Σχολεία: Οι απεργοί πατάνε γκάζι

Μετά τις πρωινές περιφρουρήσεις σε όλες τις γειτονιές, μικρές διαδηλώσεις άρχισαν να φτάνουν στα Προπύλαια. Στις 12:10 το μεσημέρι, δηλαδή δέκα μόλις λεπτά μετά την καθορισμένη ώρα του συλλαλητηρίου, ο χώρος είχε πλημμυρίσει.

Αφού έγιναν χαιρετισμοί από τις Ομοσπονδίες και συμπαραστάτες, το πολύχρωμο ποτάμι άρχισε να κατεβαίνει την Πανεπιστημίου. Μπροστά υπήρχαν καθηγητές με μεγάλα γράμματα στα χέρια τους που σχημάτιζαν τη λέξη Απεργία στα ελληνικά και στα αγγλικά και πίσω τους το κεντρικό πανό της ΟΛΜΕ. Αμέσως μετά ακολουθούσε το γνωστό πανό “No PASARAN” των Συλλόγων Δασκάλων και των ΕΛΜΕ που ήταν από τα πιο ζωντανά μπλοκ της διαδήλωσης. Το σύνθημα «Ανυπακοή-Απεργία Διαρκή» ακουγόταν συνέχεια.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διαδήλωσης ήταν ότι κάθε τοπική ΕΛΜΕ είχε οργανώσει την παρουσία της με δικό της πανό, ντουντούκα και συνθήματα. Μαζί με τους καθηγητές βρέθηκαν γονείς και άλλοι εργαζόμενοι για να δείξουν ότι χρειάζεται συντονισμός και κοινός αγώνας.

«Η σημερινή εικόνα είναι ότι σε αρκετά σχολεία, όπως στο 2ο και στο 3ο Κερατέας, υπήρξε συντονισμός με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεργασία με τους γονείς, έγιναν κοινές Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία. Αυτό έχει γίνει και στην επαρχία, όπως για παράδειγμα στην Ικαρία. Υπάρχουν και καταλήψεις σε δημοτικά από γονείς. Έχει γίνει συνείδηση πια ότι ο αγώνας είναι για δημόσια και δωρεάν σχολείο, για όλους μας, για τα παιδιά μας. Στο 7ο δημοτικό σχολείο της Παλλήνης οι γονείς έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και το αξιοποιούν ως κέντρο αγώνα με διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά», μας δήλωσε η Ελευθερία Ψυχογιού.

Με δικά τους πανό είχαν κατέβει η Β’, Γ’, η Δ’ και η Ε’ Ανατολικής Αττικής, η Ε’ Αθήνας, η Νότιας Αθήνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, οι Α’΄- Β’΄- Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, η Β’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Ξεχωριστή παρουσία είχαν και συγκεκριμένα σχολεία, όπως το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, το 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά.

Εντυπωσιακή παρουσία είχε η Γ’ ΕΛΜΕ με πανό της απεργιακής της επιτροπής και την Πρωτοβουλία Μαθητών και Νεολαίας Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας που συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της απεργίας. Η Άλκηστις, μαθήτρια από το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας μας είπε «είμαστε εδώ για αλληλεγγύη. Όπως μας υποστηρίζουν οι καθηγητές μας, τους υποστηρίζουμε και μεις. Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο δεν θα έρθει αν καθόμαστε στα θρανία μας ή στα γραφεία μας. Σήμερα το πρωί είχε κόσμο, είχαν έρθει και γονείς και εργαζόμενοι από το Δήμο, το κλίμα ήταν καλό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί κιόλας».

Περιφρουρήσεις

Ο Χρήστος, φοιτητής μάς μίλησε για την Πρωτοβουλία που έχουν δημιουργήσει. «Την Πρωτοβουλία την σκεφτήκαμε μαζί με κάποιους μαθητές από όλα τα Λύκεια της Νέας Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας. Κάναμε μια πρώτη συνέλευση που είχαμε 20 άτομα και στη συνέχεια μια πιο μεγάλη όπου συμμετείχαν γονείς και καθηγητές. Σήμερα όλοι πήγαμε στα σχολεία για περιφρούρηση και μετά κατεβήκαμε όλοι μαζί στην πορεία».

