Ανοιχτές εκδηλώσεις ΣΕΚ:“Αυτές οι απεργίες μπορεί να κρίνουν το μέλλον”

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού Πλειάδες 7μμ

Ομιλητές: • Δημήτρης Καλπίδης, Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού,

• Δήμητρα Μπαμπάκου, εκπαιδευτικός, απεργιακή επιτροπή, ΕΛΜΕ Πειραιά,

• Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9 Ξυλοτεχνία 7.30μμ

Ομιλητές: • Γιάννης Μαρίνης, απεργιακή επιτροπή Α’ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, • Κατερίνα Κρητικού, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Λοιμωδών, • Μαρία Στύλλου, περιοδικο «Σοσιαλισμός από τα Κάτω»

ΒΟΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9 ΕΡΑ Βόλου 8μμ

Ομιλητές από εκπαιδευτικούς, ΕΡΑ, νοσοκομείο, διοικητικούς πανεπιστημίου

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 26/9 ΚΕΠ 7μμ

Ομιλητές: • Νάσος Μπράτσος, κατάληψη της ΕΡΤ, • Μαργαρίτα Χαϊδη, νοσοκομείο Αγ. Όλγα, • Γεωργία Κόφφα, εκπαιδευτικός, απεργιακή επιτροπή Γ’ ΕΛΜΕ,

• Κώστας Φοινηνής, σωματείο εργαζομένων δήμου Βριλησσίων, • Γιάννης Σηφακάκης, KΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 26/9 Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 Δημοτικό θέατρο 7μμ

Ομιλητές: • Βαγγέλης Καραθάνος, γιατρός, νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, • Σάκης Καραγεωργίου, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 Αίθουσα Παλιάς Περιφέρειας (έναντι Ενετικού Λιμανιού) 7μμ

ΞΑΝΘΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητές: • Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος ΕΛΜΕ, • Σαμί Καραμπουγιούκογλου, εργαζόμενος ΕΡΑ Κομοτηνής

ΠΑΤΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου 7μμ

Ομιλητές: • Διονύσης Πανταζόπουλος, εκπαιδευτικός, Ζ’ ΕΛΜΕ, • Κώστας Καταραχιάς, γραμμ. σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Αγ. Σάββα, • Ράνια Νεναδάκη, δημ. σύμβουλος Ζωγράφου, “Κίνημα στην Πόλη” • Τάσος Αναστασιάδης, ΣΕΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 Ξενία 7μμ

ΧΑΝΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 Εργατικό Κέντρο 7.30μμ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/9 Πολυτεχνείο 7μμ

Ομιλητές: • Ελευθερία Βαρουχάκη, διοικητικός υπάλληλος στο ΕΜΠ, • Αργυρώ Κοτζαμπασάκη, νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο,

• Αθανασία Κατσούλη, 8ο Νικοπόλεως, απεργιακή επιτροπή Α’ ΕΛΜΕ, • Μαρία Στύλλου, περιοδικο «Σοσιαλισμός από τα Κάτω»

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/9 Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης 7μμ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10 Λέσχη Ιωνιδείου 7μμ


Αυτό είναι το θέμα των εκδηλώσεων που οργανώνονται τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με ομιλητές εργαζόμενους από την πρώτη γραμμή της απεργιακής μάχης.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων έκδοσής της ως βδομαδιάτικης εφημερίδας κι από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω με αφορμή την έκδοση του 100ου τεύχους.

Πρόκειται για δύο έντυπα που ποτέ δεν περιορίστηκαν σε ενημερωτικό ρόλο. Είναι τα έντυπα που όλη την τελευταία 20ετία διακινούνται και διαβάζονται σε απεργιακές φρουρές και καταλήψεις, σε εργατικούς χώρους και πανεπιστήμια, στις εργατογειτονιές και τις πλατείες πάντα με στόχο τη σύνδεση των αγώνων και τον εξοπλισμό του κινήματος με τις ιδέες και τις εμπειρίες που θα το φτάσουν στη νίκη.

Ο γύρος των εκδηλώσεων αυτών γίνεται στο ξεκίνημα ενός καυτού φθινοπώρου. Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου, από τη μια πλευρά πασχίζει να πείσει για την ανάκαμψη που έρχεται, για τις θυσίες που πιάνουν τόπο, για την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Από την άλλη έρχεται η σκληρή πραγματικότητα να τους διαψεύσει με το βάθεμα της κρίσης. Οι ίδιοι οι υπουργοί τους μιλάνε για την ανάγκη για νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο. Πρόκειται όμως για μια κυβέρνηση χωρίς καμία δύναμη να το επιβάλλει.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται περικυκλωμένη από ένα τεράστιο κύμα εργατικών αγώνων ικανών να την τσακίσει. Η ΕΡΤ, ο μέχρι πρότινος κρατικός ειδησεογραφικός κολοσσός, παραμένει για τρεις μήνες κατειλημμένος και υπό τον έλεγχο των εργαζομένων. Στα νοσοκομεία, εργαζόμενοι και κάτοικοι ξεσηκώνονται για να μην περάσουν τα λουκέτα του υπουργού – τηλεπωλητή – αρχιφασίστα Άδωνι Γεωργιάδη. Στα πανεπιστήμια, διοικητικοί, καθηγητές και φοιτητές συντονίζονται κι αντιστέκονται με απεργία διαρκείας ενάντια στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι των υπουργείων και των ασφαλιστικών ταμείων βγαίνουν στο δρόμο με πενθήμερες απεργίες. Και πιο σημαντικό απ' όλα, 80 χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν σε απεργία διαρκείας επιβεβλημένη από τα κάτω, με ποσοστά συμμετοχής που αγγίζουν την απόλυτη επιτυχία, με μαζικές συνελεύσεις κι απεργιακές επιτροπές που οργανώνουν τον αγώνα και κερδίζουν τη συμπαράσταση, σε κάθε γειτονιά.

