Μαρξισμός 2013: Πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο

Μια μικρή πρόγευση

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν νέοι σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΕΚ, ντόπιοι και μετανάστες, το μονοήμερο μαρξιστικής θεωρίας που οργανώθηκε την Κυριακή 28 Απρίλη στην ΑΣΟΕΕ. Και στις τέσσερις συζητήσεις μπήκαν καίρια ερωτήματα και απορίες με βάση τις εμπειρίες των συντρόφων από τη συμμετοχή τους στις μάχες της περιόδου ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, τις επιθέσεις των μνημονίων σε σχολές, σχολεία, εργατικούς χώρους και γειτονιές. Ήταν μια μικρή πρόγευση για το τετραήμερο «Μαρξισμός 2013» που θα γίνει στις 16-19 Μάη.

Το πρώτο θέμα με τίτλο: «Τι χρειαζόμαστε τη μαρξιστική θεωρία;» που εισηγήθηκε ο Λέανδρος Μπόλαρης, ήταν μια εισαγωγή στην μαρξιστική ερμηνεία της εξέλιξης τόσο του υλικού κόσμου όσο και των ιδεών που επικρατούν στα μυαλά των ανθρώπων. Η Μυρτώ, συντρόφισσα από τη Φιλοσοφική ρώτησε για ποιο λόγο υπάρχουν σήμερα τόσο διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε κόμματα που θεωρούνται μαρξιστικά, ενώ ο Κώστας από το Δήμο Βριλησσίων ρώτησε μήπως στη σημερινή περίοδο το σύστημα καταπιέζει τόσο πολύ τους από κάτω που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Ο Λέανδρος τόνισε στο κλείσιμο ότι το στοίχημα είναι πώς η εργατική τάξη θα αποχτήσει συνείδηση της δύναμής της κόντρα στις κυριάρχες ιδέες που θέλουν να τη διασπάσουν και να την αποπροσανατολίσουν και ότι σε αυτή την πορεία χρειάζεται το επαναστατικό κόμμα που προχωρά τις μάχες μπροστά.

Το θέμα «Ο καπιταλισμός από τις αστικές επαναστάσεις στη δίνη των κρίσεων» που εισηγήθηκε ο Πάνος Γκαργκάνας, περιελάμβανε απαντήσεις με βάση την ιστορική αναδρομή των αστικών επαναστάσεων, στο θέμα γιατί και πώς δημιουργούνται οι κρίσεις στον καπιταλισμό. Η Ευφροσύνη έθιξε το ρόλο της τέχνης στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας και ρώτησε πώς μπορεί να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των ανθρώπων στις μέρες μας. Ο Κυριάκος ρώτησε τί ρόλο έχει παίξει ο εθνικισμός σε όλη αυτή την πορεία των επαναστάσεων. Ο ομιλητής εξήγησε στο κλείσιμό του ότι οι ταξικοί δεσμοί είναι πιο ισχυροί από τους εθνικούς και ότι επειδή ο καπιταλισμός είναι παγκόσμιο σύστημα χρειάζεται να παλέψουμε με τη σημαία του διεθνισμού.

Στη συζήτηση με θέμα «Η εργατική τάξη, η δύναμη της αλλαγής της κοινωνίας», με εισηγητή τον Γιώργο Πίττα τα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις έπεφταν βροχή. Ο Ιάκωβος ρώτησε αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εκφράζουν σήμερα την πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Η Μελίνα ρώτησε αν οι δικηγόροι και οι γιατροί είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών στο σοσιαλισμό, ενώ ο Κυριάκος ρώτησε ποιος θα είναι ο ρόλος των μεσοστρωμάτων στο σοσιαλισμό. Ο Πάνος, φοιτητής στα ΤΕΙ Αθήνας τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι το σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα το επίπεδο ζωής των εργατών και ρώτησε αν μπορεί ο εργατικός έλεγχος σε ένα εργοστάσιο να οδηγήσει σε μία επαναστατική κατάσταση.

