Να δυναμώσουμε το απεργιακό κίνημα

ΜΜΕ

Την Πέμπτη στις 3 του Ιούνη τα ΜΜΕ απεργούν. «Επιτέλους ο κλάδος συνολικά θα βγει τελικά στον δρόμο», αναφέρεται σε προκήρυξη που εξέδωσαν οι FC. «Πρόκειται για την κουτσουρεμένη εκδοχή της 48ωρης που είχε αποφασίσει το διασωματειακό πριν από ένα μήνα περίπου και από τότε η νέα απεργοσπαστική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, με την στήριξη και διάφορων άλλων, προσπάθησε να σαμποτάρει. Απέναντι στις απόψεις για «σύνεση», «οικονομία δυνάμεων» και άλλα τέτοια γραφικά, οι εργαζόμενοι και στα ΜΜΕ αντιλαμβάνονται πως είναι ώρα για κλιμάκωση. 

Με συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, οργανωμένες, μαζικές, που θα συζητήσουν όλοι οι συνάδελφοι για τον με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε την μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, με κοινή επιχειρησιακή επιτροπή από όλους τους επιμέρους χώρους του κλάδου. Οι πανεργατικές διαδηλώσεις κύρια στις 5 Μάη αλλά και λίγο μετά στις 20 Μάη με τις μαζικές ογκώδεις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων έδειξαν σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται η δύναμη. Απέναντι στο «μονόδρομο» των θυσιών που μας καλεί ο Παπανδρέου, οι τραπεζίτες, η ΕΕ και το ΔΝΤ, υπάρχει ο δρόμος των εργαζόμενων. Να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε για μέτρα που να βάζουν χέρι στις τράπεζες και σε όλους τους εργοδότες που θέλουν να φορτώσουν την αποτυχία του συστήματος τους στις πλάτες μας».

Μιλώντας στην Ε.Α, o Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος της ψηφιακής ΕΡΤ και μέλος των Financial Crimes τόνισε πως «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούν διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και για να μπει φρένο στις αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης. Η απόφαση για την απεργία δεν ήταν καθόλου εύκολη, γιατί στη συνεδρίαση του διασωματειακού των ΜΜΕ, επιχειρήθηκε από την πλευρά του Σόμπολου να μπει αντιπαραθετικά με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και σε απεργία από κοινού με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όταν αυτές το αποφασίσουν. Είναι άλλωστε γνωστό το φιάσκο της μη απεργίας στα ΜΜΕ στις 20 Μάη, που δεν απέδωσε τίποτα στην προβολή της απεργίας (μερικά ΜΜΕ δεν την ανέφεραν καν). Τελικά με σκληρές μάχες, στο παραπέντε και με κομμάτια της αριστεράς να παλινωδούν συνεχώς, προστέθηκε στο πλαίσιο και η δέσμευση για συμμετοχή στην επόμενη πανελλαδική των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όση αξία και αξιοπιστία μπορεί να έχει η δέσμευση εργοδοτικών και φιλοκυβερνητικών κολαούζων, που έχουν κάνει σπορ τη διάψευση υποσχέσεων».


ΟΑΣΑ - Απεργία στις 3 Ιούνη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συνεχίζοντας την κοινή απεργιακή εκστρατεία τους ενάντια στα χτυπήματα της κυβέρνησης. 

Την περασμένη βδομάδα, στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8πμ και από τις 10μμ έως τη λήξη της βάρδιας πραγματοποίησαν την Πέμπτη (27 Μάη) οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Η απεργιακή κινητοποίηση είχε απόλυτη επιτυχία.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν την ίδια μέρα στις πύλες των αμαξοστασίων από νωρίς το πρωί, παρά το γεγονός ότι είχαν στάση εργασίας μέχρι τις 8πμ. Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια ήταν για τη μάχη ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τη μείωση μισθών, το χτύπημα του ασφαλιστικού, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύντροφοι και συντρόφισσες από την Εργατική Αλληλεγγύη βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, στηρίζοντας την κινητοποίησή τους, στα αμαξοστάσια του Ελληνικού, του Πειραιά και του Βοτανικού.

