Το δράμα των παιδιών με καρδιοπάθειες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητή του Νοσοκομείου Αγία Σοφία, για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στη χώρα που δύο χρόνια τώρα παραμένει κλειστό, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 3 Ιούνη η ΕΙΝΑΠ.

“Πριν δύο χρόνια έγινε, με ευθύνη των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, αναστολή του μοναδικού δημόσιου ΠΚ, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα με τεράστια επιβάρυνση των οικογενειών τους” αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης, “Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες για θανάτους παιδιών που ήταν στη λίστα αναμονής. Στη χώρα μας υπάρχουν ανάγκες για 600-700 περίπου παιδοκαρδιοχειρουργικές (ΚΡΧ) επεμβάσεις το χρόνο. Στο Αγία Σοφία πραγματοποιούνταν 170 επεμβάσεις το χρόνο κι οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα (Ωνάσειο και Μητέρα). Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο.

«Με πέντε επικουρικούς...»

Πολλοί υγειονομικοί φορείς, σύλλογοι ασθενών, συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές έχουν κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις, υπομνήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο, στο υπουργείο Υγείας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η προαναγγελθείσα προ τριμήνου επαναλειτουργία του Κέντρου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως τώρα. Στις 3/6 προγραμματίζεται η μερική και υποτυπώδης επαναλειτουργία του, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει 70 επεμβάσεις το χρόνο. Δηλαδή, περιορίζουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΠΚ) στο 41% το πολύ (!) των προηγούμενων επεμβατικών δυνατοτήτων του ή στο 10% των πανελλαδικών αναγκών...Αντί για 40 σχεδόν μόνιμα υγειονομικά στελέχη το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση με 5 επικουρικούς”.

“Η είδηση πριν δυο χρόνια ότι κλείνει το Παιδοχειρουργικό του Αγία Σοφία είχε προκαλέσει σάλο πανελλαδικά, καθώς είναι μία επιλογή που οδηγεί σε θανάτους μικρών παιδιών” μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. “Για την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου απαιτείται η ολόπλευρη λειτουργία όλων των συναφών τμημάτων, όπως καρδιολογικό, καρδιοχειρουργικό, καρδιοαναισθησιολογικό, Εντατική Μονάδα, με άμεσες προσλήψεις όλου του μόνιμου και αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μαζί με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες 'Η Αγία Σοφία' πήγαμε στο Διοικητή του νοσοκομείου αλλά δε μας έδωσε καμία πειστική απάντηση για την πλήρη και σωστή επαναλειτουργία του Κέντρου με αποτέλεσμα να εξαγριώσει τους ήδη απελπισμένους γονείς και όλους μας.

Χρειάζεται να απλώσουμε τον αγώνα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, σε συλλόγους, φορείς, ολόκληρη τη γειτονιά και την κοινωνία. Οποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο μεγάλη είναι η μάχη που δίνουμε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ, δεν έχει παρά να κοιτάξει αυτή την επίθεση. Με αρχή την πανυγειονομική απεργία στις 17 Απρίλη να κλιμακώσουμε για ν'ανατρέψουμε τις τρόικες που βάζουν τα κέρδη των τραπεζιτών πάνω από τις ζωές μικρών παιδιών”.