Το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο δεν είναι υποκατάστατο για το κίνημα

Στις καλένδες παρέπεμψε ο Σαμαράς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος όλη την περίοδο του Πάσχα και υποτίθεται ότι ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 10 Μάη. Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα το πάγωμα έγινε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, κατόπιν εντολής του ίδιου του Σαμαρά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρουπακιώτης, είχε δηλώσει ότι το «σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». Έπεσε όμως έξω. Η επίσημη δικαιολογία του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να οδηγήσει στην ηρωοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο Σαμαράς που ηρωοποιεί τη Χρυσή Αυγή, αφού είναι φανερό ότι πάγωσε το νομοσχέδιο κατόπιν πίεσης της ίδιας της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και πιέσεων των βουλευτών της ΝΔ, μετατρέποντάς την σε ρυθμιστή των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ένα μεγάλο κομμάτι βουλευτών της ΝΔ, είναι αυτό που κατά καιρούς έχει εκφράσει ανοιχτά απόψεις για ανασυγκόλληση της «δεξιάς πολυκατοικίας». Σε αυτή την προοπτική λογοδοτεί τόσο το πάγωμα του νόμου για την ιθαγένεια μετά τη στημένη απόφαση του ΣτΕ που τον έβγαλε αντισυνταγματικό, η ψήφος του Γραμματέα της ΝΔ Κεφαλογιάννη για να μην αρθεί η ασυλία του Κασιδιάρη, αλλά και η πρόταση 85 βουλευτών της ΝΔ που ζήτησαν να εντάσσονται μόνο "Έλληνες το γένος" σε σχολές των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας. Δείγμα αυτής της συγκόλλησης είναι και τα πρόσφατα σενάρια για επιστροφή του Καρατζαφέρη στη ΝΔ, που θα είναι και επίσημος προσκαλεσμένος στο επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια τώρα επιμένει να υποστηρίζει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους νόμους και τους θεσμούς να μας σώσουν από τους φασίστες. Ότι μόνο ένα δυνατό και πλατύ αντιφασιστικό κίνημα που αγκαλιάζει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μετανάστες, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μπορεί να σταματήσει τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών και να επιβάλει ότι οι Χρυσαυγίτες θα πάψουν να απολαμβάνουν την ασυλία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Η αντιφασιστική δράση, που έφτασε να βάζει πιέσεις και μέσα στην ίδια την τρικομματική κυβέρνηση ώστε να συζητά νομικές κυρώσεις κατά της Χρυσής Αυγής είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τους δολοφόνους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Ολοκαυτώματος.

Θεσμοί

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η αστυνομία ή τα δικαστήρια είναι ικανά με την «κατάλληλη νομοθεσία» να απαγορεύσουν την εγκληματική δράση των νεοναζί. Το 50% των αστυνομικών που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή και εξαπολύουν τον Ξένιο Δία, ό,τι νομοθεσία και αν ψηφιστεί στη Βουλή, δεν πρόκειται ξαφνικά να σταματήσουν το κυνήγι των μεταναστών και να αρχίσουν να κυνηγούν χρυσαυγίτες.

Αλλά και τα δικαστήρια που έβγαλαν πρόσφατα αθώο τον Κασιδιάρη για τη συμμετοχή του στην επίθεση που έγινε στην πανεπιστημιούπολη, ενώ βγάζουν σωρηδόν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μεταναστών στέλνοντας τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην απέλαση, δεν μπορούν ξαφνικά να μετατραπούν σε υπερασπιστές των μεταναστών.

Άλλωστε, μέσα στα πλαίσια της θεωρίας των «δύο άκρων», κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι ένας οποιοσδήποτε νόμος, ακόμα και αντιρατσιστικός, δεν θα φτάσει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως πρόσχημα για επίθεση στην αριστερά.

Οι φασίστες προκειμένου να αναδειχτούν στην εξουσία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δίνουν όρκους πίστης στη δημοκρατία και στο σύνταγμα, να εμφανίζονται ως «Έλληνες εθνικιστές» και όχι ως αυτό που πραγματικά είναι. Το ίδιο το κίνημα χρειάζεται να μην αφήσει τους φασίστες να εκμεταλλεύονται τις δημοκρατικές ελευθερίες προκειμένου να σκορπούν το ρατσιστικό τους δηλητήριο σε βάρος των μεταναστών και να εξαπολύσουν επιθέσεις σε βάρος της αριστεράς και του κινήματος αντίστασης. Αυτό που χρειάζεται να κάνει το αντιφασιστικό κίνημα είναι να συνεχίζει να ξεσκεπάζει τους Χρυσαυγίτες, να τους κόβει το δικαίωμα λόγου επειδή ακριβώς ο ναζισμός δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδεολογία και ταυτόχρονα να δώσει τη μάχη με το θεσμικό ρατσισμό που τους εκτρέφει.

Όσο πιο πολύ δυναμώσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στη Χρυσή Αυγή και το ρατσισμό της κυβέρνησης, τόσο θα αναγκάσουμε την αστυνομία, τα δικαστήρια και την ίδια την κυβέρνηση να σταματήσουν να κάνουν πλάτες στους φασίστες και θα οδηγήσουμε τη δεξιά πολυκατοικία του Σαμαρά στην κατάρρευση.


Διαβάστε επίσης

Κόντρα στους νεοναζί στη Νάουσα