ΕΣΗΕΑ - Απεργία και συνέλευση

Η Συνέλευση θα αποφασίσει το απεργιακό πρόγραμμα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, την ανακοπή του κύματος των απολύσεων, την προάσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τέλος, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή για την επανέκδοση της εφημερίδας  «Αδέσμευτη Γνώμη», της ιστορικής εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ κατά την απεργία ενός μήνα του 1975, μέσα από την οποία κατακτήθηκαν οι ΣΣΕ στο χώρο των ΜΜΕ.

Μετά από το κύμα των απολύσεων στο ΔΟΛ, στον Πήγασο, στην Απογευματινή, οι Ιδιοκτήτες ΜΜΕ προχώρησαν πρόσφατα και σε μία ακόμα πρόκληση. Κατέθεσαν στην ΕΣΗΕΑ ένα  “non paper” σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εντολές της τρόικα και του ΔΝΤ που απαιτούν να μπει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις, να απελευθερωθούν οι απολύσες, να μειωθούν οι αποδοχές, να καταργηθούν όλες οι  κατακτήσεις (άδειες ,αποζημιώσεις, τριετίες κλπ) και να εφαρμοστεί πλήρη   κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ αναγκάζεται να κάνει αυτά τα βήματα και λόγω της πρωτόγνωρης επίθεσης που εξαπολύουν οι εργοδότες σε βάρος των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, αλλά και λόγω της πίεσης που ασκούν μία σειρά από αντιστάσεις που ξεδιπλώθηκαν από τα κάτω σε διάφορους χώρους, όπως η απεργία των 7 ημερών των εργαζόμενων στο ΔΟΛ, η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στην Απογευματινή, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και σε μία σειρά ΜΜΕ.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ χρειάζεται να αποφασίσει τα απεργιακά βήματα όλων των δημοσιογράφων, με στόχο να συμπαρασύρουν όλα τα σωματεία στο χώρο των ΜΜΕ για μία μεγάλη απεργία που θα κόψει το βήχα και στους ιδιοκτήτες και στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ.