Ένας χρόνος “Ξένιος Δίας”

Στις 4 Αυγούστου (ημερομηνία που παραπέμπει στο δικτάτορα Μεταξά), σχεδόν δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, η συγκυβέρνηση του Σαμαρά με επικεφαλής τον Δένδια, εξαπολύει χιλιάδες μπάτσους να συλλαμβάνουν μετανάστες χωρίς καμία αιτία. Έβαλε τα ΜΑΤ και τους μπάτσους της ΔΙΑΣ να μπουκάρουν σε σπίτια, σε σταθμούς τρένων, σε δρόμους και πλατείες, εξαπολύοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ρατσιστική προπαγάνδα από τις εφημερίδες και τα κανάλια. Από δίπλα και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι στο περιθώριο της επιχείρησης πραγματοποιούν επιθέσεις σε δρόμους, σπίτια και τζαμιά, από τις οποίες ένας μετανάστης πέφτει νεκρός στην Ομόνοια.

Η επίθεση σε τζαμί στο Ρέντη από Χρυσαυγίτες στις 11 Αυγούστου και ενώ δεν είχε ακόμα τελειώσει το Ραμαζάνι, ήταν άλλη μια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με πρωτοβουλία της Πακιστανικής Κοινότητας και των μεταναστών που είχαν πρωτοστατήσει σε άλλη μία μεγάλη διαδήλωση στη Νίκαια στις 5 του Ιούλη, οργανώνεται σύσκεψη από την οποία ορίζεται η 24η Αυγούστου ως ημερομηνία για το μεγάλο συλλαλητήριο.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και ντόπιοι κατακλύζουν την Ομόνοια από νωρίς παρά τα εμπόδια που βάζει η αστυνομία. «Η αστυνομία προσπάθησε και στην Ομόνοια και στην Π. Ράλλη να εμποδίσει τον κόσμο να κατέβει κάνοντας ελέγχους από το πρωί. Αλλά παρόλα αυτά είναι η πρώτη φορά που έχουν κατέβει τόσοι πολλοί μετανάστες σε συλλαλητήριο και θα ξαναβγούμε γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν σταματήσουν όλα αυτά θα είναι δύσκολο για όλους», δήλωνε εκείνη την ημέρα ο Μπιλάλ από τη Νίκαια, στην Εργατική Αλληλεγγύη.

Όταν το συλλαλητήριο έφτασε στο Σύνταγμα η εικόνα θύμιζε τις μεγάλες αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις του προηγούμενου χρόνου. Ήταν ένα συλλαλητήριο σταθμός που φρέναρε ως ένα βαθμό τη ρατσιστική υστερία που είχε ενορχηστρώσει η κυβέρνηση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι το χαρτί της ξενοφοβίας που θέλει να παίξει ο Σαμαράς και η παρέα του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους από πάνω.

Σταθμός

Το συλλαλητήριο της 24ης Αυγούστου ήταν σταθμός επειδή έδωσε ώθηση σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο να ξεπεράσει το αρχικό μούδιασμα που έφεραν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και ο “Ξένιος Δίας” και να μπει με θάρρος κι αυτοπεποίθηση στη μάχη κατά του ρατσισμού και των νεοναζί τους μήνες που ακολούθησαν. (Δείτε βίντεο από το συλλαλητήριο: http:// tinyurl.com/mumb478, διαβάστε το ρεπορτάζ της Εργατικής Αλληλεγγύης: http://tinyurl.com/mp4orzg )

Ένα χρόνο αργότερα τα στοιχεία μιλούν για πλήρη αποτυχία του “Ξένιου Δία”. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch από τους σχεδόν 90.000 μετανάστες που προσήχθησαν, μόλις το 6% δεν διέθετε χαρτιά, ενώ ποινικές παραβάσεις εντοπίστηκαν μόλις σε 59 άτομα, ανάμεσά τους κι Έλληνες που είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στον έλεγχο. Σύμφωνα με την έκθεση, η ίδια η επιχείρηση ενίσχυσε την εγκληματικότητα, αφενός απασχολώντας υπερβολικά μεγάλο αριθμό αστυνομικών σε αναίτιες προσαγωγές αντί για την επίλυση εγκληματικών υποθέσεων, αφετέρου με το στιγματισμό χιλιάδων αθώων ανθρώπων οι οποίοι ελέγχονταν, εξευτελίζονταν και προσαγάγονταν σε κοινή θέα, στιγματίζοντας με την εικόνα του εγκληματία ολόκληρες εθνοτικές ομάδες.

“Πρόκειται για αποτυχία της ρατσιστικής αστυνόμευσης σε γενικότερο βαθμό” μας λέει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. “Ξένιος Δίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φράχτης στον Έβρο και Φρόντεξ, το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν πλάτη στα κυκλώματα, ανεβάζοντας την ταρίφα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να ρθουν. Ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών και κρατάνε επί ένα χρόνο πεντέμισι χιλιάδες προκαλώντας όλη αυτή τη βαρβαρότητα. Όλη αυτή η εκστρατεία δεν εμπόδισε κανέναν μετανάστη να έρθει στην Ελλάδα γιατί η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν εμποδίζονται. Το μόνο που κατάφερε είναι την υπονόμευση των δημοκρατικών ελευθεριών. Παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και στήνουν θεσμούς και μηχανισμούς, για να τους χρησιμοποιήσουν ενάντια σε όλο το κίνημα”.

Διαβάστε επίσης:
Εξέγερση ενάντια στον ρατσισμό
Η ΚΕΕΡΦΑ δεν φιμώνεται