Όλοι στο πλευρό της ΕΡΤ, πανεργατική κλιμάκωση!

Με μια συγκλονιστική πολιτική πανεργατική απεργία απάντησε την Πέμπτη 13 Ιούνη η εργατική τάξη και η νεολαία της χώρας στην απόφαση της συγκυβέρνησης Σαμαρά να φιμώσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στον αγώνα υπεράσπισης της ΕΡΤ και των εργαζομένων της, η εργατική αντίσταση των τελευταίων τριών χρόνων έκανε την πιο δυναμική της εμφάνιση: ήταν εκεί οι 25 και πλέον πανεργατικές και οι δεκάδες κλαδικές απεργίες διαρκείας, οι καταλήψεις χώρων δουλειάς και οι πλατείες, οι μάχες των Χαλυβουργών και όλων των επιστρατευμένων εργαζόμενων, οι αγώνες της Κερατέας και της Ιερισσού. Με ένα επιπλέον καθοριστικό στοιχείο για τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές: το σύνθημα “Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” γινόταν πράξη μέσα από την απόφαση των εργαζόμενων της ΕΡΤ να λειτουργήσουν μόνοι τους το μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, καταλάμβανοντας το χώρο και μεταδίδοντας απεργιακό πρόγραμμα.

Το μέγεθος της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αγία Παρασκευή είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου γινόταν το αδιαχώρητο. Εξω, και τα δύο ρεύματα της Μεσογείου είχαν κλείσει από νωρίς το πρωί, καθώς χιλιάδες κόσμος ερχόταν από όλες τις κατευθύνσεις και με κάθε τρόπο, μετρό, πόδια, αυτοκίνητα, ποδήλατα. Η συγκέντρωση έφτανε μέχρι και την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ τα γύρω κτίρια, οι ταράτσες και τα μπαλκόνια, είχαν γεμίσει από διαδηλωτές.

Στα κάγκελα του Ραδιομεγάρου, νέα πανό από σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις και κάθε είδους συμπαραστάτες προστίθονταν σε αυτά που ήδη κοσμούσαν το χώρο από την πρώτη μέρα της κατάληψης. Τα ψηφίσματα, οι χαιρετισμοί και οι δηλώσεις αλληλεγγύης αναμειγνύονταν με τα συνθήματα των απεργών όπως “Ανυπακοή, απεργία διαρκή”.

Ολα τα κομμάτια της εργατικής τάξης και του κινήματος ήταν εκεί. Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, δήμους και υπουργεία. Δάσκαλοι και επιστρατευμένοι καθηγητές που αψήφησαν τις απειλές της κυβέρνησης ότι θα έχουν συνέπειες αν απεργήσουν. Οι οδηγοί των λεωφορείων και των τρόλεϊ που προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Οι επιστρατευμένοι του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ που έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9πμ, αγνοώντας επίσης την επιστράτευση.

Ενωτική

Εργαζόμενοι στα άλλα ΜΜΕ που ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες συμπαράστασης. Φοιτητές από μια σειρά συλλόγους όπως ΕΜΠ, Ιατρική, Νομική, Βιολογικό, ΜΜΕ. Λαϊκές συνελεύσεις και οι “Δεν πληρώνω”. Και φυσικά όλη η Αριστερά, σε μια πραγματικά ενωτική απεργιακή συγκέντρωση. Με προσυγκέντρωση από το Νομισματοκοπείο έφτασε στο Ραδιομέγαρο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και το ΣΕΚ), από την πλατεία Αγίας Παρασκευής το ΠΑΜΕ.

Η απεργία είχε την καλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη που είχε ποτέ μια εργατική κινητοποίηση. Τόσο στο εσωτερικό, από το 24ωρο απεργιακό πρόγραμμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ σε τηλεόραση και ραδιόφωνα, που αναμεταδιδόταν πανελλαδικά από μια σειρά σταθμούς και σάιτ. Οσο και στο εξωτερικό, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που πρόβαλαν την πανεργατική και όλες τις προηγούμενες μέρες με απευθείας συνδέσεις και ρεπορτάζ.

Σε όλη κυριολεκτικά τη χώρα, από τη Λάρισα, το Βόλο και την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ναύπλιο, την Τρίπολη και το Ηράκλειο έγιναν μαζικότατες απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πάτρα από την πλατεία Γεωργίου μέχρι το Εργατικό Κέντρο. Το παρόν έδωσαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, όλη η Αριστερά. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονταν το ίδιο απόγευμα. Πολλές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη σε μια πορεία που πέρασε από τον κατειλημμένο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΤ3. Ήταν εκεί η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, οι ΕΛΜΕ, οι διοικητικοί του ΑΠΘ, νοσοκομειακοί, όλη η Αριστερά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με πρωτοβουλία των εργαζόμενων της ΕΡΤ καλούνταν σύσκεψη σωματείων για συντονισμό της δράσης τους.

Πάνω από 1000 άτομα διαδήλωσαν στα Χανιά, ανάμεσά τους εργαζόμενοι στην ΕΡΑ, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι του ΙΚΑ, φοιτητές Πολυτεχνείου και σπουδαστές ΤΕΙ. Η πορεία κατέληξε έξω από το κτίριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ καλούσε σε μεγάλη συναυλία την επόμενη μέρα στο κατειλημμένο κτίριο της ΕΡΑ, από όπου οι εργαζόμενοι εκπέμπουν απεργιακό πρόγραμμα. “Η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή και ας λένε ό,τι θέλουν οι τροϊκανοί”, ήταν ένα από τα συνθήματα που φωνάζονταν. Χιλιάδες διαδήλωσαν και στα Γιάννενα, από το Εργατικό Κέντρο μέχρι την κατειλημμένη ΕΡΑ, όπου γίνονται καθημερινές συγκεντρώσεις.