Κάθε “πηγή” απολύσεων και απεργία

Τη συνέχιση του μαρτυρίου της “δόσης” ανάλογα με την εφαρμογή των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των υπόλοιπων θυσιών που ζητάει η τρόικα αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ το Eurogroup. Την Τρίτη 9/7, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, ακόμα μαγειρευόταν το νέο μνημόνιο-πολυνομοσχέδιο λαιμητόμος με χρονοδιάγραμμα να ψηφιστεί μέχρι τις 19 Ιούλη.

Στο Εurogroup αποφασίστηκε ότι η πρώτη υποδόση θα είναι 4 δισ. ευρώ, (2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ) και θα έχει προϋπόθεση την απόλυση μέσω “κινητικότητας” 4.200 εργαζομένων (2.000 εκπαιδευτικοί, 2.200 σχολικοί φύλακες , 50 Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) μέχρι τις 19 Ιούλη. Η επόμενη υποδόση που θα καταβληθεί τον Οκτώβρη θα είναι 1 δις ευρώ με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί οι 12.500 απολύσεις, που θα περιλαμβάνουν ακόμα 3.500 υπαλλήλους από τη δημοτική αστυνομία, εκπαιδευτικούς και από την “αναδιοργάνωση” στα υπουργεία. Αλλές 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013 ζητάει η τρόικα με πληροφορίες να φωτογραφίζουν τις καθαρίστριες των σχολείων αόριστου χρόνου και με σύμβαση έργου.

Επί οκτώ μέρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους και κυρίως με την τρόικα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σαμαρά με βασικό θέμα το ποιοί δημόσιοι υπάλληλοι (και πότε ακριβώς) θα συμπεριληφθούν στις 12.500 απολύσεις που η τρόικα απαιτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 25.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Φοβούνται τις αντιδράσεις

Γεμάτος υποκρισία και αλαζονική έπαρση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές”.

“Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί” ήταν η πληρωμένη απάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ομως βασικό κριτήριο της κολοκυθιάς που έχει στηθεί γύρω από την επιλογή των κομματιών που θα μπουν στο στόχαστρο των απολύσεων είναι το που υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπάρξουν οι λιγότερες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την ιδέα κάλυψης του άμεσου πλάνου με μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών συνδέεται με την ήδη αποφασισμένη από το συνέδριο της ΟΛΜΕ απεργία διαρκείας τον Σεπτέμβρη. Ενώ, πχ, επιλέγοντας κομμάτια όπως οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επιβάλουν τη διαθεσιμότητα με την απατηλή υπόσχεση της εξασφάλισης μιας θέσης στην ΕΛ.ΑΣ – ποντάροντας ίσως και στην υποστήριξη της Χρυσής Αυγής που μέσα από μια μικρή μειοψηφία ακροδεξιών και φασιστών στο Δήμο της Αθήνας σπρώχνει εδώ και καιρό αυτό το “αίτημα”.

Ομως, όπως ακριβώς και με τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, θα βρεθούν ξανά μπροστά σε εκπλήξεις. Θεωρούν πιο εύκολο αντίπαλό τους σχολικούς φύλακες ή τις καθαρίστριες σχολείων αλλά ξεχνάνε πώς οι ίδιες με φοβερές απεργίες ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή κέρδισαν τη μονιμότητα. Ξεχνάνε ότι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία ταυτίζονται περισσότερο με τους συναδέλφους τους στους ΟΤΑ παρά με τα ΜΑΤ που τους χτυπούσαν στις διαδηλώσεις και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ξεχνάνε τέλος ότι τα τέσσερα χρόνια μνημονιακής εμπειρίας έχουν κάνει τους εργαζόμενους να μην πιστεύουν στις κυβερνητικές υποσχέσεις αλλά να εμπιστεύονται πιο πολύ τον αγώνα, την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, ότι το 2013 οι απολυμένοι στα τσιμέντα διαδηλώνουν χέρι χέρι με τους απολυμένους της ΕΡΤ. Ο συντονισμός όλων των υπό απόλυση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορεί να τους γκρεμίσει.