Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μπροστά, σε όλες τις μάχες

Mε την εκλογή της νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής έκλεισαν την Κυριακή στο Περιστέρι οι εργασίες της 2ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία χαρακτηρίστηκε από αυξημένη συμμετοχή καθώς συμμετείχαν πάνω από 1000 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην πλούσια συζήτηση που κράτησε δύο ολόκληρες μέρες, το λόγο πήραν πάνω από 90 σύντροφοι-ισσες, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά ακολούθησαν οι ψηφοφορίες πάνω στις θέσεις και το οργανωτικό και το απόγευμα οι εκλογές για τα όργανα του Μετώπου. Στη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης κυκλοφόρησε κουτί οικονομικής ενίσχυσης στους απεργούς της Μεβγάλ, ενώ υπήρχε και χώρος όπου διακινήθηκαν προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ.

Τις εργασίες τις Συνδιάσκεψης άνοιξαν τα μέλη της απερχόμενης ΚΣΕ Αντώνης Δραγανίγος και Γιάννης Σηφακάκης που εισηγήθηκαν τις Θέσεις και το Οργανωτικό, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι: Γιάννης Αγγέλης (ΕΕΚ), Τάσος Σταυρόπουλος (Σχέδιο Β’), Χρήστος Ζάκας (ΟΚΔΕ), Βασίλης Θεοφανόπουλος (Οργάνωση Κομμουνιστική Ανασύνταξη), ο Παναγιώτης Λέκκας από το κίνημα κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, Αντώνης Σταματόπουλος από τους επιστρατευμένους απεργούς του ΜΕΤΡΟ, Γιάννης Σωκράτους από τους ΑΝΤΑΡΤΕΣ Κύπρου, ο Λίονελ Ζιβάλς από την επαναστατική Αριστερά της Αργεντινής, η Σούλα Μπαλαλέ από την Βουγιουκλάκειο κλινική που βρίσκεται σε δεύτερη βδομάδα απεργίας, ενώ εκ μέρους των εργατών γης της Μανωλάδας το λόγο πήραν ο Αρίφ Ραμάν και ο Τζαβέντ Ασλάμ.


Μήνυμα από Μανωλάδα

Με ένα θερμό χειροκρότημα και τα συνθήματα “από τη Μανωλάδα μέχρι τις Σκουριές, αντίσταση σε μπράβους και καπιταλιστές”, “εργάτες ενωμένοι-ποτέ νικημένοι”, “ποτέ ξανά φασισμός” “ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά” υποδέχθηκαν οι σύνεδροι τους εργάτες γης από τη Μανωλάδα που κρατώντας στα χέρια το πανό τους μπήκαν, διαδηλώνοντας μαζί με μετανάστες συνέδρους στην αίθουσα που διεξαγόταν η 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Χαιρετίζουμε σήμερα τη Συνδιάσκεψή σας εκ μέρους των εργατών γης στη Μανωλάδα” τόνισε ο Αρίφ Ραμάν από τη Μπαγκλαντεσιανή κοινότητα που πήρε πρώτος το λόγο. Στις 28 Απρίλη πάνω από 4.000 διαδηλώσαμε για τα δικαιώματά μας και 3.000 γράφτηκαν μέλη στην Ενωση Μεταναστών Εργατών Μανωλάδας. Με τη διαδήλωση καταδικάσαμε την τρομοκρατική επίθεση των εργοδοτών και των επιστατών στις 17 Απρίλη που οδήγησε στον τραυματισμό από τις σφαίρες 34 εργατών γης που διεκδικούσαν δεδουλευμένα. Απαιτήσαμε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, εργατικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε να σταματήσει η αστυνομία να τρομοκρατεί όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να νομιμοποιηθούν όλοι οι εργάτες γης. Οι μισθοί να πληρώνονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Θέλουμε ανθρώπινες αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ζεστό νερό, διατροφή.

Παλεύουμε μέσα από τα συνδικάτα να μην περάσουν τα μνημόνια της φτώχειας και του ρατσισμού. Ζητάμε από τα συνδικάτα να ανοίξουν τις πόρτες τους και να γράψουν τους μετανάστες. Λέμε ένα δυνατό όχι στο ρατσισμό, όχι στις επιθέσεις σκούπα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, να σταματήσουν τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα. Λέμε Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας και πρόεδρος της Ενωσης Μεταναστών Εργατών Τζαβέντ Ασλάμ: “Είμαστε περήφανοι που η Ενωση Μεταναστων Εργατών με τη δική σας στήριξη έγραψε 3.000 μετανάστες που ανάγκασαν ακόμα και τον Δένδια να έρθει εκεί. Αυτό ήταν δύναμη από εσάς, γιατί εσείς πάντα στηρίζετε τους αγώνες μας. Θα τα αλλάξουμε γιατί δεν θα κάτσουμε στα σπίτια μας, θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους”.

Το ζήτημα της αντίστασης στις ρατσιστικές επιθέσεις και της πάλης ενάντια στο φασισμό απασχόλησε τη 2η Συνδιάσκεψη με πολλούς συντρόφους-ισσες να τοποθετούνται μεταφέροντας την εμπειρία από τη ευρεία συμμετοχή των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο αντιφασιστικό κίνημα σε συνοικίες, πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα τονίζοντας την ανάγκη αυτή να γίνει πιο συμπαγής και οργανωμένη.

