ΚΥΠΡΟΣ: Οι αγώνες στην Ελλάδα δίνουν έμπνευση

Η εκδήλωση έγινε στο χώρο εκδηλώσεων της ΚΤΟΕΟΣ και ομιλητές ήταν η Αναστασία Ζήγου, δημοσιογράφος από την ΕΡΤ και ο Κεμάλ Νταρμπάζ, δημοσιογράφος και μέλος της BASIN-SEN. Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος της ΚΤΟΣ ενώ χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος της ΚΤΟΕΟΣ και εκπρόσωπος της ΕΡΑΣ Λευκωσίας.

Η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή και πέρα από την αλληλεγγύη που εκφράσανε όλοι οι ομιλητές προς τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ πήρε από την αρχή ένα έντονα αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα αφού με το χαιρετισμό του ο Ταχίρ πρόεδρος των καθηγητών έδωσε την εικόνα ενός συστήματος που βρίσκεται σε κρίση σε όλη την ευρύτερη περιοχή και προσπαθεί μέσα από την επιβολή μέτρων λιτότητας, με το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και την επιβολή ελέγχου στην ελευθερία έκφρασης να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά ευθύνη γι αυτήν. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο χαιρετισμός της Μερόπης Τσιμίλη από την ΕΡΑΣ που πρόσθεσε σε αυτά και την ανάγκη συντονισμού των αγώνων και την προοπτική της ανατροπής αυτών των πολιτικών.

Η Αναστασία Ζήγου έκανε μια συγκλονιστική περιγραφή για το τι οδήγησε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και πώς αυτός οργανώνεται και συντονίζεται καθημερινά από τους ίδιους τους εργαζόμενους για να βγαίνει καθημερινά στον αέρα ένα πρόγραμμα στο οποίο οι εργαζόμενοι βάζουν και τη ψυχή τους και που βάζει τον πήχη πολύ ψηλά για την λειτουργία μιας δημοκρατικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Έκανε αναφορά στο ότι αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ εμπνέει και στηρίζει τους άλλους αγώνες που ξεσπούν καθημερινά στην Ελλάδα αλλά και στηρίζεται από αυτούς και μίλησε για την απόφαση των καθηγητών που δήλωσαν ότι από τον Σεπτέμβρη το κάθε σχολείο θα είναι μια μικρή ΕΡΤ. Κλείνοντας κάλεσε τα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά συνδικάτα σε κοινό αγώνα ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων αλλά και ενάντια στον εθνικισμό για να εξασφαλίσουν την ειρήνη στη Κύπρο.

Έντονη ήταν και η ομιλία του Κεμάλ Νταρμπάζ με ένα καταπελτικό λόγο ενάντια στον καπιταλισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η συζήτηση που ακολούθησε κάλυψε πολλά ζητήματα με βασικότερο το θέμα που τέθηκε από συντρόφισσα ότι αν το παράδειγμα της ΕΡΤ, δηλαδή του ελέγχου του σταθμού από τους ίδιους τους εργαζόμενους το ακολουθούσαμε και σε άλλες επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες τότε η εικόνα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη για τους εργαζόμενους.

Ηταν μια εξαιρετική εκδήλωση που άφησε όλους με ένα αίσθημα ικανοποίησης και με ένα ανοικτό ερώτημα, πότε θα γίνει η επόμενη;

Κλίμα πόλωσης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης μεσα στη τουρκοκυπριακή κοινότητα όπου μετά τη νίκη της αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές το Τουρκικό Ρεπουπλικάνικο Κόμμα (ΤΡΚ) αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση και στρέφεται προς τα δεξιά κόμματα αφού κανένα από τα άλλα αριστερά κόμματα δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές έδρες στη Βουλή για να στηρίξει ένα κυβερνητικό σχήμα.

Αυτή την προοπτική ήλθε να διαταράξει η Ογούζ Ντεριά μια νέα βουλευτής του ΤΡΚ, που αρνήθηκε να διαβάσει τον καθιερωμένο όρκο στην τελετή ανακήρυξης των βουλευτών και διάβασε ένα δικό της που έλεγε τα εξής: «Ορκίζομαι στην ανθρώπινη μου τιμή ότι θα εργαστώ για οποιονδήποτε ζεί στην Κύπρο με στόχο να μην θυματοποιηθεί εξαιτίας της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής ικανότητας, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού, ότι θα προσπαθήσω για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος δικαιοσύνης και ισότητας όπου η εργασία δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ότι θα επιδιώξω την αντικατάσταση της κουλτούρας της σύγκρουσης και της βίας με τη θεμελίωση των αξιών της ειρήνης και της συναίνεσης, ότι θα μείνω αφοσιωμένη στις αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ότι δεν θα παραιτηθώ από το όραμα της εγκαθίδρυσης μιας ομοσπονδιακής Κύπρου».

Κάτι που έσκασε πραγματικά σαν βόμβα μέσα στη Βουλή αναγκάζοντας τους βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να αποχωρήσουν. Μαζί ομως αποχώρησε και ο πρώην αρχηγός του ΤΡΚ Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ο οποίος συνεχίζει ακόμη να κινεί πολλά νήματα μέσα στο κόμμα. Η συνεδρία της Βουλής διακόπηκε άδοξα και το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο στα τ/κ και σε κάποια ε/κ ΜΜΕ.

Μπορεί την επόμενη μέρα η Ογούζ Ντεριά να έκανε πίσω και να αναγκάστηκε να διαβάσει τον κανονικό όρκο, αλλά με την πράξη της αυτή έκφρασε ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΤΡΚ που έχει απογοητευτεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος και την προεδρία Ταλάτ και δεν θέλει τη συνεργασία με τα δεξιά κόμματα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι σημάδια μιας νέας δυναμικής που δημιουργείται μέσα στη τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το ίδιο μήνυμα βγήκε και μέσα από μια άλλη εκδήλωση, που οργανώθηκε στις 14 Αυγούστου στη βόρεια Λευκωσία από το κόμμα της Νέας Κύπρου. Μια αντιμιλιταριστική συναυλία με τον προβοκατόρικο τίτλο ‘Anti-Militarist Peace Operation’ ("Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση"),

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα Νεα Κύπρος: «το όνομα επιλέγηκε ως έκφραση ειρωνείας προς τον παραπλανητικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείται από την Τουρκία για την τουρκική εισβολή ως υποτιθέμενη «ειρηνική επιχείρηση». Η επιλογή της ημερομηνίας είναι επίσης σημαδιακή διότι αυτή είναι η μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής».

Η Εργατική Δημοκρατία στήριξε με όλες της τις δυνάμεις αυτές τις εκδηλώσεις και συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για μεγαλύτερο συντονισμό της δράσης και στις δυο πλευρές ενάντια στα μνημόνια, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.