Γένοβα INTRACOM: Ασυμβίβαστοι στον αγώνα

Στις 20 Ιούνη θα γίνουν οι εκλογές στην Intracom για νέο ΔΣ και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΠΟΕΜ και το ΕΚΑ. Η Πρωτοβουλία Γένοβα συμμετέχει με ενισχυμένο ψηφοδέλτιο στις φετινές εκλογές. Έχει ήδη κυκλοφορήσει την εκλογική της διακήρυξη, θυμίζοντας τις μάχες των δύο τελευταίων χρόνων από τις Πανεργατικές μέχρι την απεργία στην Intracom Defense και εξηγώντας ότι ο μοναδικός τρόπος να κερδηθούν ή να κρατηθούν κατακτήσεις είναι η σύγκρουση με την εργοδοσία και όχι οι συμβιβασμοί.

Την Πέμπτη 6 Ιούνη έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση όπου ορίστηκε και η ημερομηνία των εκλογών. Από τη μεριά της Πρωτοβουλίας Γένοβα Ιντρακόμ μίλησε ο Γιάννης Θεοχάρης. Ξεκίνησε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας ότι η άρχουσα τάξη έχει προχωρήσει σε βάρβαρα μέτρα που έχουν φέρει ανεργία που φτάνει το 32% και έχουν φτωχοποιήσει μεγάλα κομμάτια, αλλά δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την εργατική αντίσταση. Θύμισε τους μεγάλους σταθμούς του κινήματος, πως γκρεμίσαμε τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμο, πως έχουμε φτάσει στο σημείο η κυβέρνηση του Σαμαρά να είναι στριμωγμένη στα σκοινιά από τον ίδιο τον κόσμο. Εξήγησε ότι ούτε συναίνεση υπάρχει, ούτε η καταστολή με τις επιστρατεύσεις έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Όσον αφορά τις μάχες στην Intracom τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν είναι να εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι της δυνάμεις τους χωρίς καμιά αναμονή για σωτήρες.

Ενωτικά

Ανέδειξε την ενωτική τακτική της Γένοβα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, την προσπάθεια που κάνει να ενώσει τη βάση του σωματείου χωρίς να πέφτει στην παγίδα διασπαστικών κινήσεων όπως κάνει η παράταξη του ΠΑΜΕ (ΑΕΕ), αναγκάζοντας την φιλοεργοδοτική ΑΚΕ (ΠΑΣΟΚ) να υπογράφει τα καλέσματα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων. Έδωσε παραδείγματα όπου αυτή η τακτική ένωσε το Σωματείο με κοινές προτάσεις από τη μεριά της Γένοβα και του ΠΑΜΕ, ενώ υπενθύμισε τον σπουδαίο αγώνα που δόθηκε στην Intracom Ντιφένς. Τέλος, εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να «ακούσει» η εργοδοσία είναι η απεργία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι η κόκκινη γραμμή για το σωματείο όπου δεν πρέπει να υποχωρήσει σε καμιά περίπτωση.

Aντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΠΑΜΕ όσον αφορά τις συμβάσεις, τονίζοντας ότι στις εκλογές χρειάζεται να καταψηφιστεί η ΑΚΕ που αυτή τη στιγμή έχει το προεδρείο του Σωματείου.

Δεν αναφέρθηκε όμως στην χαμένη ευκαιρία να υπάρξει αριστερό προεδρείο στην Intracom αφού οι έδρες που είχαν Γένοβα και ΑΕΕ έφταναν τις 8 σε σύνολο 15. Αντίθετα, και ο ομιλητής της ΑΕΕ και η εκλογική ανακοίνωση που κυκλοφορεί η παράταξη εξαπολύουν μια άδικη, διασπαστική και τελείως λάθος επίθεση.

Χαρακτηρίζουν τη στάση της Γένοβα «τυχοδιωκτική» όσον αφορά την απεργία της ΟΛΜΕ και την απεργία στην Intracom Defense! Με απλά λόγια, ο τυχοδιωκτισμός της Γένοβα έγκειται στην αταλάντευτη κατεύθυνση να γίνουν και να προχωρήσουν οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις…

Η τοποθέτηση της Γένοβα όσον αφορά τις εκλογές είναι ξεκάθαρη: είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα μαχητικό αριστερό προεδρείο που θα δώσει τις μάχες μέσα στο εργοστάσιο και σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν περιοδείες και εξορμήσεις σε όλους τους χώρους που δουλεύουν εργαζόμενοι της Intracom, ενώ τα ψηφοδέλτια κλείνουν την Πέμπτη 13 Ιούνη.