα τολμήσουν να κάνουν χούντα γιατί έχουν απέναντί τους έναν πολιτικοποιημένο λαό». Σήμερα «μπορεί η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι στα χέρια των υποστηρικτών του συστήματος, αλλά παρ’ όλα αυτά στις 5 Μάη του 2010 έγινε η μεγαλύτερη πανεργατική των τελευταίων χρόνων, στη συνέχεια ο κόσμος βγήκε στις πλατείες, στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και ανέτρεψε την κυβέρνηση». Και έκλεισε με αισιοδοξία λέγοντας «αυτά που έκανα τότε εγώ τα είχα πάρει από κάποιους άλλους και τώρα κάποιοι άλλοι θα πάνε ένα βήμα μπροστά την ιστορία, μέχρι την ανατροπή τους».

Ο Κώστας Πίττας, υπεύθυνος εκδόσεων Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, ξεκίνησε κάνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στη συνέλευση των εργατών γης της Μανωλάδας πριν από δυο μέρες και την πρώτη απεργία μετά τη μεταπολίτευση, που έγινε στη Νάσιοναλ Καν, από ντόπιους και πακιστανούς εργάτες. «Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση από καλύτερους όρους. Στις προηγούμενες εκλογές η αριστερά πήρε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα τέλη της δεκαετίας του 50. Με όλον αυτό τον κόσμο μπορούμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο Δένδια, ενάντια στην πολιτική του συστήματος που θέλει να μας διαχωρίσει σε άντρες γυναίκες, ντόπιους και μετανάστες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους. Η πρώτη επόμενη μάχη είναι η Πρωτομαγιά που θέλει να αναβάλει η κυβέρνηση. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και το 1975 που έπεφτε Μ. Παρασκευή αλλά δεν τους πέρασε. Το ίδιο θα γίνει και φέτος, όπου θα διαδηλώσουμε όλοι μαζί ντόπιοι και μετανάστες στην Αθήνα, στη Μανωλάδα και παντού και θα συνεχίσουμε μέχρι να γκρεμίσουμε το σύστημά τους».

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις που έκαναν τη σύνδεση με τους σημερινούς αγώνες ενάντια στη Χρυσή Αυγή και το ρατσισμό της κυβέρνησης από νεολαίους και εργαζόμενους. Το λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Αλίμου, Θάνος Ορφανός, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΕΕΡΦΑ για τη διοργάνωση και τόνισε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να διδαχθεί στα σχολεία για να ξεφύγουμε από το ρατσισμό και να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους.

Ακολούθησε συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες που κράτησε μέχρι τη 1 το βράδυ. Η συζήτηση, τα τραγούδια και τα συνθήματα, έδωσαν έμπνευση σε δεκάδες κόσμο της περιοχής να υπογράψει και να αφήσει το τηλέφωνό του στην ΚΕΕΡΦΑ για να παλέψει οργανωμένα το ρατσισμό και τους νεοναζί, ενώ συγκεντρώθηκαν 400 ευρώ οικονομική ενίσχυση.

Κατερίνα Θωίδου


Νίκαια


Χαλάνδρι

Πικετοφορία οργάνωσε την Κυριακή 21 Απρίλη στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου η τοπική ΚΕΕΡΦΑ.

Με αφορμή την επέτειο, στήσαμε μικροφωνική όπου κάναμε ανακοινώσεις για την επίθεση στους μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα, την καμπάνια ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ιθαγένεια. Γυρίσαμε στις καφετέριες φωνάζοντας συνθήματα. Πολύς κόσμος υπέγραψε στα κείμενα υπογραφών για να δώσουμε μαζί τις μάχες ξεκινώντας από την Πρωτομαγιά.

Νίκος Λάγος, ΚΕΕΡΦΑ Χαλανδρίου