Εκπαιδευτικοί: Σχολεία - κέντρα αγώνα και το Σεπτέμβρη απεργία διαρκείας

Με τη μετατροπή των σχολείων σε κέντρα αγώνα και την διοργάνωση τοπικών συντονισμών, εκδηλώσεων, ενημερωτικών εξορμήσεων, κινητοποιήσεων συνεχίζουν οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να δίνουν τη μάχη κατά των απολύσεων. Ταυτόχρονα προετοιμάζονται για την αποφασισμένη από το συνέδριο, απεργία διαρκείας του Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας μετά την κατάργηση Τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τη διαθεσιμότητα-απόλυση των αντίστοιχων ειδικοτήτων, προχωρά σε νέες ανακοινώσεις που αφορούν το ξεκλήρισμα διαφόρων ειδικοτήτων μέσα από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα το υπουργείο καταργεί ή μειώνει δραστικά τις ώρες μιας σειράς μαθημάτων στο Γυμνάσιο όπως η Τεχνολογία, τα Καλλιτεχνικά, την Πληροφορική ενώ εισάγει την μαθητεία στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, προσφέροντας τσάμπα εργατικά χέρια στους εργοδότες. Επίσης σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, από φέτος οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να δίνουν 4 πανελλαδικές εξετάσεις σε 3 χρόνια προκειμένου να μπουν στο πανεπιστήμιο.

“Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου έγινε μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών Μουσικής, Εικαστικών και Οικιακής Οικονομίας στο υπουργείο Παιδείας μαζί με την ΟΛΜΕ. Συγκεντρώθηκαμε περίπου 400 συνάδελφοι”, μας είπε ο Νίκος Κουράκης, εικαστικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. “Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου δεν πήρε καμία δέσμευση. Οι συνάδελφοι είναι οργισμένοι και αποφασιμένοι να συνεχίσουν και γι' αυτό αποφασίστηκε συνέλευση την επόμενη μέρα στο Ζάννειο Λύκειο στον Πειραιά για να συζητήσουμε τη συνέχεια. Η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο πρόγραμμα του γυμνασίου και η μεταφορά των συναδέλφων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια σημαίνει ότι εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας θα βρεθούν στο δρόμο. Χρειάζεται συντονισμός μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στο δημόσιο που βγαίνουν σε απεργίες και καταλήψεις να συνεχίσουμε μέχρι να το πάρουν πισω”.

Τη Δευτέρα 5/8 έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις ύστερα από κάλεσμα των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους και Τσιμισκή. “Συγκεντρώθηκαν περίπου 300 εκπαιδευτικοί” μας είπε ο Λευτέρης Αραμπατζής. “Εκαψαν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης οργανικών θέσεων και απόλυσης καλώντας σε ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Αμέσως μετά μπήκε μπροστα το κοινό πανό των Διδασκαλικών Συλλόγων και των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την επόμενη μέρα έκαναν κοινή Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Υπάρχει ο προσανατολισμός για ένα ακόμα συλλαλητηριο μέσα στον Αύγουστο που θα λειτουργήσει σαν βήμα προετοιμασίας της απεργίας διαρκείας του Σεπτεμβρίου”.

Κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα με αφετηρία το Επαγγελματικό Λύκειο Σαλαμίνας αποφάσισε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλια της ΕΛΜΕ Πειραιά στο αμφιθέατρο των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ την Πέμπτη 25 Ιούλη. Η συμμετοχή καθηγητών από διάφορα σχολεία της πόλης, καθώς επίσης των γονιών και μαθητών των ειδικοτήτων Υγείας- Πρόνοιας, Αισθητικής και Κομμωτικής που καταργούνται ήταν μαζική. Αποφασίστηκε επίσης η οργάνωση ενημερωτικών εξορμήσεεων με μοίρασμα ανακοίνωσης και αφισοκολλήσεις.

Εκδήλωση

Το βράδυ της Παρασκευής 2 Αυγούστου, μαζική εκδήλωση διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ικαρίας στην πλατεία Ευδήλου με ομιλητές τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χρήστο Δάμαλο, το Νάσο Μπράτσο, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ και εργαζόμενος στην ΕΡΤ και τον γραμματέα της ΕΛΜΕ, Βασίλη Λουκά (βλέπε φωτό σελ. 3). Η εκδήλωση είχε πολύ μαζική συμμετοχή. Μετά τις εισηγήσεις έγινε συζήτηση, όπου πήραν μέρος εκπαιδευτικοί, τόσο από το σύλλογο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και της δευτεροβάθμιας, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και εργαζόμενος που είχε απολυθεί από τον Σκάι, ενώ αρκετές ήταν οι ερωτήσεις που είχαν σχέση με την ΕΡΤ.

Οι καταλήψεις των γραφείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των σχολικών μονάδων οι διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ο συντονισμός σε κάθε πόλη και γειτονιά, η εκλογή απεργιακών επιτροπών σε κάθε ΕΛΜΕ είναι η καλύτερη προετοιμασία για την πανεκπαιδευτική απεργία διαρκείας απο τις αρχές Σεπτέμβρη. Ολες αυτες οι πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν σε έναν πανεργατικό συντονισμό διαρκείας για να σώσουμε παιδεία και υγεία και να ανατρεψουμε την κυβέρνηση των απολύσεων.