Οι απόψεις για την εκλογή των οργάνων

Το ζήτημα που βρέθηκε στο κέντρο των τοποθετήσεων για το οργανωτικό στη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν το ζήτημα της απλής αναλογικής.

Στην διαδικασία της ψηφοφορίας που έγινε πάνω στο ζήτημα της απλής αναλογικής, υπέρ της απλής αναλογικής τοποθετήθηκαν ο Γιάννης Σηφακάκης, ο Σπύρος Κοντομάρης, ο Δημήτρης Σαραφιανός και ο Μάνος Σκούφογλου. Κατά, τοποθετήθηκαν ο Αντώνης Δραγανίγος και η Πόπη Γανιάρη υποστηρίζοντας το υπάρχον σύστημα (ενιαία λίστα με δικαίωμα σταυρού στο 25% των υποψηφίων). Ο Παναγιώτης Σωτήρης τοποθετήθηκε κατά, αλλά πρότεινε για υιοθέτηση σε επόμενη φάση ενός μικτού συστήματος απλής αναλογικής.

“Σαν ένα μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σαν ένα μέτωπο οργανωμένων και ανένταχτων αγωνιστών έχουμε υποχρέωση να μπορούμε να συνθέτουμε όλες τις απόψεις με ένα τρόπο που επιτρέπει αναλογική εκπροσώπηση όλων των απόψεων που υπάρχουν μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς αποκλεισμούς και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η απλή αναλογική” είπε ο Γιάννης Σηφακάκης.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός αναφέρθηκε στην παράδοση της Αριστεράς να χρησιμοποιεί την απλή αναλογική, αλλά και στην αρνητική εμπειρία της 1ης Συνδιάσκεψης, οπότε με λίστες και κυκλική σταυροδοσία, είχαν αποκλειστεί ανένταχτοι και ολόκληρες οργανώσεις. “H απλή αναλογική είναι ουσιαστικό ζήτημα, είναι ζήτημα αρχών και πολιτικής κουλτούρας” είπε ο Σπύρος Κοντομάρης που μίλησε υπέρ της απλής αναλογικής τονίζοντας ότι αποτελεί τοποθέτηση, κληρονομιά, συμβολή από την εποχή της κυβέρνησης του βουνού, στους Λαμπράκηδες και στην Μεταπολίτευση οπότε έσπασαν από τα κάτω τα ενιαία ψηφοδέλτια σε σωματεία και συλλόγους.

Από τη μεριά των συντρόφων που υποστήριξαν το κατά, o Αντώνης Δραγανίγος είπε ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραταξιοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η Πόπη Γανιάρη είπε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι σωματείο υποστηρίζοντας ότι η απλή αναλογική θα σημάνει την μετατροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ομοσπονδία οργανώσεων. Ο Παναγιώτης Σωτήρης υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα αναλογικότητας στον ισχύοντα τρόπο εκλογής και πρότεινε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υιοθετήσει στο μέλλον ένα μικτό σύστημα απλής αναλογικής 60% και εκλογής με λίστα 40%, ενώ στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης τέθηκαν και άλλες προτάσεις στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας.