ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά: Μια μέρα με τους εργαζόμενους σε δήμους και νοσοκομεία

Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά αγαθά και τις εργασιακές σχέσεις είναι στην περιοχή του Πειραιά και των γύρω Δήμων ιδιαίτερα έντονα. Τις τραγικές συνέπειες αυτών των πολιτικών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι οι σύντροφοι από τις τοπικές επιτροπές του Πειραιά στις συναντήσεις τους με σωματεία εργαζομένων.

Το πρωί της Δευτέρας 29 Απρίλη συναντηθήκαμε με το προεδρείο των εργαζόμενων του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που ζήτησε τη συνάντηση για να ενημερώσει και να ακούσει την άποψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το πρόβλημα της δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου, στα πλαίσια των επαφών του με όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Ενημερωθήκαμε για μια υπερχρεωμένη δημοτική επιχείρηση με χρέος 4 εκατομ. ευρώ, με εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και 14 μήνες, που δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες. Ακούσαμε την πρόταση του σωματείου να κλείσει η επιχείρηση και να μεταφερθούν οι δομές και οι υπηρεσίες που παρείχε αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν, στο Δήμο.

Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ήταν μια πρώτη προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν οι δημοτικές υπηρεσίες, τις επέβαλαν πριν από χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρά τις αντιδράσεις. Υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού που πρόσφεραν οι δήμοι μεταφέρθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές, οι δημότες άρχισαν να πληρώνουν, και τις υπηρεσίες πρόσφεραν εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Τώρα οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι σε αδιέξοδο, ούτε υπηρεσίες προσφέρουν, ούτε οι εργαζόμενοι πληρώνονται, δείχνοντας το αδιέξοδο των πολιτικών αποκρατικοποίησης.

Τονίσαμε ότι η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο είναι το ίδιο πρόβλημα και ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πρόταση του σωματείου διασφαλίζει και τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες προς τους δημότες, γι' αυτό τη στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Τέλος τονίσαμε την αναγκαιότητα του αγώνα όλων των εργαζόμενων για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, για την υπεράσπιση της δουλειάς και του μισθού, για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν, μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας όσα μας ανήκουν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετείχαμε στη σύσκεψη που κάλεσε η γενικη συνέλευση των εργαζόμενων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά "Μεταξά". Συμμετείχαν σύλλογοι καρκινοπαθών, συλλογικότητες και σωματεία της περιοχής, δημοτικές κινήσεις, η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Οι γιατροί του νοσοκομείου μας μετέφεραν μια τραγική κατάσταση απίστευτων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, μας μίλησαν για ένα νοσοκομείο που πεθαίνει.

Τραγική κατάσταση

Από τις οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι καλυμένες οι μισές, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν υλικά για τα εργαστήρια και τις εξετάσεις, ο αξονικός τομογράφος παλιός και μονίμως χαλασμένος, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τιτάνιο αγώνα με μεγάλες καθυστερήσεις στις ήδη χαμηλές αποδοχές τους. Εμείς επισημάναμε ότι για παρόμοια προβλήματα έχουμε ενημερωθεί και από τους εργαζόμενους και των άλλων νοσοκομείων του Πειραιά, Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας, αυτά είναι τα αποτέλεσματα των πολιτικών που έχουν προτεραιότητα όχι την υγεία του λαού αλλά τα κέρδη των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι πολιτικές αυτές σπέρνουν κυριολεκτικά το θάνατο.

Προτείναμε σε νέα σύσκεψη που θα οργανωθεί από τους εργαζόμενους και των τριών νοσοκομείων με πλατύτερο κάλεσμα, να στήσουμε συντονιστικό για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Να προχωρήσουμε σε ενημέρωση και δράσεις για το θέμα αυτό, να οργανώσουμε μέρα δράσης για τη δημόσια υγεία με ανοιχτή μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο του Πειραιά. Με την πρότασή μας συμφώνησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι άλλοι ομιλητές.

Η μέρα τέλειωσε με τηλεφωνική επικοινωνία με τους εργαζόμενους στο δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1 του Πειραιά, που ζήτησαν από την "Ανταρσία στο Λιμάνι" να φέρει και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των απλήρωτων, εδώ και δυο μήνες, εργαζόμενων. "Χάρη στη δική σας παρέμβαση πληρωθήκαμε την προηγούμενη φορά, αλλά και πάλι η δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου μάς εμπαίζει και μας οφείλει δεδουλευμένα", μας είπαν.

Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά