Ξεσηκώνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην ΕΡΤ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην ΕΡΤ, που οργανώνει η Εργατική Αλληλεγγύη σε όλη την Ελλάδα. Oι εκδηλώσεις μετατρέπονται σε σημείο αναφοράς για όλες τις εργατικές αντιστάσεις και για όσους ψάχνουν τον τρόπο να τις στηρίξουν.


Στο Λεκανοπέδιο

Κεραμεικός

“50 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 10 Ιούλη στην πλατεία Αυδή, στον Κεραμεικό”, μας μεταφέρει η Ελεάνα Τσώλη. “Την συζήτηση άνοιξε η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ μεταφέροντας την εμπειρία της πώς δούλευε η ΕΡΤ πριν από την κατάληψη και πώς μετά. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία των κινητοποιήσεων του 2004 για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων της ΕΡΤ. Τόνισε το ζήτημα του εργατικού ελέγχου που υπάρχει στην ΕΡΤ και πως το πρόγραμμα που βγαίνει τώρα είναι αυτό που ανταποκρίνεται στην δουλειά των εργαζομένων. Στο κλείσιμό της ανέφερε πως πρέπει να απλώσουμε το παράδειγμα της ΕΡΤ σε όλους τους εργατικούς χώρους και αν αυτό επεκταθεί σίγουρα μπορούμε να ανατρέψουμε τα πράγματα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Καταραχιάς από τον Άγιο Σάββα λέγοντας πως η ΕΡΤ είναι εικόνα του μέλλοντος για πολλούς εργατικούς χώρους. Μίλησε για τους αγώνες στα νοσοκομεία όπου η μάχη με τη νέα κυβέρνηση και με ένα φασίστα υπουργό κορυφώνεται, αλλά και την σημασία του συντονισμού από τα κάτω. Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη δίνοντας την εικόνα της κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό και πως ένας μήνας κατάληψης της ΕΡΤ σε κόντρα όλων των κυβερνητικών είναι αυτό που αναπτερώνει το ηθικό όλων. Στην συνέχεια, τόνισε πως η πανεργατική στις 16/7 θα είναι διαφορετική έχοντας το μήνυμα της διάρκειας και της αποτελεσματικότητας του αγώνα καθώς επίσης και το μήνυμα της ΕΡΤ 'δώστε μας τα κλειδιά και φύγετε!'.”


Ν. Σμύρνη

Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση την ίδια μέρα και στη Ν.Σμύρνη με ομιλητές τον Θέμη Συμβουλόπουλο από την ΕΡΤ και τον Γιάννη Αγγελόπουλο από την Εργατική Αλληλεγγύη.

Όπως μας μεταφέρει ο Πέτρος Μπίγκος: “Τη συζήτηση άνοιξε ο Θ. Συμβουλόπουλος, μουσικός της ορχήστρας της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι "η αυτοδιαχείριση δεν είναι κάτι που φαντάζει μακριά από τα όνειρα μας", με το παράδειγμα του ραδιομεγάρου να παραμένει ζωντανό. Παρ’ όλα αυτά η μερικώς αδρανής θέση της ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς και ο πανικός των πρώτων ημερών δημιουργούν την ανάγκη μιας δυνατής Επιτροπής Αγώνα. “Ο κόσμος ήρθε στο ραδιομέγαρο για να στηρίξει αλλά και να στηριχθεί”, επισήμανε ο Θέμης, συμπληρώνοντας ότι, αυτή είναι η επόμενη μάχη που πρέπει να δώσουμε με στόχο την συλλογικοποίηση του αγώνα σε όλους τους χώρους εργασίας. Στη συζήτηση θίχτηκε το θέμα του απεργιακού ταμείου, το οποίο φέρει ζωτική σημασία για την συνέχιση των καταλήψεων και των απεργιών, καθώς όπως ειπώθηκε ‘κάθε ευρώ για την ΕΡΤ. είναι μια σφαίρα στην καρδιά του Σαμαρά'” .


Νίκαια­

Αγωνιστές από δήμους, νοσοκομεία, φοιτητές, μετανάστες, έδωσαν το παρών στην εκδήλωση της Πέμπτης 11/7, στο δημαρχείο της Νίκαιας. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Ξηρουχάκης εργαζόμενος απο την ΕΡΤ και ο Κώστας Πίττας απο το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πέππα: “οι τοποθετήσεις των εισηγητών ήταν πολύ ενδιαφέρουσες καθώς ο Γ. Ξηρουχάκης μεταξύ άλλων, μας έδωσε την εικόνα που επικρατούσε στην ΕΡΤ πριν το “μαύρο”, ακυρώνοντας με παραδείγματα την προπαγάνδα των μνημονιακών περί "αμαρτωλής ΕΡΤ".

Ο Κ. Πίττας τόνισε το ρόλο της ΕΡΤ για το εργατικό κίνημα που κατάφερε να ρίξει την τρικομματική κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον Κουβέλη να αποχωρήσει από αυτή. Στη συζήτηση μπήκαν εικόνες από τους χώρους δουλειάς των παρευρισκομένων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Καλπίδη από το Δήμο Κορυδαλλού: "Η πανεργατική απεργία θα πρέπει να είναι η αρχή και όλα τα κομμάτια που πλήττονται, σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία, πρέπει να είναι στο δρόμο και να δώσουν ένα ξεκάθαρο και επιθετικό μήνυμα: Κυριάκο ερχόμαστε!”.


