Νοσoκομεία: βροντερό “παρών” στην 48ωρη και Αντιφασιστικός συναγερμός

“Στο Σισμανόγλειο κάναμε εξόρμηση με μια εκπαιδευτικό και έναν εργαζόμενο μέσα από το νοσοκομείο”, περιγράφει στην Ε.Α. η Αλεξάνδρα Μαρτίνη. “Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή αφού όλοι εξηγούσαν στην καθηγήτρια, πως οι εκπαιδευτικοί δείχνουν τον δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Στο Σισμανόγλειο έχουν μεταφερθεί και οι λίγοι εργαζόμενοι στο Φλέμινγκ που δεν έχουν βγει σε διαθεσιμότητα, αφού τελικά και παρά τις υποσχέσεις του Άδωνη η μεγάλη πλειοψηφία απολύεται. Υπάρχει αναβρασμός στο νοσοκομείο και οι πιέσεις που βάζει η βάση για νέες συνελεύσεις ώστε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είναι μεγάλες”.

“Την Τρίτη (17/9) από τις 6 το πρωί στον Αγ. Σάββα έγινε απεργιακή φρουρά. Είχε πολύ καλή δυναμική με πολύ κόσμο στην πύλη. Ακολούθησε περιοδεία στο νοσοκομείο μαζί με τους εργαζόμενους και συζήτηση με όλους για την αναγκαιότητα για συνέχιση του αγώνα και ρήξη με την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια την Τετάρτη στην απεργιακή διαδήλωση το μπλοκ του Αγ. Σάββα είχε πολύ κόσμο, ενώ η απεργία είχε πολύ μεγάλα ποσοστά στο νοσοκομείο” τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Στέλλα Μυρισιώτη, άνεργη γιατρός.

“Μια μέρα μετά την απεργία πήγαμε στον Ευαγγελισμό. Εκεί έχουν μετακομίσει εργαζόμενους από την Πολυκλινική. Ένας από αυτούς που συναντήσαμε στην εξόρμηση μας έλεγε σε όλους τους τόνους πως 'Η Πολυκλινική θα ανοίξει'. Φυσικά όταν η συζήτηση πήγαινε στο πώς θα ανοίξει ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος από τον αγώνα και την επιμονή των ίδιων των εργαζόμενων. Γι' αυτό και με όσους μιλήσαμε ανοίξαμε συζήτηση για την απεργία και για την ανάγκη συντονισμού με όλους τους άλλους κλάδους που απεργούν, τονίζαμε συνέχεια την αναγκαιότητα για συνελεύσεις ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που αρνείται να δώσει τη μάχη, ενώ τους καλούσαμε και στις εκδηλώσεις του ΣΕΚ με ακριβώς αυτό το θέμα, την σημασία αυτού του απεργιακού κινήματος”, ανέφερε στην Ε.Α. η Πωλίνα Γρυσμπολάκη.

“Να ενισχυθούν και όχι να διαλυθούν οι δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ. Να μη χαθεί καμμία θέση εργασίας και να μην απολυθεί κανείς συνάδελφός μας. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 1.041 γιατρών με σύμβαση έργου και να έχουν πρόσβαση και στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Να σταματήσει η μετακύλιση των δαπανών υγείας στους ασφαλισμένους”, είναι μερικά από τα αιτήματα που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) καλώντας του γιατρούς του ΙΚΑ να συμμετέχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Αντιφασιστικός συναγερμός

Σε αντιφασιστικό συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας. Από το Γ. Ν. Νίκαιας μέχρι την σκληρή ανακοίνωση των εργαζόμενων στο Τζάνειο ενάντια στην καταστολή της αστυνομίας κατά την διάρκεια της συγκλονιστικής διαδήλωσης της Τετάρτης 18/9 στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δείχνουν την αντιφασιστική τους οργή. “Να μην βρίσκουν τόπο να σταθούν”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, ενώ οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου καλούν “κάθε σκεπτόμενο εργαζόμενο πολίτη να απομονώσει τους ναζιστές δολοφόνους”.

Η ανοχή της κυβέρνησης σε φαινόμενα φασιστικής βίας με την τακτική των «ίσων αποστάσεων» και «της δήθεν ευθύνης όλων» προκειμένου να καλλιεργεί το μίσος και τη διαίρεση για να περνάει τα βάρβαρα, ανάλγητα μέτρα, δεν θα περάσει”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ”. “Κάθε εμφάνιση ή πολιτική δράση των φασιστών της Χρυσής Αυγής είναι ανεπιθύμητη στα νοσοκομεία. Τους ξεκαθαρίζουμε να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους, ούτε να διανοηθούν ότι θα ξαναστήσουν σόου με της ναζιστικής έμπνευσης αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.