«Θα μπορούσαν να πάρουν τα λεφτά από αυτούς που τα έχουν, όχι συνέχεια από τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο», μας είπε έξω από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού, ο Χρήστος Μηνιάτης, οδηγός, «Τα μέτρα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί μας έχουν βάλει όλους στο λούκι να χρωστάμε παντού. Μας έχουν στριμώξει στο πλαίσιο του μαζέματος των οικονομικών, κόβουν από παντού και μαζεύουν τα χρήματα για τους λίγους. Οι στάσεις εργασίας δεν αρκούν. Πιστεύω ότι πρέπει να κατέβει ο μισός πληθυσμός της Αθήνας στο κέντρο, να μην κινείται τίποτα, για να καταλάβουν τα μυαλά ´τα μεγάλα´ ότι δε μπορούν να δουλεύουν για όφελος δικό τους αλλά για του λαού και του κράτους. Τώρα κοιτάνε πώς θα γεμίσουν τις τσέπες τους και τις τσέπες της ολιγαρχίας και δεν τους νοιάζει που θα καταλήξει ο εργαζόμενος».

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιριών για την απεργιακή κινητοποίηση έγραφε: «Ενιαίο μέτωπο και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την κρίση και τα βάρη να τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Ολοι αυτοί που λεηλάτησαν τα δημόσια οικονομικά και τον πλούτο της χώρας. Απεργούμε και λέμε: Οχι στο γκρέμισμα του ασφαλιστικού, Οχι στη μείωση των μισθών μας, Οχι στη μείωση του συγκοινωνιακού έργου. Λέμε: Ναι στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, Ναι στις άμεσες προσλήψεις προσωπικού». Το Συνδικάτο χρειάζεται να κλιμακώσει με απεργία διαρκείας, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι όλα τα παραπάνω αιτήματα.


ΠΝΟ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία της Πανελληνίας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) την Δευτέρα 31/5, αφού δεν κινήθηκε ούτε ένα καράβι στα λιμάνια της χώρας. 

Από το πρωί ναυτεργάτες και συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων σε όλα τα μεγάλα λιμάνια περιφρουρώντας την απεργία τους. Στον Πειραιά κάποιοι δήθεν «εκπρόσωποι» του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά προσπάθησαν να προβοκάρουν την απεργία, αλλά δεν κατάφεραν τίποτε άλλο παρά να γελοιοποιηθούν. «Η οικονομική κρίση χτυπάει όλο τον κόσμο και είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει αντιδράσεις κυρίως τους φτωχούς», είπε στην Ε.Α. ο Βρετανός Μάικ Χέρινγκ, που ταξίδευε για Κρήτη. 

«Οι ναυτεργάτες παλεύουν για το δικαίωμα στην εργασία με συγκροτημένα και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα», είπε κατά την διάρκεια της περιφρούρησης στον σταθμό επιβίβασης επιβατών εξωτερικού στον Πειραιά ο Σάββας Τσιμπόγλου πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ που κατήγγειλε την παρουσία ακροδεξιών και παρακρατικών στοιχείων στην αντιδιαδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου. «Ταυτόχρονα οι ναυτεργάτες παλεύουν ενάντια στην ασυδοσία των πολυεθνικών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών προς όφελος των συμφερόντων όλων των εργαζόμενων».

Το μόνο που θέλει να πετύχει η άρση του καμποτάζ είναι την απελευθέρωση των απολύσεων, την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την μείωση των μισθών σε όσους ναυτεργάτες συνεχίσουν να δουλεύουν. 

Οι ναυτεργάτες έχουν στα χέρια τους μια τεράστια δύναμη. Μπορούν να δέσουν μόνιμα τα πλοία στα λιμάνια και να επιβάλλουν στους εφοπλιστές - που μας καταληστεύουν κάθε καλοκαίρι, τρώγοντας ταυτόχρονα τις κρατικές επιδοτήσεις - αυξήσεις στους μισθούς και δουλειά για όλους. Αν το κάνουν θα έχουν μαζί τους ολόκληρη την εργατική τάξη.


ΔΗΜΟΙ

Κοινή 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26 Μάη η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων στις Νομαρχίες, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων στις Περιφέρειες και η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών ενάντια στο νομοσχέδιο «Καλλικράτης». Την ίδια μέρα, για τον ίδιο λόγο διαδήλωναν κάτοικοι από πολλούς δήμους της χώρας, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου.

