Το απεργιακό κίνημα: Δύναμη για τη συνέχεια

Εικόνες γενικού ξεσηκωμού ενάντια στις νέες μνημονιακές επιθέσεις έρχονται από ολόκληρη την χώρα. Δεν είναι μόνο η μαζικότητα της Πανεργατικής Απεργίας της Τρίτης 16 Ιούλη με κάποιες από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, είναι και τα ποιοτικά βήματα συντονισμού των εργαζόμενων που σε πολλές περιοχές πήραν και οργανωτική μορφή.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Μυτιλήνης ή της Κομοτηνής όπου η αγωνιστική συσπείρωση γύρω από την ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα έδωσε καρπούς για την καλύτερη οργάνωση της Γενικής Απεργίας. “Για την Μυτιλήνη ήταν μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών. Εργαζόμενοι στους Δήμους, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήταν στο κέντρο της απεργίας, ενώ τις προηγούμενες μέρες έγιναν καλέσματα και στο προαύλιο της ΕΡΤ αλλά και με βάση τους εργαζόμενους στους Δήμους για συντονισμό όλων των διαφορετικών κλάδων που βρίσκονται στη λαιμητόμο των απολύσεων”, ανέφερε στην ΕΑ η Σοφία Γεωργοκώστα καθηγήτρια σε τεχνικό λύκειο.

“Πρόκειται για την πιο μαζική απεργία από το 2011”, αναφέρει ο Μάκης Γεροντίδης από τα Γιαννιτσά. “Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πέλλας από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης των απολύσεων τη Δευτέρα 8/7 κατέλαβαν το Δημαρχείο και κάλεσαν όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια να βρεθούν μαζί τους μετατρέποντάς το σε κέντρο αγώνα μέχρι και την μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Αυτό λειτούργησε καταλυτικά για την μαζικοποίηση της απεργίας αφού δίπλα τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί. Το κλίμα ανυπακοής συνεχίζεται καθώς οι εργαζόμενοι στο Δήμο δήλωσαν πως δεν αποδέχονται τις απολύσεις και πως θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις μέχρι τέλος, καλώντας την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κλιμακώσει τις απεργίες ενώ συνεχίζεται και η κατάληψη της περιφέρειας. Τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να καλεστεί και συντονισμός μεταξύ των διαφόρων σωματείων με σκοπό να μην αφήσουμε ούτε τον Αύγουστο χωρίς κινητοποιήσεις”. Και στην Κοζάνη η απεργιακή συγκέντρωση ήταν μεγάλη όπως αναφέρει και ο Άρης Ζαφείρης γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο.

“Μέχρι και 2000 κόσμο έφτασε να έχει η απεργιακή συγκέντρωση στη Δράμα με το Σωματείο του Νοσοκομείου, τους καθηγητές και φυσικά τους εργαζόμενους στους Δήμους να έχουν πολύ μαζική παρουσία”, αναφέρει στην Ε.Α. ο Άρης Παναγιωτίδης, “Στην εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη στην απεργία η εικόνα της οργής ήταν ορατή. Από την προηγούμενη μέρα το κοινό κάλεσμα καθηγητών και εργαζόμενων στους Δήμους στο Διοικητήριο για συντονισμό μάζεψε 200 άτομα που τόνιζαν πως δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε τα τεχνικά λύκεια να μαραζώσουν ούτε τις δημοτικές υπηρεσίες να κλείσουν. Όλοι έλεγαν πως δεν πρέπει να σταματήσουμε. Γι' αυτό και έβγαλαν απόφαση να στείλουν αντιπροσωπείες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να πιέσουν τις ηγεσίες να συνεχίσουν τον αγώνα”.

Συντονισμός

“Σχεδόν 500 άτομα έφτασε να έχει η απεργιακή συγκέντρωση της Ξάνθης με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στο Δήμο αλλά και πανό από την ΔΕΥΑΞ, την ΕΛΜΕ, τους Δασκάλους, τους εργαζόμενους στο Καζίνο, ενώ ακολουθούσε πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης και της Επιτροπής ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις. Ο συντονισμός που έχει επιτευχθεί μέσα από την Επιτροπή έβγαλε δυο μέρες μετά κάλεσμα για κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία του Σόιμπλε στην Ελλάδα και καλεί σε νέα συνέλευση την Δευτέρα 22 Ιούλη για να συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Από τη δική μας μεριά βάζουμε σαν κέντρο το ΕΠΑΛ της Ξάνθης που κλείνει και τους καθηγητές που απολύονται”, ανέφερε στην Ε.Α. ο Τζεμαλή Μιλιαζήμ εκπαιδευτικός. “Ζητάμε από όλα τα σωματεία και τους αγωνιστές που συμμετέχουν στην Επιτροπή να βγάλουν ψηφίσματα συμπαράστασης και να βάλουμε μπροστά την οργάνωση τοπικής κινητοποίησης ενάντια στο κλείσιμο και τις απολύσεις”.

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, με την παρουσία του σωματείου της ΕΥΑΘ, με πανό των εργαζόμενων της ΕΡΤ αλλά και νοσοκομειακών από το Ψυχιατρείο και το Παπανικολάου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης από την οποία “έλειπαν” εκατοντάδες εργαζόμενοι στους Δήμους αφού είχαν κατέβει να διαδηλώσουν στην Αθήνα.

Πανό και σωματεία που είχαν καιρό να κατέβουν σε απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν στα Γιάννενα σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις του τελευταίου έτους με πάνω από 1.500 άτομα. “Οι κλάδοι που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως οι εκπαιδευτικοί, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και μαζικοποίησαν την απεργία”, τόνισε στην Ε.Α. η Λουίζα Γκίκα.

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην Πάτρα. “Οι εργαζόμενοι στο Δήμο, στα νοσοκομεία, στην ΕΒΟ, το σωματείο των εργαζόμενων στα Σεκιούριτι και φυσικά οι εκπαιδευτικοί που την επόμενη μέρα ταξίδεψαν και στην Αθήνα, ήταν μερικά από τα μπλοκ της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης”, αναφέρει ο Νεκτάριος Χάινταρ.

“Με πανό για πρώτη φορά κατέβηκαν στην απεργία οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ στα Χανιά δείχνοντας το παράδειγμα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης”, τονίζει στην ανταπόκρισή του ο Μανώλης Φιωτάκης εξηγώντας πως τα 40 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και τα 15 τεύχη του νέου περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” που πουλήθηκαν στην συγκέντρωση έδειξαν την ανάγκη για τις ιδέες της κλιμάκωσης και της ανατροπής.

“Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε. Η οργή που εκφράστηκε τις προηγούμενες βδομάδες, είτε μέσω της μάχης της ΕΡΤ, είτε μέσα από τους Δήμους, τους εκπαιδευτικούς, τα νοσοκομεία και όλες τις προσπάθειες συντονισμού, πρέπει να κλιμακωθεί απεργιακά. Γι' αυτό και την ερχόμενη Πέμπτη καλούμε ξανά τον συντονισμό που έχουμε φτιάξει για να οργανώσουμε κινητοποιήσεις και δράσεις μέσα στον Αύγουστο και να κρατήσουμε αναμμένη την αντίσταση και μέσα στο καλοκαίρι”, υπογραμμίζει η Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκπαιδευτικός στα Χανιά.


Διαβάστε επίσης:

Συντονισμοί παντού

Κέντρα αγώνα τα σχολεία...

Κεντρα αγώνα και οι Δήμοι