Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Να συγκροτηθεί η Διοίκηση σε αγωνιστική κατεύθυνση

Χωρίς προεδρείο έχει μείνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τρεις και πλέον εβδομάδες μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ που ακολούθησαν το 28ο Συνέδριό του. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τις κυβερνήσεις τους, όταν ο αγώνας της ΕΡΤ απαιτεί από το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας να προχωρήσει εδώ και τώρα σε απεργιακή συμπαράσταση, αλλά και όταν για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της κλιμάκωσης από την αριστερή πλειοψηφία που αναδείχτηκε στις εκλογές, το ΕΚΑ δεν έχει συγκροτήσει προεδρείο με ευθύνη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) που ήρθε πρώτη δύναμη.

Η πρώτη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα και εκλογή προεδρείου, που είχε οριστεί για την Τετάρτη 12 Ιούνη, δεύτερη μέρα του αγώνα στην ΕΡΤ, διαλύθηκε για να μεταβούν τα μέλη του ΕΚΑ στο Ραδιομέγαρο και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Η δικαιολογία, που προβλήθηκε κύρια από τις δυνάμεις της ΔΑΣ, ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν είναι ώρα για συνεδριάσεις, πώς προέχει η αλληλεγγύη και η παρουσία στην ΕΡΤ! Από την απεργιακή συμπαράσταση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έμεινε τελικά μόνο η συμπαράσταση.

Πρόγραμμα δράσης

“Με δεδομένη την τοποθέτηση μας στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ (στις 12/6), στην οποία εκφράσαμε την άποψη ότι «πρέπει να χαράξουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγώνα και δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, αλλά και όλων των εργαζόμενων», ζητάμε την άμεση σύγκληση του ΔΣ για να επανεκτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις και να χαράξει δρόμους αγώνα”, ανάφερε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αμέσως μετά.

Η δεύτερη συνεδρίαση, την Τετάρτη 19 Ιούνη, δεν είχε καλύτερη τύχη. Διαλύθηκε μετά την ανακοίνωση της ΔΑΣ ότι δεν θα συμμετέχει στο νέο προεδρείο. “Δεν παίρνουμε μέρος στο νέο προεδρείο του ΕΚΑ και στη διαδικασία συγκρότησής του. Διαχωρίζουμε πλήρως την ευθύνη μας από τις δυνάμεις αυτές”, λέει η ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφερόμενη στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ).

Το να διαχωρίζει η ΔΑΣ τη θέση της από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που αρνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, είναι σωστό. Ομως το να βάζει στο ίδιο τσουβάλι δυνάμεις της αριστεράς όπως η Αυτόνομη Παρέμβαση, όσες διαφωνίες κι αν έχει μαζί της, είναι λάθος. Το ίδιο ισχύει και με την ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι που έσπασε με αριστερή κριτική από την επίσημη παράταξη, παρά τις όσες πραγματικές ευθύνες έχει για την αδράνεια του προηγούμενου ΔΣ. Το καθήκον κάθε αριστερής παράταξης είναι να πιέσει τη συγκεκριμένη παράταξη να ακολουθήσει αγωνιστική κατεύθυνση, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη κρίση στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, και όχι απλά να την καταγγείλει. Η ΔΑΣ (9 έδρες), η Αυτόνομη Παρέμβαση (5 έδρες), η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (2 έδρες) και η ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι (3 έδρες) μπορούν να συγκροτήσουν ένα αριστερό προεδρείο που ο προωθητικός του ρόλος στους αγώνες θα φανεί στην πράξη.