Σε πολλά σχολεία η απεργία είχε 100% συμμετοχή. «Στο σχολείο μου στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, κανένας δεν πήγε. Ούτε η Διευθύντρια ή η Υποδιευθύντρια. Αναμένουμε για τις υπόλοιπες πώς θα προχωρήσουμε, αλλά ο κόσμος έχει τη διάθεση να κάνει όσες περισσότερες μέρες απεργίας μπορεί παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Σήμερα υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλους και από μαθητές και από καθηγητές» μας εξήγησε η Κατερίνα Μ., καθηγήτρια.

Παρά την απόφαση της ηγεσίας της ΔΟΕ να μπλοκάρει τις 5μερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, πολλοί Σύλλογοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετέτρεψαν τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία. Με πανό ήταν εκεί ο «Αριστοτέλης», ο «Κ. Σωτηρίου», ο «Γληνός», ο Σύλλογος του Αιγάλεω και των Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου, ο Σύλλογος Δυτικής Αττικής και άλλοι. Το σύνθημα που ακουγόταν συχνά-πυκνά από τον «Αριστοτέλη»: «Αυτή η απεργία θα γράψει ιστορία, μόνο νικητές θα μπούμε στα σχολεία».

Δυναμικό παρών έδωσαν και οι εργαζόμενοι από τις άλλες Ομοσπονδίες που έχουν ξεκινήσει επίσης πενθήμερες απεργίες. Η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που είχαν μεγάλη συμμετοχή με τρία ξεχωριστά μπλοκ, η ΟΙΕΛΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων του ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η Ομοσπονδία του ΟΑΕΔ.

Ο Ζαχαρίας Τριγάζης από την ΟΔΙΠΤΕ μας είπε «Σήμερα οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια μπαίνουμε στην πενθήμερη απεργία μας. Συνδιοργανώνουμε το συλλαλητήριο με την ΟΛΜΕ και με τις άλλες Ομοσπονδίες. Προσπαθούμε όλη αυτή την εβδομάδα των γενικευμένων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο κοινωνικών αγώνων που θα σταματήσει την πολιτική της διάλυσης της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας. Στόχος μας είναι να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε». Μαζική συμμετοχή είχαν και οι φοιτητές από τους Συλλόγους του Πολυτεχνείου, της ΦΜΣ και του Βιολογικού.

Στην διαδήλωση οργανωμένη παρουσία είχαν η ΠΟΣΠΕΡΤ, το Θριάσιο Νοσοκομείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Ανάπτυξης, εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, ενώ με πανό είχαν κατέβει κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες, ανάμεσα τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συλλαλητήριο κατέληξε έξω από τη Βουλή, οι τοπικές ΕΛΜΕ ανακοίνωναν το απεργιακό τους πρόγραμμα, ενώ από καθηγητές και καθηγήτριες ακουγόταν το σύνθημα «Αν οι συνάδελφοί μας δεν γυρίσουν πίσω, συμβόλαιο τιμής εγώ να μην λυγίσω»!

Περιφέρεια

Mαζικότατο ήταν το απεργιακό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη. «Πάνω από 7 με 8 χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Όλες οι ΕΛΜΕ της πόλης είχαν πανό, ενώ αντιπροσωπείες είχαν στείλει οι ΕΛΜΕ Κιλκίς και Χαλκιδικής. Οι Εικαστικοί διαδήλωσαν μαζικά, το ίδιο και τα Μουσικά Σχολεία. Μάλιστα, είχαν φτιάξει και τραγούδια ολόκληρα για την απεργία. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και πήγε στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Συμμετείχαν ακόμα οι Σχολικοί Φύλακες, οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Διοικητικοί του Πανεπιστημίου. Ακόμα και όταν η πορεία έφτασε στο Υπουργείο κράτησε τον παλμό της, ενώ έγινε περικύκλωση του κτιρίου και καθιστική διαμαρτυρία» μας μετέφερε η Αλεξάνδρα Σιαφάκα.

Μεγάλα συλλαλητήρια έγιναν στα Γιάννενα και στη Λάρισα παρά τη βροχή. «Πάνω από χίλιοι διαδήλωσαν στα Γιάννενα αν και από την αρχή της πορείας έβρεχε κατακλυσμιαία. Η ΕΛΜΕ είχε οργανώσει περιφρουρήσεις το πρωί και στη συνέχεια κατέβασε τρία πανό όπου συμμετείχαν και Δάσκαλοι. Με πανό ήταν και οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ, το ΔΕΠ και τους Διοικητικούς του Πανεπιστημίου, οι μαθητές Αντικαπιταλίστα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι» μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου.

