Αίγυπτος: Ο στρατός δολοφονεί

Την Παρασκευή 26 Ιούλη, ο στρατός της Αιγύπτου κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να δώσει “εντολή” στους στρατιωτικούς να αντιμετωπίσουν την “τρομοκρατία”. “Τρομοκρατία” εννοούν τις διαδηλώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διεκδικεί την επαναφορά του Μοχάμεντ Μούρσι στην προεδρία της χώρας.

Ο Μούρσι ανατράπηκε ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις της 30ης Ιούνη και στο κενό που δημιουργήθηκε, ο στρατός έδωσε την εξουσία σε μια “μεταβατική κυβέρνηση”. Η “εντολή” προς το στρατό γρήγορα μετατράπηκε σε μια σφαγή πολλών δεκάδων υποστηρικτών της Αδελφότητας. Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές στην Αίγυπτο με την ανακοίνωσή τους (τη δημοσιεύουμε συντομευμένη) εξηγούν τι συμβαίνει και τι οργανώνουν απέναντι σε όσους θέλουν να ανακόψουν τη δυναμική της επανάστασης.


Μια νέα σφαγή έγινε γνωστή τα ξημερώματα του Σαββάτου και συγκλόνισε τους Αιγύπτιους. Το υπουργείο Εσωτερικών και ο στρατός αύξησαν τη λίστα των θυμάτων τους, αμέσως μετά το τέλος της διαδήλωσης με την οποία ο Υπουργός Άμυνας ζήτησε “εντολή” από το λαό. Αυτά είναι οι πρώτες συνέπειες της εντολής που στόχο έχει να ξεπλύνει τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κράτος αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις με τη χρήση όπλων.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα του λαού (ολόκληρου του λαού) να εκφράζει τη γνώμη του με κάθε ειρηνικό μέσο, από διαδηλώσεις, μέχρι καταλήψεις και απεργίες. Αυτό το δικαίωμα κατακτήθηκε από την επανάσταση του Γενάρη του 2011, με το αίμα των μαρτύρων μας. Καταδικάζουμε αυτή τη σφαγή που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες φτωχούς από τις επαρχίες και σε νεολαία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τα όπλα που σήμερα στρέφονται κατά της Αδελφότητας θα στραφούν γρήγορα ενάντια στα στήθη των επαναστατών και ενάντια σε όσους εργάτες και φτωχούς διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος, με το πρόσχημα “να μην σταματήσει η παραγωγή”.

Η Αδελφότητα σήμερα θερίζει αυτό που έσπειρε το χέρι του ίδιου της του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος τον περασμένο Γενάρη σκότωσε δεκάδες κόσμο. Θερίζει αυτό που έσπειραν τα εγκλήματά της στο ελ-Μανιάλ, στη Γκίζα και αλλού, αλλά και τα πιο πρόσφατα όπως οι επιθέσεις στις εκκλησίες την Κυριακή. Αυτά τα εγκλήματα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα λαϊκής οργής ενάντια στην Αδελφότητα που τώρα το εκμεταλλεύεται ο στρατός και η αστυνομία για να κερδίσουν την “εντολή” τους, με τη δικαιολογία ότι καταπολεμούν την τρομοκρατία.

Κανείς δεν μπορεί να μην δει την απειλή της επιστροφής του δικτατορικού καθεστώτος του Μουμπάρακ. Είδαμε τα σημάδια στην ομιλία του νέου Υπουργού Εσωτερικών χτες, όταν ανακοίνωσε την επιστροφή των ανθρώπων που είχαν απολυθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας πίσω στη δουλειά τους, την παρακολούθηση των πολιτικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων.

Παλινόρθωση

Τα είδαμε με την απειλή να χρησιμοποιηθεί ο νόμος έκτακτης ανάγκης για να διαλυθούν οι καταλήψεις των πλατειών και η επέμβαση του στρατού στην εργατική κατάληψη στη Χαλυβουργία του Σουέζ, ανάμεσα σε άλλα.

Αυτό επιβεβαιώνει τις υποψίες μας για το ρόλο της σημερινής κυβέρνησης και το εύρος της συμμετοχής της σε αυτά τα εγκλήματα. Ιδιαίτερα για τον Χάζεμ Μπεμπλάουϊ, τον πρωθυπουργό που ήταν ο πρώτος που υποστήριξε την “εντολή” στο στρατό, με την πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Καλούμε όλες τις περήφανες επαναστατικές και κοινωνικές δυνάμεις, τους ελεύθερους ανθρώπους της εργατικής τάξης, των φοιτητών, των επαγγελματιών, των αγροτών. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο χτίσιμο ενός μαχόμενου επαναστατικού μετώπου για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε και τον αυξανόμενο στρατιωτικό φασισμό, και τον καιροσκοπισμό και τα εγκλήματα της Αδελφότητας.

Αυτό το μέτωπο πρέπει να ολοκληρώσει τους στόχους της επανάστασης του Γενάρη και το δεύτερο κύμα της 30ης Ιούνη, ενάντια σε όλους όσους θέλουν να την προδώσουν, τα απομεινάρια του Μουμπάρακ, το στρατό και την Αδελφότητα. Για ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τους στόχους για τους οποίους η επανάσταση ακόμη μαίνεται στην Αίγυπτο.

Επαναστάτες Σοσιαλιστές, Κάιρο, 28 Ιούλη