Ξεσηκωμός στους Δήμους

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στους δήμους στο νέο σφαγείο κυβέρνησης-τρόικας με, τουλάχιστον, 12.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέχρι το Σεπτέμβρη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στους ΟΤΑ. Η στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 8 Ιούλη μετατράπηκε σε έναν πανελλαδικό ξεσηκωμό με χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους από όλη τη χώρα να διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί τους βρέθηκαν, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την ίδια μέρα, εργαζόμενοι από όλο το δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, υπάλληλοι σε υπουργεία που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των απολύσεων.

Η μαζικότητα και η οργή των απεργών οδήγησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και μαζικό συλλαλητήριο την επόμενη μέρα, Τρίτη 9 Ιούλη, ενώ σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής θα αποφασιζόταν η συνέχεια με την προοπτική της κλιμάκωσης με απεργία διαρκείας να είναι ανοιχτή. Η νέα μνημονιακή επίθεση που θα έπαιρνε την τελική της μορφή σε πολυνομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αλλά και ο ξεσηκωμός που συνόδευσε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ανάγκασε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να καλέσει νέα στάση εργασίας την Πέμπτη 11 Ιούλη, 12μ με λήξη βάρδιας και συγκέντρωση στις 12.30μ στην πλατεία Καλυθμώνος και να συζητά από κοινού με τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για νέα πανεργατική απεργία την επόμενη βδομάδα.

“Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σημερινό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Καραϊσκάκη διατρανώνει την αγωνιστική διάθεση όλοι μαζί να ανατρέψουν στην πράξη την ανάλγητη πολιτική των απολύσεων”, ανέφερε το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας τη Δευτέρα, που ενημέρωνε για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την παραδοχή της κυβέρνησης ότι 2.200 σχολικοί φύλακες και άλλοι 3.500 με 3.600 δημοτικοί αστυνομικοί θα μπουν σε διαθεσιμότητα στα τέλη Ιούλη και στα τέλη Σεπτέμβρη αντίστοιχα. “Στην συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τους τέσσερις Υπουργούς των συναρμοδίων Υπουργείων που έχουν αναλάβει τη «μεταρρύθμιση» των απολύσεων εργαζομένων και της διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απλά ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης για τον «ξαφνικό θάνατο» των εργαζομένων Σχολικών Φυλάκων και Δημοτικών Αστυνόμων”.

Πανελλαδικά

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με τα πανό τους τα περισσότερα σωματεία των δήμων στην Αττική ενώ μαζικότατη παρουσία από την επαρχία είχαν σωματεία και εργαζόμενοι από τη Μεσσηνία, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Πέλλα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα ολες οι δημοτικές υπηρεσίες της χώρας -πλην των κοινωνικών δομών- έμειναν κλειστές με απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (βλέπε κάτω).

“Σήμερα θα ήταν η πρώτη μου ημέρα στο ΚΕΠ των Βριλησσίων μετά από οχτώ μήνες διαθεσιμότητας, αλλά τελικά είμαι πάλι στο δρόμο, μαζί με τους συναδέλφους μου”, μας είπε η Λία Κατσαροπούλου, εργαζόμενη από το 1997 στο δήμο Αμαρουσίου που εντάχτηκε στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας τον περασμένο Νοέμβρη.

“Οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ΔΕ βγήκαμε σε διαθεσιμότητα στις 13 Νοεμβρίου. Ημασταν οι πρώτοι στους οποίους δοκίμαζαν το πείραμα και ένας λόγος που μας μετέφεραν σε άλλες υπηρεσίες ήταν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων εκείνη την περίοδο, για να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι δεν είναι απολύσεις αλλά μετακινήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση, μιλάμε για απολύσεις, όχι για διαθεσιμότητα και κινητικότητα που λένε. Εμείς ήμασταν 'μόνο' 1.890 εργαζόμενοι και έκαναν οχτώ μήνες να μας πάνε σε άλλη υπηρεσία. Τους 12.500, που τους μειώσανε και το χρόνο της διαθεσιμότητας, πότε και πού θα τους μετατάξουν; Πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να είμαστε αλληλέγγυοι στον κοινό αγώνα. Σήμερα έχει πάρα πολύ κόσμο και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί”.


Διαβάστε επίσης

Σε πολιορκία η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ 

Δημοτική Αστυνομία: “Ούτε απολυμένοι, ούτε κατασταλτικός μηχανισμός”