Στην Πάτρα «αφού τελείωσαν οι περιφρουρήσεις οι καθηγητές οργάνωσαν διαδήλωση από το Παράρτημα. Υπήρχε μαχητικό κλίμα και οι καθηγητές δήλωναν πολλοί ευχαριστημένοι από το 95% συμμετοχής στην απεργία, όπως ανακοίνωναν στον κόσμο», μας δήλωσε η Ράνια Κούτσικου. Μεγάλα ήταν τα συλλαλητήρια που οργάνωσαν οι ΕΛΜΕ στην Κρήτη, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.

«Πάνω από δύο χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση στα Χανιά», μας είπε η Δώρα Κιντή, καθηγήτρια από την τοπική ΕΛΜΕ. «Πεντακόσιοι περίπου ήταν οι μαθητές. Το ποσοστό της απεργίας άγγιξε το 99%. Κατέβηκε κόσμος στο συλλαλητήριο μετά τις περιφρουρήσεις, ενώ έχω την εικόνα ότι κάποιοι κερδήθηκαν στην απεργία το πρωί της Δευτέρας, όπως στο Ειδικό Γυμνάσιο. Μετά την πορεία, επιτροπή από την ΕΛΜΕ έκανε παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση του Νοσοκομείου. Πολύς κόσμος υποστήριξε την πρόταση που βάλαμε για απεργία διαρκείας και αποφασίσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων».


Το 90% της συμμετοχής στην απεργία διαρκείας των καθηγητών είναι όχι μόνο αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της, όπως η Καθημερινή που προπαγάνδιζαν ότι θα απεργήσει η μειοψηφία, αλλά και τρανταχτό μήνυμα στους κόλπους των εκπαιδευτικών για τη συνέχεια.

Οι καθηγητές απέδειξαν αυτό που υποστήριζαν πιο ανοιχτά και σταθερά οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι ο κλάδος μπορούσε να είχε βγει σε απεργία διαρκείας το Μάη και ήθελε την κλιμάκωση που εμπόδισε τότε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Αυτή τη φορά η βάση των καθηγητών ήταν πολύ πιο οργανωμένη και «ψυλλιασμένη» σε κάθε ΕΛΜΕ με συγκρότηση απεργιακής επιτροπής και πολλούς περισσότερους καθηγητές να εμπλέκονται στην οργάνωση της απεργίας σε κάθε σχολείο.

Τώρα κανένας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία ότι δεν ξέρει την κατάσταση του κλάδου, επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις. Η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των καθηγητών σε αυτές τις συνελεύσεις, η εντυπωσιακή συμμετοχή στην απεργία, τα τεράστια συλλαλητήρια σε κάθε πόλη την πρώτη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης δεν αφήνουν περιθώρια σε κανένα να κάνει τέτοιες ντρίπλες. Αυτοί που σίγουρα βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση είναι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ που θα έχουν απέναντι τους όλους τους απεργούς, όχι μόνο στην ΟΛΜΕ, αλλά και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία.

Το κοινό απεργιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης 18 Σεπτέμβρη μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Οι Γενικές Συνελεύσεις της Πέμπτης 19/9 μπορούν να είναι ακόμα πιο μαζικές και να επικυρώσουν με ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία τη συνέχιση του αγώνα με νέα πενθήμερη απεργία.

Οι καθηγητές μπορούν παίξουν το ρόλο του πυροκροτητή για όλους τους εργαζόμενους. Για αυτό οι εξορμήσεις με απεργούς σε Νοσοκομεία, Δήμους, Υπουργεία και τους υπόλοιπους εργατικούς χώρους είναι από τα πιο σημαντικά καθήκοντα και ταυτόχρονα φοβερή ευκαιρία συντονισμού και κλιμάκωσης. Ήδη, τα νέα από τις πρώτες εξορμήσεις είναι ενθαρρυντικά, όπως μπορείτε να διαβάσετε στις διπλανές στήλες.

Απεργιακό ταμείο

Επίσης, η ΟΛΜΕ αποφάσισε ότι θα οργανώσει κεντρικά το απεργιακό ταμείο και θα εκδώσει κουπόνια, τα οποία θα διακινηθούν σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Βήμα συντονισμού είναι και η «Συναυλία για τη Δημόσια Παιδεία» που θα γίνει στο Πολυτεχνείο με πρωτοβουλία των εργαζόμενων, των φοιτητών και των καθηγητών του ΕΜΠ με τη στήριξη της ΕΡΤ την Τετάρτη 18/9 στις 8μμ.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη όλα τα κομμάτια που έχουν μπει σε πενθήμερες απεργίες, αλλά και όσοι προσπαθούν να μπουν στο χορό των κινητοποιήσεων θα έχουν την ευκαιρία να πιέσουν πραγματικά την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε απεργία διαρκείας αφού υπάρχει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Αυτό τονίζει και η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων μετά την πρώτη μέρα της απεργίας: «Τώρα μιλούν οι απεργοί! Απεργούμε όλη την εβδομάδα και την επόμενη κι όσο χρειαστεί! Κάθε ημέρα θα είμαστε πιο πολλοί από την προηγούμενη και πιο λίγοι από την επόμενη.

