Σύσκεψη συνδικαλιστών ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το προτεινόμενο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης (βλέπε δίπλα) ανέπτυξε ο Παντελής Βαϊνάς, εκπαιδευτικός και μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου τοποθετήθηκαν πάνω από 20 σύντροφοι και συντρόφισσες.

Πρώτη το λόγο πήρε η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ που μετέφερε την εικόνα από την δίμηνη κατάληψη: “Πριν από δύο χρόνια κάναμε πρόταση για απεργία και κατάληψη και τότε δεν ψηφιζόταν από κανένα. Στις 11 Ιούνη ήρθαν τα πάνω κάτω. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και το κλείσιμο στην ΕΡΤ, νομίζω πως αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο. Μέσα στην ΕΡΤ έχουμε κερδίσει την εκτίμηση όλων των συναδέλφων με τη σταθερή και ανυποχώρητη στάση μας”.

Την εμπειρία από τη μάχη ενάντια στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα έφερε η Άννα Μήτρου: “Απολύθηκα χθες από το ΔΟΛ μαζί με άλλους 32 συναδέλφους και σας καλώ όλους να δώσουμε μαζικό παρών το πρωί της Δευτέρας στη συγκέντρωση έξω από το ΔΟΛ” τόνισε, αφού ανέπτυξε το σημαντικό ρόλο που παίζει η εργασιακή επιτροπή μέσα στο ΔΟΛ και συνολικότερα σε κάθε χώρο, καθώς και την μακρόχρονη προσπάθεια του Ψυχάρη να διαλύσει την αντίσταση προχωρώντας σε απολύσεις.

Ο Παύλος Αντωνόπουλος, καθηγητής από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόνισε ότι η απεργία που έχουν αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί έχει πολιτικό χαρακτήρα ανατροπής, όχι απλά με στόχο να πέσει η κυβέρνηση, αλλά βάζοντας τα ζητήματα σε πολιτική βάση με “εργατικές διεκδικήσεις που ξεφεύγουν από τους προγραμματισμούς και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξουν πραγματικά τα δεδομένα”. “Ολες οι δυνάμεις τη ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να μπούνε σε αυτό το στόχο, το στόχο της άμεσης ανατροπής. Η κατάσταση στο χώρο το δικό μας είναι καλή, έγιναν πολλές δράσεις το καλοκαίρι σε πανελλαδική κλίμακα, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες συνάδελφοι για να ενισχύσουν και να δώσουν αέρα σε αυτήν την κινητοποίηση”.

Ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου στον Αγιο Σάββα μετέφερε την εμπειρία από τις δράσεις του Συντονιστικού των νοσοκομείων και το ρόλο που έπαιξε στον ξεσηκωμό τους ακόμα και μέσα στον Αύγουστο αναγκάζοντας τις ηγεσίες να καλούν και αυτές κινητοποιήσεις. “Από τις πλειοψηφίες στις ομοσπονδίες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ δεν μπαίνει μια λογική άμεσης κλιμάκωσης. Είναι αναντίστοιχες των περιστάσεων και η μάχη δίνεται από τα κάτω. Εχουμε να αναμετρηθούμε όχι μόνο στα πολιτικά περιεχόμενα, αλλά πως ενεργοποιείται ο κόσμος από τα κάτω. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει δυνάμεις στα νοσοκομεία και πρέπει να οργανώσουμε μαζικές συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές που παίρνουν αποφάσεις κλιμάκωσης και τις υλοποιούν – σε κόντρα αυτή τη στιγμή και με τις ηγεσίες της υπόλοιπης αριστεράς που είτε στέκονται καθαρά ενάντια στην κλιμάκωση είτε τη μεταθέτουν για αργότερα”.

Πρόταση

“Η πολιτική μας πρόταση για απεργίες διαρκείας με πολιτικά χαρακτηριστικά είναι πλέον κτήμα αρκετού κόσμου, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα: και το πιο μικρό αίτημα συναντά το τείχος της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών που πρέπει πλέον να ανατρέψεις συθέμελα. Αν απεργήσουν μια βδομάδα όλοι οι μεγάλοι και κρίσιμοι κλάδοι, δεν μπορεί να σταθεί καμιά κυβέρνηση” είπε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, εργαζόμενος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

“Η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας είναι πολύ μεγάλη γιατί έχουν συμπέσει συγκυρίες που οι συνθήκες την κάνουν μοναδική. Είναι μια ευκαιρία που λέει όλο το δημόσιο ταυτόχρονα χτυπιέται αυτή τη στιγμή με απολύσεις και κλεισίματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολύς κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνουν για τον ίδιο διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία” τόνισε η Ζέττα Μελαμπιανάκη, εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

“To ζήτημα των μέσων πάλης είναι κομβικό. Όταν βγαίνουν 200 εργαζόμενοι σε ένα νοσοκομείο και μπαίνει το ζήτημα απεργίας, το προεδρείο που είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΚΚΕ, δεν είναι δηλαδή δεξιό προεδρείο, με το που ακούει αυτή τη λέξη απεργία βγάζει καντήλες” τόνισε ο Μ. Ιωαννίδης, ειδικευόμενος γιατρός στο Σισμανόγλειο. “Είναι σημαντικό να δούμε ότι αυτό που συμβαίνει στα νοσοκομεία είναι ένα ζήτημα πανκοινωνικής απεύθυνσης για τη διαβίωση όλου του λαού, ότι με όρους πραγματικούς δεν θα χωράνε πια τα νοσοκομεία τους ασθενείς”.

“Πρέπει να βάλουμε τη συνολική γραμμή για τον πανεργατικό αγώνα και στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουμε δηλαδή τα σχήματα του ΕΚΑ, τα σχήματα που συμμετέχουμε και στον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να προωθήσουν μια τέτοια αντίληψη, να γίνουν συνελεύσεις, να τα βάλουμε αυτά τα πράγματα μέσα στους εργαζόμενους” είπε η Μαρία Ξιφαρά, τραπεζοϋπάλληλος.

“Στο εργοστάσιο που δουλεύω κάναμε στάση εργασίας και πιο πριν 24ωρη απεργία για τις απληρωσιές που είχαν συμμετοχή. Αυτό μπορεί και συμβαίνει γιατί έχουμε μια πολύ καλή εργοστασιακή επιτροπή που συντονίζει τους συναδέλφους που καταλαβαίνουν πια ότι μόνο με τον αγώνα θα μπορέσουν να πληρωθούν το μισθό τους. Αυτό να το απλώσουμε παντού, να μην υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, να οργανώνονται μέσα στα εργοστάσιά τους ο καθένας, έτσι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μπαίνουν από τις ηγεσίες, θα καταφέρουμε να νικήσουμε τα αφεντικά, να ρίξουμε την κυβέρνηση” είπε ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, εργαζόμενος σε Λιθογραφείο.


Διαβάστε επίσης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Όλες οι δυνάμεις για απεργιακό μέτωπο διαρκείας”