Μπαγκλαντές: Μαζική δολοφονία εργατών

Πάνω από 700 εργαζόμενοι στο υφαντουργείο είναι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές επιβεβαιωμένα νεκροί, όμως εκατοντάδες ακόμη είναι αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμια.

Το πολυώροφο κτίριο στέγαζε πέντε εργοστάσια και απασχολούσε χιλιάδες ανθρώπους. Ο ιδιοκτήτης είχε άδεια μόνο για πέντε ορόφους αλλά η απληστία και οι διασυνδέσεις του με γνωστούς πολιτικούς τού επέτρεψαν να χτίσει ακόμη τρεις, χωρίς να φοβάται ότι θα υποστεί κάποια δίωξη.

Οι εργάτες είχαν ειδοποιήσει τους προϊστάμενους για μια τεράστια ρωγμή στο κτίριο την περασμένη Τρίτη. Ήταν στο τμήμα που φτιάχνονται ρούχα για εταιρείς όπως οι Primark, Matalan, Wal-Mart, Mango και Benetton.

Έκαναν μια μικρή στάση εργασίας και μετά επέστρεψαν στη δουλειά όταν τα αφεντικά απείλησαν να κόψουν τους μισθούς τους. Το κτίριο κατέρρευσε την επόμενη μέρα και η οργή απλώθηκε στους εργάτες όλης της πόλης.

Καθώς εκατοντάδες σταματούσαν τη δουλειά απαιτώντας δικαιοσύνη για τις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες, τα αφεντικά και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση φοβούνταν για τα χειρότερα. Δεν ανησυχούσαν επειδή εκατοντάδες άνθρωποι ήταν νεκροί και κάτω από τα συντρίμια. Αλλά γιατί οι απεργίες μπορούσαν να απλωθούν σε ολόκληρη την πόλη και ακόμη παραπέρα.

Αυθόρμητες απεργίες

Έθεσαν σε ετοιμότητα τις Μονάδες Ταχείας Επέμβασης, ένα στρατιωτικοποιημένο σώμα της αστυνομίας που χρησιμοποιείται συχνά για να σπάσει απεργιακές φρουρές, ώστε να «κλειδώσουν» τις γύρω περιοχές. Οι ιδιοκτήτες έκλεισαν τα γύρω εργοστάσια για να αποφύγουν τις αυθόρμητες απεργίες. Δεν τα κατάφεραν.

Την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες εργάτες ξέσπασαν μέσα στις βιομηχανικές περιοχές γύρω από την Ντάκα. Στήθηκαν οδοφράγματα και έγιναν επιθέσεις σε εργοστάσια. Οι ταραχές απλώθηκαν σε όλη την πόλη. Στην νοτιοανατολική πόλη Τσιταγκόνγκ εκατοντάδες εργάτες της υφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν οχήματα.

Οχτώ μεγάλες εργατικές οργανώσεις κάλεσαν σε απεργίες την Κυριακή. Οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν τις δύο μεγαλύτερες οργανώσεις ιδιοκτητών υφαντουργείων να κλείσουν τα εργοστάσιά τους όλο το σαββατοκύριακο ώστε οι εργάτες να μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης, κάτι που στην αρχή τα αφεντικά είχαν αρνηθεί να κάνουν.

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον Σοχέλ Ράνα, ιδιοκτήτη του εργοστασίου που κατέρρευσε. Ο υπουργός Πληροφοριών, Χασανούλ Χακ Ινού δήλωσε: «Δεν θα το αποκαλούσα ατύχημα. Θα έλεγα ότι είναι δολοφονία». Όμως η κύρια έγνοια της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα στα χιλιάδες άλλα υφαντουργεία, που αντιστοιχούν στο 80% των εξαγωγών του Μπανγκλαντές.

Η κατάρρευση του μεγάρου Ράνα είναι η χειρότερη σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων –πάνω από 100 εργάτες σκοτώθηκαν σε μια πυρκαγιά μόλις τον περασμένο Νοέμβρη.

Η κυβέρνηση ξέρει πως αν βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας των εργατών και αυξηθούν οι απίστευτα χαμηλοί μισθοί τους, θα υπονομευτεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

Αυτό το ξέρουν καλά και οι πολυεθνικές εταιρείες που δίνουν στα κάτεργα αυτά να αναλάβουν τμήματα της παραγωγής τους.


Η εταιρεία Primark, συνεργάτης της οποίας είναι η εταιρεία Simple Approach που στεγαζόταν στο δεύτερο όροφο του μεγάρου, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να υπογράψει τη Συμφωνία περί Πυρκαγιάς και Ασφάλειας του Μπαγκλαντές. Η συμφωνία αυτή συντάχθηκε από συνδικάτα μετά το θάνατο 112 εργατών σε πυρκαγιά τον περασμένο Νοέμβρη.

Λέει πως πρέπει να γίνονται ανεξάρτητοι έλεγχοι στα κτίρια και να δημοσιεύονται ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες να μην υποκρίνονται πως δεν γνωρίζουν τίποτα για τις συνθήκες στα εργοστάσια.

Την περασμένη βδομάδα, η Primark ανακοίνωσε 24% αύξηση στις πωλήσεις της και 56% άλμα στα κέρδη της τα οποία έφτασαν τα 283 εκατομμύρια ευρώ.

Καθώς οι μέτοχοι της εταιρείας έτριβαν τα χέρια τους με ικανοποίηση, χιλιάδες εργάτες πενθούσαν τους νεκρούς τους και έβγαιναν στους δρόμους οργισμένοι.