Γιατί δεν είμαστε μόνοι. Θα συναντηθούμε απεργιακά κι αγωνιστικά με τους υπόλοιπους κλάδους… Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αποφασιστικού, ανυποχώρητου αγώνα, του ξεσηκωμού και της απεργίας διάρκειας».


Μαζικές περιφρουρήσεις

Σχολείο με το σχολείο χτίστηκε το σαρωτικό νούμερο της συμμετοχής στην απεργία.

Η Στέλλα Μυρισιώτη μας περιγράφει την πρώτη μέρα στους Αμπελόκηπους. «Στο Πειραματικό ήμασταν μαζί με τους καθηγητές που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση έξω από το σχολείο. Εκεί ήταν και ο γραμματέας του Σωματείου του διπλανού Νοσοκομείου του Άγιου Σάββα, Κώστας Καταραχιάς. Επί τόπου, έγινε ενημέρωση στους μαθητές και σε όσους γονείς είχαν έρθει για την απεργία και τα αιτήματα της, για το «νέο σχολείο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η Β’ ΕΛΜΕ έχει αποφασίσει ότι από την Τρίτη 17/9 το απόγευμα θα στηθεί περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Πανόρμου όπου θα υπάρχει υλικό από όλα τα σωματεία της περιοχής, ενώ την Πέμπτη 19/9 το απόγευμα θα υπάρχει ανοιχτή εκδήλωση στην ίδια πλατεία στις 7μμ».

Ο Δημήτρης Τσώλης μάς γράφει στην ανταπόκριση του «Στο 1ο Λύκειο Ταύρου η συμμετοχή ήταν 100%. Στις οχτώ παρά εμφανίστηκαν οι πρώτοι καθηγητές, κρέμασαν το πανό τους πάνω στην πόρτα και άρχισαν να υποδέχονται τους μαθητές και κάποιους γονείς με την επιστολή της ΕΛΜΕ για την απεργία. Υπήρχε συζήτηση για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η απεργιακή επιτροπή έτσι ώστε να συνδεθεί καλύτερα με τους εργατικούς χώρους στη γειτονιά, αλλά και να φτιαχτεί το απεργιακό ταμείο για να μπορέσει να φτάσει η απεργία μέχρι τη νίκη».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει οργανώσει τέσσερις απεργιακές επιτροπές που καλύπτουν τους Δήμους που βρίσκονται στην περιοχή της. Η απεργιακή επιτροπή που καλύπτει το Δήμο Νίκαιας οργάνωσε σύσκεψη φορέων τη Δευτέρα 16/9 με τη συμμετοχή του Σωματείων του Δήμου, του Κρατικού Νίκαιας και των Δασκάλων, του Συλλόγου Γονέων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κοινή συντονιστική επιτροπή, να βγει κοινή αφίσα και να γίνει συγκέντρωση-συναυλία το Σάββατο στην Νίκαια. Την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν τοπική διαδήλωση στην πλατεία Κοραή.

Οι μαθητές είναι δίπλα στους καθηγητές τους. Η Φωτεινή Λυσικάτου μας λέει «Στο Μαρούσι το 6ο Λύκειο είναι σε κατάληψη από τους μαθητές από τη Δευτέρα που ξεκινούσε η απεργία διαρκείας των καθηγητών. Δεν θέλουν το «Νέο Λύκειο» που θα έχει απανωτές εξετάσεις, όπου μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μαθητές και οι γονείς τους που θα πρέπει να πληρώνουν τα φροντιστήρια και στηρίζουν τους καθηγητές τους που μπήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Επίσης, στο κείμενο που έχουν φτιάξει αναδεικνύουν ότι γίνονται απολύσεις και στα Πανεπιστήμια και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει διαγραφές και δίδακτρα για τους φοιτητές. Την Δευτέρα έξω από το σχολείο βρέθηκε και η Ένωση Γονέων Αμαρουσίου που μοίραζε προκήρυξη, όπως η Εργατική Αλληλεγγύη».