«Ο λόγος της σημερινής κινητοποίησης είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου του Καλλικράτη στην Ολομέλεια της Βουλής με βάση το οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι», μας είπε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσης Σοφίας και λίγο πριν η διαδήλωση των εργαζόμενων κατευθυνθεί έξω από τη Βουλή, ο Κώστας Μπούκας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής.»Δεν υπάρχει πρόνοια για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται και το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι πολίτες με την απαξίωση των υπηρεσιών που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίησή τους. Καταρχήν έχουμε απολύσεις συμβασιούχων. Δεύτερον τον κόσμο που θα μεταφέρουν από την κρατική περιφέρεια στις νομαρχίες ή από τις νομαρχίες στους δήμους, τους πάνε σε προσωποπαγείς θέσεις όχι σε οργανισμούς. Ποιός είναι αυτός που θα κρίνει πόσο προσωπικό χρειάζεται, κλπ; 

Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση κοιτάει να θάψει τις αντιδράσεις εργαζομένων, φορέων και συνδικάτων και πολύ περισσότερο κοιτάει να ολοκληρώσει μια διαδικασία που πιστεύει ότι θα της φέρει χρήματα, κοιτά μόνο το οικονομικό κομμάτι με μέτρα που θα φορτώσουν το κόστος στους πολίτες από την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δε σταματάμε σήμερα εδώ, στην περιφέρεια Αττικής είχαμε αποκλεισμούς του κεντρικού κτιρίου, στάσεις εργασίας και διαβήματα και θα συγκληθούν τα συλλογικά μας όργανα για τη συνέχεια».

Παρά το γεγονός ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλούσε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη με σκοπό να διαδηλώσει και να ενωθεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη Βουλή, η πορεία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μικρής συμμετοχής. Είναι μια συνέπεια της απόφασης της ηγεσίας της Ομοσπονδίας να μην εφαρμόσει την υπόσχεση για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στον Καλλικράτη, υπόσχεση που είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να κλείσει την τετραήμερη απεργία πριν τις 5 Μάη. Μια στάση εργασίας χωρίς καμιά συγκεκριμένη πρόταση συνέχειας, είναι για τα μάτια του κόσμου.

Παρόλα αυτά οι δήμοι ξεχειλίζουν από οργή, καθώς δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι χτυπάνε την πόρτα της ανεργίας. Η οργή αυτή χρειάζεται να οργανωθεί σε ένα κίνημα ενάντια στη διάλυση που φέρνει ο Καλλικράτης, ακόμα και μετά την ψήφισή του. Την ίδια μέρα της στάσης εργασίας, με πρωτοβουλία των σωματείου του Δήμου Γλυκών Νερών έγινε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της περιοχής. Συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τους Δήμους Γλυκών Νερών, Αγίας Παρασκευής, Κερατέας και Σπάτων. Αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινής ανοιχτής εκδήλωσης ενάντια στα μέτρα το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - Συνέλευση την Παρασκευή

Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 4 Ιούνη στις 7μμ στο Ξενοδοχείο Ιμπέριαλ έχει ο Σύλλογος Καθαριστριών Σχολείων Αθήνας. Την Τετάρτη 2 Ιούνη στις 11πμ έχει προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων καθαριστριών σχολείων. 

«Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες σχολείων είναι ότι ένα τεράστιο κομμάτι συμβασιούχων συναδέλφων, που φτάνουν τις 6.500, παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μάλιστα χωρίς ασφάλιση αφού το ίδιο το κράτος δεν έχει πληρώσει τα ένσημά τους», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Στέλλα Γερασιμάτου πρόεδρος Συλλόγου Καθαριστριών Σχολείων Αθήνας. «Επιπλέον υπάρχουν εκκρεμότητες για όσες έγιναν μόνιμες από το 2006, όπως η αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί υπήρξαν δημοσιεύματα στον τύπο που αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση του Καλλικράτη θα περάσουμε στους Δήμους, κάτι που δεν το θέλουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε αυτή την εκδοχή να γίνει πράξη και να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας και την ασφάλισή μας, γι´ αυτό και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».


ΔΟΛ

Συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1/6 στην είσοδο του ΔΟΛ με την συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων αφού η διοίκηση αρνήθηκε να δώσει το κεντρικό αμφιθέατρο του οργανισμού. Έχοντας ως βασικό θέμα το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων μίλησαν για την 24ωρη απεργία των ΜΜΕ την Πέμπτη 3/6 και την συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση. «Μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 5 Ιούνη και πίεση για συνεχείς κινητοποιήσεις σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους», είπε μεταξύ άλλων η Γιάννα Σακελαρίου από τους Financial Crimes και την Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ που φαίνεται να μιλάει στη φωτογραφία.