Χρονικό ενός πραξικοπήματος

Διπλό πραξικόπημα έγινε από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 15/5 κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάωρης(!) Γενικής Συνέλευσης Προέδρων που έπρεπε να επικυρώσει την απεργία, την οποία είχαν ψηφίσει σε μαζικές διαδικασίες οι καθηγητές των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα.

ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) ακύρωσαν στην πράξη τα συντριπτικά ποσοστά υπερψήφισης της απεργίας αφού επέβαλλαν να γίνει ψηφοφορία πάνω στο ζήτημα «των όρων και των προϋποθέσεων», κάτι που δεν είχε τεθεί στην εισήγηση της ΟΛΜΕ.

Η πρόταση για την απεργία υπερψηφίστηκε από τους Προέδρους των ΕΛΜΕ με ποσοστό 92%. Μόνο 4 Πρόεδροι ΕΛΜΕ καταψήφισαν, ενώ 3 ψήφισαν λευκό. 78 Πρόεδροι ψήφισαν υπέρ.

Όμως, η πλειοψηφία του ΔΣ επέβαλλε μια «δεύτερη στήλη» στην ψηφοφορία παρά τις διαφωνίες πολλών Προέδρων που τόνιζαν ότι αυτή η διαδικασία ήταν αντικαταστατική. Δεν είχαν δικαιοδοσία να πάρουν θέση πάνω σε κάτι τέτοιο.

Εκτός από όλα τα άλλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Φ. Μπιχάκης, αυτό ήταν μια σχιζοφρενική πρόταση. Στη μία στήλη να ψηφίζεις για την απεργία και με την άλλη να την αναστέλλεις την ίδια στιγμή.

Ακόμα και έτσι όμως βρέθηκαν 18 ΕΛΜΕ που ψήφισαν ότι υπάρχουν οι «όροι», ενώ μόλις 9 ΕΛΜΕ ψήφισαν κατά. 57 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό. Οι περισσότεροι Πρόεδροι δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν αυτή τη διαδικασία αφού είναι αντικαταστατική και απεργοσπαστική. Ερχόταν μόνο και μόνο για να ακυρώσει την απεργία.

Σε αυτό το σημείο η πλειοψηφία του ΔΣ ολοκλήρωσε το πραξικόπημά της αφού καταμέτρησε τα λευκά στα κατά της απεργίας, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες από πολλούς Προέδρους και από μέλη των ΕΛΜΕ που παρακολουθούσαν την διαδικασία.

Ξεσηκωμός

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν χαρακτηριστική. Όλοι οι Πρόεδροι μετέφεραν απίστευτες εικόνες από τον ξεσηκωμό της βάσης του κλάδου τις δύο ημέρες που προηγήθηκαν της Συνέλευσης, από τα μαζικά συλλαλητήρια της Δευτέρας 13/5 και από τις Γενικές Συνελεύσεις στις 14/5.

Επίσης, τόνιζαν την αγωνία του κλάδου να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της επιστράτευσης, κοινό για όλες τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας. Οι καθηγητές ζητούσαν «μέτρα στήριξης» της απεργίας και αρκετοί είχαν ήδη εκπονήσει ένα πρώτο σχέδιο στέλνοντας αυτές τις προτάσεις προς την Συνέλευση των Προέδρων.

Αυτές οι εικόνες δεν ήρθαν μόνο από τις ΕΛΜΕ της Αθήνας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και τόνισαν ότι έχει αρχίσει να ανοίγει η βεντάλια της συμπαράστασης από Σωματεία, όπως των Νοσοκομείων Άγιου Σάββα, του Αττικού και της Νίκαιας, των Συλλόγων Δασκάλων «Αριστοτέλης» και «Αθηνά», του ΣΕΦΚ (εκπρόσωπος του οποίου καταχειροκροτήθηκε όταν μετέφερε την απόφαση της απεργίας τους), των φοιτητικών συλλόγων που επίσης χαιρέτισαν στη Συνέλευση και προφανώς της ΔΟΕ που αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει το απεργιακό πρόγραμμα της ΟΛΜΕ.

Πολλές από τις τοποθετήσεις που έκαναν Πρόεδροι από την περιφέρεια ήταν το ίδιο εντυπωσιακές. Ο Μ. Φραγκίδης από την Άρτα μετέφερε ότι «ο φόβος μετατράπηκε σε οργή, ήρθαν στη συνέλευση συνάδελφοι που δεν είχαν ξαναπατήσει σε διαδικασία της ΕΛΜΕ», η Χ. Ρηγοπούλου από τη Βοιωτία μετέφερε την εικόνα από το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στη Λειβαδιά μετά τη Συνέλευση όπου όλοι ρωτούσαν πως θα συνεχιστεί ο αγώνας. Η Κ. Γιαννάτου από την Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, αναπληρώτρια η ίδια, τόνισε ότι δεν θα γίνει ο κάθε αναπληρωτής «κλάσμα 1/10000» αντιμετωπίζοντας ατομικά την απόλυση και εξήγησε ότι έδιωξαν τους αστυνομικούς που πήγαν να παραδώσουν τα χαρτιά της επιστράτευσης.

Ο Η. Γιαννόπουλος από την ΕΛΜΕ Ηλείας εξήγησε ότι οι καθηγητές πρέπει να θυμίζουν σε όλους ότι δεν κυριαρχούν τα μισθολογικά αιτήματα σε αυτή την απεργία, αλλά έγιναν οι πιο μαζικές συνελεύσεις. Πρόσθεσε ότι στον Πύργο έγινε μεγάλη πορεία μετά τη συνέλευση, ενώ την ώρα της Συνέλευσης των Προέδρων γινόταν συλλαλητήριο.

Παρόμοιες εικόνες ήρθαν από την ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας όπου είχαν κάνει συνέλευση σε Πνευματικό Κέντρο, καθώς δεν χωρούσαν σε αίθουσα, από τα Γιάννενα που έγινε μεγάλη πορεία μετά τη συνέλευση, από την Καρδίτσα που οργάνωσαν κοινή σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης, από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας που έκαναν την μαζικότερη συνέλευση των τελευταίων 15 χρόνων με πάνω από 500 καθηγητές.

Αυτά ήταν τα πραγματικά μηνύματα από τους καθηγητές και όχι ότι «μετέφρασαν» οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στους καθηγητές. Η απεργία είχε όλα τα φόντα να νικήσει, ας μην αφήσουμε να υπάρξει ποτέ ξανά μια τέτοια χαμένη ευκαιρία.