Συντονισμός

Σύσκεψη συντονισμού έγινε με πρωτοβουλία της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής τη Δευτέρα 16/9 στο 1ο Λύκειο στα Πευκάκια. Συμμετείχαν τα Σωματεία των Νοσοκομείων Αγία Όλγα και 7ου ΙΚΑ, Σύλλογοι Γονέων, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Σεφέρης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και άλλοι. Αποφάσισαν πρόγραμμα εξορμήσεων σε εργατικούς χώρους με πρώτο σταθμό το Αγία Όλγα και κοινή διαδήλωση την Πέμπτη 19/9 στις 6.30μμ στην πλατεία Σημηριώτη στην Νέα Ιωνία.

«Πετυχημένες ήταν στα σχολεία του Περιστερίου οι περιφρουρήσεις. Σε ελάχιστα σχολεία υπήρξαν απεργοσπάστες. Συνολικά η ΕΛΜΕ είχε ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής, 95% περίπου» μας γράφει ο Βασίλης Μυρσινιάς. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του δήμου Περιστερίου πήραν την Τρίτη 17/9 το πρωί μια πρώτη γεύση από την απεργία των εκπαιδευτικών. Στη συγκέντρωση ενημέρωσης που είχε καλέσει το σωματείο εργαζομένων του Δήμου μίλησε μέλος της Απεργιακής Επιτροπής της Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας καλώντας σε κοινό απεργιακό αγώνα».

«Η απεργιακή επιτροπή της Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας οργάνωσε 14 περιφρουρήσεις στα σχολεία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε στις περισσότερες. Από την Τρίτη 17/9 το απόγευμα θα υπάρχουν απεργιακά περίπτερα στο Ίλιον και στην Πετρούπολη, την Πέμπτη 19/9 θα γίνει κοινή πορεία καθηγητών-μαθητών πριν την συνέλευση της ΕΛΜΕ και το Σάββατο συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στις 8μμ στην πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη» μας μεταφέρει η Κατερίνα Πατρικίου.

Η Εύα Τζένου, καθηγήτρια από τη Θεσσαλονίκη μας περιγράφει τη δράση της δική της ΕΛΜΕ. «Η Δ’ ΕΛΜΕ οργάνωσε περιφρούρηση με τριάντα άτομα στο 2ο Λύκειο της Κλεάνθους. Είχαμε πανό, κιθάρα και τύμπανα μαζί με την ντουντούκα. Μαζί μας ήταν οι Σχολικοί Φύλακες της περιοχής και οι Τεχνικοί της ΔΕΗ από το τοπικό παράρτημα της, τους οποίους είχαμε επισκεφτεί την προηγούμενη Παρασκευή και τους καλέσαμε να στηρίξουν την απεργία μας. Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλά σχολεία. Μόνο σε κανά δύο υπήρχαν μέσα ο Διευθυντής και δύο τρεις καθηγητές, αλλά ουσιαστικά όλα τα σχολεία ήταν κλειστά. Όπως, βέβαια, και σε όλη τη Θεσσαλονίκη που μαθαίνουμε ότι υπάρχει η ίδια εικόνα».

Αντίστοιχη εικόνα υπήρχε και στις άλλες ΕΛΜΕ της πόλης. Η Φύλλια Πολίτη μας είπε «40 άτομα συμμετείχαν στην περιφρούρηση στο μεγάλο συγκρότημα σχολείων της Νεάπολης, περιοχή που καλύπτει η Γ’ ΕΛΜΕ. Υπάρχουν 4 σχολεία, ανάμεσα τους ΕΠΑΛ και Πειραματικό. Ελάχιστοι απεργοσπάστες μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα, αλλά τα σχολεία στην ουσία δεν λειτούργησαν».


Γιάννενα

Το κλίμα στην πορεία στα Γιάννενα τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη ήταν πολύ καλό, ήταν πολύ ωραία στη διαδήλωση. Είμαστε δίπλα στους καθηγητές μας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει σε όλους τους μαθητές, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Σήμερα απολύονται αυτοί, αύριο κάποιος άλλος, μπορεί να είναι οι γονείς μας.

Για αυτό μαθητές από διάφορα σχολεία, κυρίως από το 2ο Λύκειο Ιωαννίνων, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε πανό Αnticapitalista γιατί θέλουμε να δημιουργηθεί ξανά αυτό το δίκτυο μαθητών.

Αγάθη, μαθήτρια 2ο Λύκειο Ιωαννίνων