Υπέγραψε μειώσεις η ΟΤΟΕ

Εξέλιξη με “μεγάλη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική βαρύτητα, αλλά και ιδιαίτερη θεσμική αξία” χαρακτήρισε η ηγεσία της ΟΤΟΕ τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας διάρκειας διόμισι ετών (από 1/7/2013 μέχρι 31/12/2015) που συμφώνησε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Με μείωση 6% στον βασικό μισθό, με απώλεια για όσο διαρκεί η νέα σύμβαση του επιδόματος ισολογισμού που ισούται με μισό μισθό τον χρόνο (ποσοστό 3,5%), με διεύρυνση του ωραρίου στις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών από τις 8 παρά τέταρτο το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, οι μόνοι που μπορούν να πανηγυρίζουν είναι οι τραπεζίτες.

Κανένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΟΤΟΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον απαράδεκτο συμβιβασμό της. Το ότι οι υποχωρήσεις από τη μεριά της έγιναν με αντάλλαγμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας δεν ισχύει. Ούτε κι αυτό δεν πετυχαίνει η νέα σύμβαση. Το μόνο που εκφράζεται είναι “η ισχυρή βούληση” και των δύο πλευρών ότι δε θα γίνουν απολύσεις μέσα από μια γενική ρήτρα προστασίας της απασχόλησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας. Οτι μπορούν οι τραπέζοϋπάλληλοι να βασιστούν στην “ισχυρή βούληση” των τραπεζιτών -των ίδιων ανθρώπων που σήμερα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φορτώσουν την κρίση τους στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας και να διασώσουν τα κέρδη τους- για να μη γίνουν απολύσεις, είναι ανέκδοτο.

Ούτε οι ισχυρισμοί ότι, μπορεί να έγιναν κάποιες παραχωρήσεις, αλλά τουλάχιστον κατοχυρώνεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και αποτρέπεται η απαξίωση της ΟΤΟΕ σαν συνδικάτο, μπορούν να πείσουν. Η αποδοχή ότι “οι καιροί είναι δύσκολοι” και για τους τραπεζίτες, το μόνο που φέρνει είναι μεγαλύτερη ασυδοσία από τη μεριά τους και για να καταστρατηγήσουν τη σύμβαση και για να γράψουν το συνδικάτο στα παλιά τους τα παπούτσια, όπως κάνουν άλλωστε με όλους τους εργαζόμενους.

Η ΟΤΟΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα, με 55 χιλιάδες εργαζόμενους, και ένα από τα πιο δυνατά, με ικανότητα να μπλοκάρει απεργιακά όλη την οικονομία τσακίζοντας κυβερνήσεις και αφεντικά, συνδικάτα στη χώρα. Ο μόνος που δεν φαίνεται πρόθυμος να αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη είναι η ηγεσία της Ομοσπονδίας που, ενώ διακήρυσσε την προοπτική των απεργιακών κινητοποιήσεων, στην πράξη προετοίμαζε το συμβιβασμό. Η βάση των τραπεζοϋπαλλήλων χρειάζεται να επιβάλει ότι ο κλάδος θα ακολουθήσει τον απεργιακό δρόμο το επόμενο διάστημα.