Ο Νεκτάριος Δαργάκης εισηγήθηκε το τελευταίο θέμα «Το επαναστατικό κόμμα». Η Μελίνα ρώτησε πώς μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στους εργατικούς χώρους, ενώ ο Μηνάς ρώτησε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλλοτρίωση. Μια συντρόφισσα, εργαζόμενη, είπε ότι είναι αισιόδοξη πως μπορεί να νικήσει η επαναστατική αριστερά αρκεί να μην ξανακάνει τα λάθη που έγιναν στη Ρώσικη Επανάσταση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο πώς το κίνημα και το επαναστατικό κόμμα μπορούν να επηρεάσουν τα κινήματα σε άλλες χώρες. Οι απαντήσεις στάθηκαν στα παραδείγματα της Αραβικής Άνοιξης και της Κύπρου, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της πάλης για την οικοδόμηση επαναστατικών κομμάτων σε όλο τον πλανήτη, όπως παλεύει η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση στην οποία ανήκει το ΣΕΚ.


Από τη Μανωλάδα στον “Μαρξισμό 2013”

Το πανό από τη διαδήλωση στη Μανωλάδα στις 28/4, έστειλε το πιο διεθνιστικό μήνυμα σε όλους τους εργάτες του κόσμου.

Τα αφεντικά στη Μανωλάδα νομίζουν ότι πρέπει να δουλεύουμε μέρα νύχτα χωρίς να πληρωνόμαστε, χωρίς σπίτι και φαγητό. Οταν πήγαν τα αδέρφια μας να ζητήσουν τα λεφτά τους από το Βαγγελάτο τούς πυροβόλησαν για να μας κάνουν όλους να φοβηθούμε και να μην ζητάμε τα δικαιώματά μας. Εμείς όμως είμαστε εργάτες και απαιτούμε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες.

Την Κυριακή 28 Απρίλη ήταν για εμάς μια μεγάλη μέρα. Συγκεντρωθήκαμε 3.000 άτομα από όλα τα χωράφια και φωνάξαμε για τα δικαιώματά μας, ζητήσαμε να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι, να σταματήσει η Αστυνομία να μας τρομοκρατεί, να πάρουμε τα λεφτά μας και να πάρουν όλοι χαρτιά.

Τώρα ξέρουμε ότι για να πάρουμε αυτά που θέλουμε πρέπει να οργανωθούμε και να φτιάξουμε συνδικάτο. Ετσι έχουμε τη δύναμη για να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Με αυτή μας την απόφαση, στέλνουμε μήνυμα στα αδέρφια μας στο Μπαγκλαντές και στους έλληνες εργάτες ότι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τα αφεντικά. Θα είμαι στο Φεστιβάλ Μαρξισμός για να μάθουν όλοι οι εργάτες για τον αγώνα μας.

Λεντίμ Μπασάρ, εργάτης γης Μανωλάδα


“Έτσι θα χτίσουμε βάσεις”

Το φεστιβάλ του Μαρξισμού, έρχεται δυναμικό για να δώσει μέσα από τις 50 συζητήσεις, απαντήσεις σχετικά με τρέχοντα θέματα όπως την μάχη με τους φασίστες, με τα μνημόνια και όσα μέτρα προσπαθούν να περάσουν, αλλά και να ανατρέξει στην ιστορία, όπως επίσης και να συζητήσει για το αν μπορεί η αριστερά να κυβερνήσει.

Γενικότερα θεωρώ πως μέσα από αυτές τις συζητήσεις μπορεί κάποιος να καταλάβει για το πόσο σημαντικές είναι οι μάχες που δίνουμε, γιατί τις δίνουμε και τι θέλουμε να κερδίσουμε. Έτσι θα χτίσουμε βάσεις για το πώς συνεχίζουμε για να τους ανατρέψουμε, μαζικά και δυναμικά.

Μάνια Καρτελιά, μαθήτρια Χαλκίδα