• Η Χριστίνα Λαδά, σύνεδρος από την Καλαμάτα μετέφερε εκ μέρους της Αντιφασιστικής Κίνησης την πρωτοβουλία που πήρε η κίνηση και οδήγησε σε μαζική σύσκεψη σωματείων με την συμμετοχή ολόκληρης της αριστεράς με στόχο να ακυρωθεί το ναζιστικό φεστιβάλ που θέλει να κάνει στην πόλη η Χρυσή Αυγή στην επέτειο της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά στις 4 Αυγούστου. “Μπορούμε να το ακυρώσουμε, θα φτάσουμε μέχρι τέλους και θέλουμε την στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ” τόνισε κλείνοντας την ομιλία της.


Με το κίνημα στην Τουρκία

Με ψήφισμα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας άνοιξε τις εργασίες της η 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ σε όλη τη διάρκεια των διήμερων διαδικασιών ερχόντουσαν ενημερώσεις από την κλιμάκωση του αγώνα στους δρόμους των τουρκικών πόλεων:

“Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές στην Τουρκία που βρίσκονται από χθες στους δρόμους αντιμέτωποι με την σκληρή καταστολή και τη δολοφονική βαρβαρότητα του κράτους. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η σκέψη μας βρίσκεται στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας που μάχεται ενάντια στον κοινωνικό αυταρχισμό για δημοκρατία και ελευθερία. Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, αλληλεγγύη στην Τουρκία”.

Χαιρετισμός από Κύπρο

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω από την Κύπρο την Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πλέον και στην Κύπρο χτυπάει η καρδιά της επαναστατικής ανταρσίας, η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει κάνει τα πρώτα βήματα” τόνισε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Σωκράτους από τους “Αντάρτες Κύπρου”. “Στην Κύπρο η αντίσταση όλο και μεγαλώνει, πλέον ένα απεργιακό κύμα σαρώνει όλο το νησί” τόνισε φέρνοντας σαν παράδειγμα την απεργία στην πολυεθνική καφετέρια Ηard Rock Cafe, όπου η εργοδοσία αναγκάστηκε να κάνει πίσω σημειώνοντας μια νίκη για τους εργαζόμενους.

“Ελπίζω η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είναι ένα ακόμα βήμα ισχυροποίησής της, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας” τόνισε κλείνοντας.


Από το Μετρό μέχρι τις Σκουριές

Τη Συνδιάσκεψη χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Αντώνης Σταματόπουλος “Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί στα τρία χρόνια του μνημονίου ήταν η μοναδική αριστερή δύναμη που ήταν δίπλα μας. Εμείς στο Μετρό έχουμε βιώσει τα πάντα, ξεκινήσανε από εμάς τις απολύσεις, τις περικοπές, την επιστράτευση, μας έχουν στοχοποιήσει, αλλά δεν είδαμε άλλους αριστερούς να σταθούν στο ύψος τους. Για μένα μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκε στο ύψος της. Τους ευχαριστούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε.

Δημοκρατία δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Στοχοποιούν όσους αντιστέκονται. Χθες έκλεισαν το σταθμό στο Σύνταγμα γιατί είχαμε συλλαλητήριο εμείς και οι καθηγητές.

Εστειλε λοιπόν η ΓΑΔΑ στο Μετρό χαρτί γιατί κλείνει το σταθμό που γράφει: “Σας τονίζουμε ότι αύριο Παρασκευή και ώρα 7 στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΟΛΜΕ και του Σωματείου εργαζομένων του Μετρό, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστρατευσης...”!

Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό

• Τον αέρα της εξεγερμένης Ιερισσού έφεραν με τις τοποθετήσεις, αλλά και τα μπλουζάκια τους οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την τοπική επιτροπή της Χαλκιδικής.

“Σας μεταφέρω θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τις Επιτροπές Αγώνα, τα συντονιστικά αγώνα της Ιερισσού και της Μεγάλη Παναγιάς, από τα μπλόκα και τον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής” ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Λέκκας. “Στη Χαλκιδική διεξάγεται ένας μεγάλος αγώνας. Από τη μια πλευρά οι πολυεθνικές, εθνικοί εργολάβοι με την απόλυτη στήριξη του κράτους και από την άλλη μεριά οι κάτοικοι που αγωνίζονται για γη και ελευθερία”.

Ο ομιλητής μετέφερε επίσης το κλίμα αλληλεγγύης που έχει γεννηθεί μέσα από τον κοινό αγώνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμπειρία από την πρόσφατη απεργία των εκπαιδευτικών, όπου “τα συντονιστικά, οι σύλλογοι γονέων και οι ίδιοι οι μαθητές στήριξαν τον αγώνα των καθηγητών με ψηφίσματα”. “Ολη η Ελλάδα να γίνει Ιερισσός!” κατέληξε.


Στήριξη στους απεργούς

Σούλα Μπαλαλέ

O χαιρετισμός της Σούλας Μπαλαλέ, εδώ και δύο βδομάδες απεργού στην κλινική Βουγιουκλάκειο στο Αιγάλεω:

“Θέλω να χαιρετίσω τη Συνδιάσκεψή σας. Είμαι εργαζόμενη στην κλινική Βουγιουκλάκειο. Έχουμε βγει σε απεργία για δεύτερη βδομάδα και οι λόγοι που απεργούμε είναι ότι είμαστε απλήρωτοι 9 μήνες, υποστήκαμε δραματική μείωση μισθών 40%. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την υποστήριξή της όλο αυτό το διάστημα. Ζητάμε να συνεχίσετε να μας βοηθάτε, με όποιον τρόπο μπορείτε, με τα ψηφίσματά σας. Θέλουμε να συνεχίσουμε, παρά την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία, βοηθήστε μας, σας θέλουμε πλάι μας”.