Μαρξισμός 2013: “Ταξισυνειδησία” Παρασκευή βράδυ - Συναυλία Σάββατο βράδυ

“Ταξισυνειδησία”

Στα πλαίσια του «Μαρξισμού 2013» θα προβληθεί την Παρασκευή 17 Μάη μετά το τέλος των συζητήσεων το ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» που αναφέρεται στη δράση και τη συμμετοχή των ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ στο εργατικό κίνημα και την αριστερά και περιλαμβάνει συγκλονιστικές σκηνές από τους εργατικούς αγώνες της δεκαετίας του ‘30. Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Κώστας Βάκας.

Σε παλιότερο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης είχαμε δημοσιεύσει συνέντευξη του Κώστα Καρπόζηλου, ενός από τους βασικούς συντελεστές της ομάδας που έφτιαξε το ντοκιμαντέρ. Σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στο Λέανδρο Μπόλαρη αναφέρει:

«Η Ταξισυνειδησία είναι η ελληνοαμερικανική προσαρμογή του working-class consciousness. Τη διαλέξαμε ακριβώς επειδή αποτυπώνει την συνάντηση των ελλήνων μεταναστών με ιδέες της κοινωνικής χειραφέτησης, αλλά και επειδή αναδεικνύει τη διακριτή εργατική και ριζοσπαστική κουλτούρα στις τάξεις της κοινότητας. Ο ελληνοαμερικανικός ριζοσπαστισμός δεν αποτέλεσε την υπερατλαντική έκφραση του ελληνικού σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος, αλλά υπήρξε προϊόν των αμερικανικών εμπειριών και διεργασιών της αμερικανικής αριστεράς. Κατά συνέπεια, η Ταξισυνειδησία υπογραμμίζει την ελληνοαμερικανική διάσταση του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού, τη συνάντηση μορφών έκφρασης στα ελληνικά –είναι χαρακτηριστική η έκδοση εφημερίδων, η λειτουργία εργατικών εκπαιδευτικών λεσχών κλπ- με τις ιδέες του ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

… Οι δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1930 τροποποίησαν τον κοινωνικό και πολιτικό χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξέφρασαν τη συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια της πρώτης περιόδου της Ύφεσης, την αυτοπεποίθηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας στα χρόνια του New Deal, αλλά και την αναζήτηση νέων μορφών οργάνωσης που υπερέβαιναν τις συντηρητικές, ξενοφοβικές συνδικαλιστικές ενώσεις της American Federation of Labor».


Συναυλία

Το Σάββατο 18 Μάη το βράδυ, μετά το τέλος της κεντρικής συζήτησης ο «Μαρξισμός 2013» θα πλημμυρίσει από μουσικές.

Στην αυλή της ΑΣΟΕΕ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά τη μουσική κολεκτίβα Ενκαρδία, ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα πολυεθνικής μουσικής σε διεθνές επίπεδο, που θα μας ταξιδέψει στη μουσική παράδοση των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας. Η Νατάσσα Παπαδοπούλου, σύντροφος του Πάνου Τζαβέλα θα μας θυμίσει και θα μας ξεσηκώσει με τα αντάρτικα τραγούδια, ενώ ροκ μουσική θα παίξουν οι Έσελον, ο Περικλής Λωρίδας και το συγκρότημά του «Εραστές του Ονείρου» και ο Χρήστος Αμανατίδης. Όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες συμμετείχαν στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που έγινε στο Σύνταγμα στις 19 Γενάρη στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «Αθήνα -Πόλη Αντιφασιστική».

«Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουμε στο Μαρξισμό 2013 με στόχο να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τόσο το δυνάμωμα του αντιφασιστικού κινήματος, όσο και τις ιδέες του Μαρξισμού», μας είπε ο Περικλής Λωρίδας. «Το φεστιβάλ «Μαρξισμός» είναι εδώ και τόσα χρόνια ένας θεσμός στην αριστερά, αλλά παραμένει φρέσκος και προσελκύει τη νεολαία όσα χρόνια και αν περάσουν. Από την εμπειρία μου γνωρίζω καλά ότι οι μουσικοί μπορούν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην επιτυχία των πολιτικών φεστιβάλ που οργανώνει η αριστερά. Έχω την εμπειρία από τη συμμετοχή μου στη διοργάνωση των φεστιβάλ της ΚΝΕ στα νεανικά μου χρόνια και σήμερα συνεχίζουμε συμμετέχοντας στο Μαρξισμό 2013, δηλώνοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους αγώνες για να μπορέσουμε να αλλάξουμε επιτέλους τον κόσμο».