Παραδείγματα

Πρόκειται για ένα απεργιακό κίνημα που πράγματι μπορεί να κρίνει το μέλλον. Που μπορεί να τους ανατρέψει και να κρατήσει ανοιχτό κάθε νοσοκομείο και κάθε σχολείο. Που μπορεί να διασφαλίσει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του. Πολύ περισσότερο όμως, αυτό το απεργιακό κίνημα φέρνει παραδείγματα οργάνωσης μιας καινούργιας κοινωνίας που θα οργανώνεται συλλογικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Τέτοια παραδείγματα φέρνει η κατειλημμένη ΕΡΤ, οι απεργιακές επιτροπές των καθηγητών, οι αποφάσεις των υγειονομικών ότι κρατάνε τα νοσοκομεία ανοιχτά.

Αυτά τα παραδείγματα και την προοπτική που ανοίγουν θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις, παράλληλα με το συντονισμό και το δρόμο για να φτάσουν αυτές οι απεργίες μέχρι τη νίκη.

Κανένας δεν πρέπει να λείψει από αυτό το γύρο εκδηλώσεων.


Διονύσης Πανταζόπουλος, εκπαιδευτικός Ζ' ΕΛΜΕ

Ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι ανάστατος. Το Μάιο ξεσηκωθήκαμε με μια απεργία που δεν έγινε ποτέ. Από τότε προστέθηκαν κι άλλα ζητήματα όπως το “νέο λύκειο” και όσα συμπαρασύρει μαζί του, όπως η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Τώρα όμως έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας. Τα ποσοστά της απεργίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα καταδεικνύουν ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν είναι διασπασμένος κι ότι έχει αποφασίσει να πει “δεν πάει άλλο”.

Πρέπει να ενωθούμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες σε όλους τους χώρους, στην Παιδεία, την Υγεία, σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, στους δήμους κλπ ενάντια σε αυτή την πολιτική που καταρρακώνει τον άνθρωπο.

Ο Διονύσης Πανταζόπουλος θα μιλήσει το Σάββατο 28/9, στη Ν.Σμύρνη.


Μαργαρίτα Χάιδη, μέλος Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων Αγ.Όλγα

Οι μέρες είναι τέτοιες που απαιτούν οργάνωση και συντονισμό όλων των εργαζομένων, των σωματείων και των φορέων. Η δυναμική υπάρχει και το κίνημα μπορεί να νικήσει. Νίκη σημαίνει ανατροπή. Στα νοσοκομεία παλεύουμε γιατί ο Άδωνις βάζει λουκέτα κι ο Μητσοτάκης μιλάει για άλλες 12500 διαθεσιμότητες που θα είναι κι από το χώρο της Υγείας. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η οργάνωση κι ο αγώνας. Οι εκδηλώσεις της Εργατικής Αλληλεγγύης και του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω θα βοηθήσουν το συντονισμό καθώς εργαζόμενοι από διαφορετικούς χώρους θα βρεθούν να συζητήσουν πως θα φτάσουμε στην ανατροπή.

Η Μαργαρίτα Χάιδη θα μιλήσει την Πέμπτη 26/9, στη Ν.Ιωνία


Κατερίνα Κρητικού, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ.Βαρβάρα (Λοιμωδών)

Είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση για να ξανανοίξει το νοσοκομείο και συντονιζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς. Χρειαζόμαστε απεργίες διαρκείας μέχρι να τους διώξουμε και να σταματήσουμε τα κλεισίματα σχολείων και νοσοκομείων.

Η Κατερίνα Κρητικού θα μιλήσει την Τετάρτη 25/9, στο Περιστέρι


Νάσος Μπράτσος, εργαζόμενος ΕΡΤ, μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕΣΥ

Οι κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου, η απεργία των καθηγητών με την ορμή και τη μαζικότητά της, ο αναβρασμός στα νοσοκομεία, η ΕΡΤ που συμπλήρωσε τρεις μήνες αγώνα, δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αγώνες ελεγχόμενους από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία κι άρα ανώδυνους για την κυβέρνηση. Αντίθετα, έχουμε να κάνουμε με ένα απεργιακό κύμα που έχει τη δυναμική να τους ρίξει. Γι’ αυτό το λόγο, η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ αγωνιστών, σε μια κατεύθυνση συντονισμού και κλιμάκωσης, είναι απαραίτητη . Οι εκδηλώσεις της Εργατικής Αλληλεγγύης και του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, έχουν να παίξουν ένα τέτοιο ρόλο.

Ο Νάσος Μπράτσος θα μιλήσει την Πέμπτη 26/9, στη Ν.Ιωνία