Πλατεία Βικτωρίας

Περισσότερα από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 11/7 στην εκδήλωση στην πλ.Βικτωρίας. Η Νίκη Αργύρη μας μεταφέρει: “Ο κόσμος υπέγραφε τη συμπαράστασή του κι ενίσχυε το απεργιακό ταμείο της ΕΡΤ πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Στη συζήτηση, ο Λουκάς Πανουργιάς από την ΕΡΤ έβαλε όλο το ιστορικό της κατάληψης, της ενοποίησης όλων των κλάδων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στον τεράστιο ρόλο της αλληλεγγύης του κόσμου για την συνέχεια. Έκλεισε λέγοντας ότι ο αγώνας της ΕΡΤ είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλο το εργατικό κίνημα.

Ο Τάσος Αναστασιάδης, από τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και στη σημασία του απεργιακού ταμείου καλώντας όλο τον κόσμο να χρεωθεί κουπόνια. Στη συζήτηση το λόγο πήρε κόσμος από τη γειτονιά, που έβαλε τα ερωτήματα ‘κι αν ρίξουμε την κυβέρνηση, μετά τι', ενώ μπήκαν εικόνες αλληλεγγύης αλλά και παραδείγματα τοπικών αγώνων που παλεύουν ενάντια στο λουκέτο, όπως το Γενικό Πατησίων, το ΙΚΑ, η Πολυκλινική.”


Σε όλη τη χώρα

Ζάκυνθος

Περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι της ΕΡΑ και συμπαραστάτες συμμετείχαν στην εκδήλωση της Κυριακής 14/7 στη Ζάκυνθο, με ομιλητές τον Πέτρο Πομώνη, εργαζόμενο της ΕΡΑ, την Τζούλια Θεοδόση, σχολική φύλακα από το Δήμο Ζακύνθου, την Αγγελική Αχτύπη από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και τον Γιάννη Σπυρήλατο από την ΕΛΜΕ Πειραιά.

Όπως μας μετέφερε ο Πέτρος Πομώνης “στη συζήτηση κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η διαπίστωση ότι η ενότητα των εργαζόμενων όπως δείχνει το παράδειγμα της ΕΡΤ, μπορεί να ρίξει τη δικομματική κυβέρνηση και τα μέτρα της. Η πανεργατική απεργία στις 16/7, είναι μια καλή ευκαιρία για να κατέβουμε όλοι μαζί στο δρόμο, δήμοι, σχολεία, νοσοκομεία, ΕΡΤ. Μαζεύτηκαν 80 ευρώ για το απεργιακό ταμείο ενώ έγινε κάλεσμα για συγκέντρωση συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων την Δευτέρα το βράδυ στην ΕΡΑ. Στο τέλος της συζήτησης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Φωνή Αίματος”.


Πάτρα

Τετάρτη, 10/7 Πάτρα

“Είμαι η Δήμητρα και είμαι νοικοκυρά στην Πάτρα, δίνουμε αγώνες ενάντια στις επιθέσεις τους αλλά αυτοί συνεχίζουν, πώς θα σας φαινόταν από αύριο να σταματούσαμε τα πάντα; Τα λεωφορεία, τα οχήματα, τις δουλειές μας, το μαγείρεμα, τα πάντα! Να γυρίσουμε τους διακόπτες, τα γκαζάκια! Θέλουν να μας κάψουν, αλλά μ' αυτό εμείς θα τους βάλουμε φωτιά”! Αυτά είπε στην τοποθέτησή της η Δήμητρα στην εκδήλωση συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της κατειλημμένης ΕΡΑ την Τετάρτη 10/7 στην Πάτρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 αγωνιστών.

Οπως μας μεταφέρει η Ράνια Κούτσικου: “Τη συζήτηση άνοιξαν ο Γιάννης Παντελόπουλος, εργαζόμενος από την κατειλημμένη ΕΡΑ και ο Γιάννης Αγγελόπουλος από τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια. Από την αρχή μπήκε το ζήτημα του συντονισμού όλων των χώρων που παλεύουν αυτή τη στιγμή ενάντια στην κυβέρνηση και η αναγκαιότητα δημιουργίας δυνατών απεργιακών επιτροπών. Στη συνέχεια, από το σ. Νεκτάριο Χάινταρ, τονίστηκε ότι η ΕΡΤ αποδεικνύει πόσο εφικτός είναι ο εργατικός έλεγχος στην πράξη και ότι είναι χρέος της αριστεράς να μπορέσει να τον απλώσει σε όλη την κοινωνία.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εκδηλώσεις συμπαράστασης και σύνδεσης των αγώνων πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Στο δρόμο της ΕΡΤ, με την αντικαπιταλιστική αριστερά για την ανατροπή”, ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νοτίων, την Κυριακή 7/7, στην Αργυρούπολη με συμμετοχή περισσότερων από 40 αγωνιστών και με ομιλητές τους Ν. Μπράτσο, δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, Δ. Γαρδικλή, γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στο Ασκληπιείο της Βούλας και Π. Αντωνόπουλο από την Ε' ΕΛΜΕ. Ακολούθησε η εκδήλωση της Τετάρτης 10/7, στους Αμπελόκηπους, με ομιλητές τους Α. Δραγανίγο, μέλος του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Χ. Σμυρνιώτη, πρόεδρο του σωματείου του ΙΓΜΕ και τον Ν. Μπράτσο. Συμμετείχαν πλήθος εργαζόμενων από το “Ερρίκος Ντυνάν”, τον ΟΚΑΝΑ, τη ΜΟΔ, το Γηροκομείο, τους ΟΤΑ και την ΟΛΜΕ. Και στις δύο εκδηλώσεις διακινήθηκαν κουπόνια ενίσχυσης του απεργιακού ταμείου της ΕΡΤ, με σημαντική ανταπόκριση.