H άποψή μας: Να τελειώνουμε με την Κυβέρνηση Χρεοκοπίας

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιβίωσε οριακά στις ψηφοφορίες της Βουλής για το μνημονιακό Πολυνομοσχέδιο και τη ΝΕΡΙΤ. Αλλά μπήκε πιο βαθιά στη λαβίδα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και την εργατική αντίσταση.

Από τη μια μεριά οι επισκέψεις Σόιμπλε και Λιου επιβεβαίωσαν ότι το χρέος δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνει βιώσιμο και κανένας απ’ αυτούς δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το επόμενο βήμα: νέο κούρεμα, Grexit, χρεοκοπία; Και από την άλλη η μάχη για να μην περάσουν τα κλεισίματα και οι απολύσεις συνεχίζεται με την εργατική αντίσταση φουντωμένη από την πανεργατική έκρηξη της περασμένης βδομάδας.

Στο οικονομικό επίπεδο, οι κυβερνητικές αερολογίες για «πρωτογενές πλεόνασμα» δεν καταφέρνουν να κρύψουν το γεγονός ότι οι μνημονιακές δόσεις τελειώνουν και για άλλη μια φορά τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Για την ακρίβεια, όλοι βλέπουν ότι έρχεται ξανά αδιέξοδο και τρέχουν να πλασαριστούν κατάλληλα. Ο Σόιμπλε να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία δεν θα πληρώσει για κούρεμα του χρέους που κατέχουν η Ευρωπαϊκή και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς να ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για Grexit με άρθρο του σχολιαστή τους Βόλφγκανγκ Μύνχαου, ο αμερικάνος υπουργός Οικονομικών να εμφανίσει το ΔΝΤ σαν καλύτερη εκδοχή από την Ευρωζώνη. Ακόμη και ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ φρόντισε να κάνει άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η βιωσιμότητα του δίδυμου Σαμαράς-Βενιζέλος χτυπάει πάτο παρέα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κλειδί

Ωστόσο το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται σε άλλα χέρια. Οι εργαζόμενοι που ξεσηκώνονται ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και κάθε δύναμη της Αριστεράς πρέπει να δώσει εκεί τις προτεραιότητές της.

Η κατάληψη στην ΕΡΤ λειτούργησε από την πρώτη στιγμή σαν κέντρο αγώνα για όλο τον κόσμο που παλεύει. Τώρα τον ίδιο ρόλο ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί για τα σχολεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες για τα δημαρχεία.

Καμιά απόλυση και κανένα κλείσιμο δεν μπορεί να περάσει αν οι εργαζόμενοι ακολουθούν το παράδειγμα της ΕΡΤ. Μετά τις εμπειρίες της περασμένης βδομάδας, είναι ρεαλιστικό ότι σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία θα βαδίσουν συντονισμένα αυτό το δρόμο και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να γίνει πράξη αυτή η προοπτική. Ήδη οι πρωτοβουλίες συντονισμών ξεκινάνε σε πολλά σημεία.

Χέρι-χέρι μαζί με την έμπρακτη στήριξη σε αυτά τα βήματα, η Αριστερά πρέπει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και για το παρακάτω. Η μόνη βιώσιμη προοπτική για το χρέος είναι η μονομερής και συνολική διαγραφή του. Κανένα παζάρι είτε με τη Μέρκελ είτε με τον Ομπάμα δεν μπορεί να φέρει «καλύτερους όρους», χρειάζεται ανοιχτή ρήξη με τα μνημόνια και την Τρόικα, με το ευρώ και την ΕΕ. Όπως η ΕΡΤ των εργαζομένων είναι ασύγκριτα καλύτερη από κάθε κανάλι, έτσι και η οικονομία θα είναι ασύγκριτα καλύτερη κάτω από εργατικό έλεγχο στα βασικά κλειδιά της, στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κλιμακώνοντας το απεργιακό κίνημα ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις εδώ και τώρα, ενισχύοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά, μπορούμε να τελειώνουμε με τον Σαμαρά και να κάνουμε την ανατροπή του αφετηρία για την εργατική διέξοδο από την κρίση.