Aντιρατσιστικό φεστιβάλ στο Ηράκλειο

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου οργανώθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο πάρκο Γεωργιάδη. Ξεκίνησε με συζήτηση για την πάλη ενάντια στο ρατσισμό την οποία άνοιξε ο Μιχάλης Κασσαπάκης μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας που έχει φτιάξει η ΕΛΜΕ, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Ο Μιχάλης αναφέρθηκε κυρίως στη μάχη που πρέπει να δώσουν τα σωματεία, ειδικά των εκπαιδευτικών αλλά και γενικότερα, μέσα από επιτροπές βάσης που θα οργανώνουν τη μάχη με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και ενάντια στους νεοναζί της χρυσής αυγής. Ο Πέτρος απάντησε στα ρατσιστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι οι μετανάστες δεν είναι βάρος αλλά πλούτος, και ότι το πραγματικό βάρος είναι αυτοί που κάνουν τις απολύσεις και διαλύουν την υγεία και την παιδεία μας. Στην πορεία της συζήτησης μπήκαν παραδείγματα από την οργάνωση των προηγούμενων μαχών για την ιθαγένεια, μέσα στα σχολεία, ενάντια στους νεοναζί και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα με μεγάλο σταθμό την αντιφασιστική συνάντηση στις 5-6 Οκτώβρη.

Την συζήτηση παρακολούθησαν περίπου εκατό άτομα, γράφτηκαν αρκετά νέα μέλη, ενώ παράλληλα μιλήσαμε και με πολύ κόσμο ο οποίος περνούσε και στεκόταν λίγο να ακούσει και να δει. Μετά την συζήτηση ακολούθησε προβολή αντιρατσιστικών βίντεο από τις 19 Γενάρη και τη Μανωλάδα, ένα βίντεο της εφημερίδας Guardian για τη χρυσή αυγή, μια αντιρατσιστική ταινία μικρού μήκους, και το ντοκιμαντέρ “Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας”. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τέσσερα μαθητικά συγκροτήματα.

Γιάννης Μακαρώνας