Εξέγερση ενάντια στον ρατσισμό

Λίγες μέρες πριν οι μετανάστες είχαν “τολμήσει” να ανάψουν τα κλιματιστικά σε δύο από τα κοντέινερ στα οποία στοιβάζονται και τα οποία φτάνουν σε θερμοκρασία 50 βαθμούς Κελσίου μέσα στο καλοκαίρι. Η απάντηση των σαδιστών του Δένδια ήταν το κόψιμο του ρεύματος σε αυτά, μετατρέποντας τα σε σκοτεινούς φούρνους. Στην άρνηση των μεταναστών να μπουν μέσα, οι αστυνομικοί τους πίεσαν βρίζοντάς τους χυδαία, πατώντας το φαγητό τους και φωνάζοντάς τους ότι “δεν μας νοιάζει αν πεθάνετε”.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι οργισμένοι μετανάστες κατόρθωσαν προσωρινά να τρέψουν σε φυγή τους αστυνομικούς, ενώ την ίδια στιγμή η εξέγερση απλώθηκε σε όλο το στρατόπεδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των κρατουμένων, οι αστυνομικοί τράπηκαν σε φυγή αφενός από την αντίσταση στις πτέρυγες που ξεκίνησε η διαμαρτυρία, πολύ περισσότερο όμως από τον εκκωφαντική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 1600 μετανάστες χτυπώντας τα κοντέινερ σε όλη την έκταση του στρατοπέδου κι ανάβοντας φωτιές.

Αντί όμως για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών, η αστυνομία του Δένδια απάντησε με αιματηρή καταστολή και νέα βασανιστήρια. Αργά το βράδυ, οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με πυροβολισμούς, (αναφέρεται ο τραυματισμός από πυροβολισμό του Σουλτάν Αχμέντ στο Μπλοκ 10), ενώ αρκετοί μετανάστες έχασαν τις αισθήσεις τους, κάνοντας πολλούς συγκρατούμενούς τους να πιστέψουν ότι είναι νεκροί.

Δεκάδες μετανάστες συνελήφθησαν εκ νέου και οδηγήθηκαν στην εισαγγελία για να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι βασανισμοί συνεχίστηκαν με ξυλοδαρμούς και ρατσιστικές χυδαιότητες από τους αστυνομικούς φύλακες σε κάθε αλλαγή βάρδιας στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη και στο Α.Τ Μενιδίου, όπου οδηγήθηκαν. Όσο για αυτούς που παρέμειναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης απαγορεύτηκε ο προαυλισμός για αρκετές ημέρες, κλείνοντάς τους σε κοντέινερ χωρίς ρεύμα, νερό, σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική από τα δακρυγόνα, ενώ τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν. “Αυτά θα παθαίνουν όσοι μιλάνε για το τι γίνεται στην Αμυγδαλέζα”, ήταν η δήλωση αστυνομικών σε μετανάστη που τον ξυλοκόπησαν μετά από επίσκεψη δικηγόρων και συγγενών του, σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ.

Βασανιστήρια

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξέγερση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Ευρώπη και η οποία δεν έπεσε από τον ουρανό. Μαζική απεργία πείνας μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε ξεσπάσει στις αρχές Απρίλη, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κράτησης. Το ίδιο και στις αρχές Ιούνη, με αφορμή το μουχλιασμένο φαγητό που τους σερβιρίστηκε. Οι απόπειρες αυτοκτονίας μετριούνται σε δεκάδες, ενώ συνεχώς καταγγέλονται περιστατικά βασανιστηρίων ναζιστικής έμπνευσης (δείτε εδώ: http://tinyurl.com/kp5xq5n).

Να υπενθυμίσουμε ότι η εξέγερση ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Χασάν, κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου. Εν τω μεταξύ, παρά το ότι οι άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχουν διαπιστωθεί από τα συνδικάτα των υγειονομικών ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, από οργανώσεις όπως η ΚΕΕΡΦΑ και από φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία, ο Δένδιας προχωράει σε κλιμάκωση της δολοφονικής ρατσιστικής πολιτικής που χτίζει Γκουαντάναμο, διευρύνοντας μάλιστα το όριο κράτησης σε αυτά στους 18 μήνες.

Η πολιτική που κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – κολαστήρια, μετανάστες που το μόνο τους έγκλημα ήταν η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, είναι η ίδια που οπλίζει τα χέρια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και τους κάνει να ονειρεύονται στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι μόνο για φτωχούς μετανάστες αλλά και για φτωχούς Έλληνες. “Να βάλουν μέσα Έλληνες άπορους, να τους ποτίζουν, να τους ταΐζουν όπως κάνει ο κάθε Μπαγκλαντεσιανός κι ο κάθε Ινδός” ήταν τα λόγια του χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού στη Βουλή στις 12/8, δυο μέρες μετά την εξέγερση.

Η εξέγερση των μεταναστών στέλνει το μήνυμα στην εργατική τάξη όλης της χώρας ότι πρέπει να παλέψει ενωμένη για να κλείσουν τα Γκουαντάναμο στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο και παντού. Ένα χρόνο μετά την έναρξη των ρατσιστικών πογκρόμ της κυβέρνησης με την ονομασία “Ξένιος Δίας”, οι αγώνες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, δεν έχουν αφήσει τον Δένδια να κερδίσει την παραμικρή νομιμοποίηση των θηριωδειών του. Είναι ώρα να κλιμακώσουμε για να τελειώνουμε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, αλλά και για να στείλουμε την κυβέρνηση, τον Δένδια και τους νεοναζί μια και καλή στα σκουπίδια.

Διαβάστε επίσης:
Ένας χρόνος “Ξένιος Δίας"
Η ΚΕΕΡΦΑ δεν φιμώνεται