Νοσοκομεία: Επί ποδός πολέμου

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Τη Δευτέρα 5/8 o Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε και επίσημα ότι 1.600 εργαζόμενοι σε 10 νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου.

Συγκεκριμένα η επίθεση θα αφορά την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, την Πολυκλινική, το Νοσοκομείο «Πατησίων», το «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ», το «ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ», την «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», το Αφροδισίων και για τη Θεσσαλονίκη το Ειδικών Παθήσεων, το παράρτημα «Παναγία» του «Άγιος Παύλος» και το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την Τρίτη 6/8 θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τις 13/8 εώς τις 21/8 θα έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», στις 23/8 θα γίνει η έκδοση του ονομαστικού καταλόγου του προσωπικού και στις 31/8 ξεκινά να μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γεωργιάδης στο νοσοκομεία Αγία Βαρβάρα που αφού υποσχέθηκε ότι δεν κλείνει προχώρησε σε απειλές: «Αν κάποιοι για πολιτικούς λόγους θέλουν να παρασύρουν εργαζομένους στην διενέργεια παρανόμων πράξεων όπως είναι η κατάληψη, βλάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων διότι με δική μου εντολή, εάν συνεχιστούν οι παράνομες πράξεις, θα εκκινηθεί άμεσα η πειθαρχική διαδικασία. Πειθαρχική διαδικασία εν μέσω κινητικότητας σημαίνει έξοδος από το εθνικό σύστημα υγείας».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζεται να απαντήσουν απεργιακά στα τελεσίγραφα και τις απειλές του Γεωργιάδη. “Χρειάζεται τη μέρα που ο Γεωργιάδης θα ανακοινώνει τα ονόματα των απολυμένων να βρει τα νοσοκομεία κλειστά με απεργία”, μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γενικό Κρατικό Αθήνας από το Νυστερι. “Σα Νυστερι ζητάμε από την ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει απεργία στις 23/8. Να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε έξω από το υπουργείο υγείας για απεργία στις 8/8 αλλά τελικά δεν κάλεσε. Προτείνουμε το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδρίαση του Συντονιστικού Νοσοκομείων Επιτροπών Αγώνα και Υγειονομικών για να αποφασίσει και να καλέσει όλα τα σωματεία στην υγεία να διοργανώσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στα τέλη Αυγούστου και κλιμάκωση με απεργία διαρκείας από την αρχή του Σεπτέμβρη μαζί με τους καθηγητές”.

Συγκέντρωση

Την Πέμπτη 1η Αυγούστου, στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, απεργοί από το Αμαλία Φλέμινγκ, το Σισμανόγλειο, το Λοιμωδών, την Πολυκλινική, το Θριάσιο, το Γενικό Πατησίων, το Ασκληπείο Βούλας, βρέθηκαν με τα πανό τους έξω από το υπουργείο Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που διαλύουν τη δημόσια υγεία. Ανάγκασαν μάλιστα τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ να υποσχεθούν νέα απεργία μέσα στον Αύγουστο.

Ο Δημήτρης Γαρδικλής, γραμματέας του Σωματείου Ασκληπείου Βούλας μας είπε: “Πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και τα μνημόνια. Είμαστε σε επιφυλακή, σε συνεργασία με τους φορείς από τη γύρω περιοχή, με τους καθηγητές, με τις ομοσπονδίες που συντονιζονται και συμμετέχουμε σε κάθε κινητοποίηση”.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου του Αγία Βαρβάρα αποχώρησαν από τη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων με τον υπουργό. “Θα ανακοινώσει, λέει, το πρόγραμμα άμεσα, θα βγούμε σε κινητικότητα, θα αξιολογηθούμε από μια επιτροπή του υπουργείου υγείας” μας είπε η Κατερίνα Κρητικού, πρόεδρος του Σωματείου, “Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα προσληφθούμε ξανά, όσες υποσχέσεις κι αν δίνει. Αποχώρησα, γιατί τι να μείνω να κάνω; Να διαπραγματευτώ τις ζωές των ανθρώπων;”.

Οταν οι συγκεντρωμένοι ενημερώθηκαν για τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ξέσπασε οργή. “Απεργία διαρκείας, κατάληψη στα νοσοκομεία, να έρθουν τα ΜΑΤ να μας βγάλουν” άρχισαν να φωνάζουν. Ενώ απαίτησαν από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να δώσει συνέχεια στον αγώνα, μέσα στον Αύγουστο.

Το προηγούμενο απόγευμα, είχαν οργανωθεί δύο τοπικές κινητοποιήσεις. Πάνω από 500 εργαζόμενοι στο Αγία Βαρβάρα και συμπαραστάτες από την περιοχή συμμετείχαν στη συναυλία που οργάνωσε το Σωματείο ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Ενώ πάνω από 200 εργαζόμενοι του ΓΝ Πατησίων και συμπαραστάτες τους διαδήλωσαν στην γειτονιά για να μείνει ανοιχτό το νοσοκομείο.