Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Έκθεση Βιβλίου

Το πρώτο σε πωλήσεις ήταν η τελευταία έκδοσή μας “Χιλή 1972-1973 – Η τραγωδία του κοινοβουλευτικού δρόμου” με κείμενα των Λ. Μπόλαρη, Μ. Γκονζάλες και Λ. Ερμάνα. Η επέτειος των 40 χρόνων από το αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή και η προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, κίνησαν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών της έκθεσης.

Αρκετοί έλεγαν ότι είχαν μάθει για τη νέα αυτή έκδοση από τις δυο παρουσιάσεις που έχει κάνει ο Κώστας Αρβανίτης στην πρωινή του εκπομπή στο ραδιοσταθμό “Κόκκινο”. Το ενδιαφέρον του αριστερού κόσμου για την εμπειρία της Χιλής είχε φανεί ήδη στην παρέμβαση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου την προηγούμενη βδομάδα στο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ελληνικής Ταινιοθήκης στη Χιλή του Αλιέντε, όπου σε δυο παραστάσεις δόθηκαν δεκαπέντε αντίτυπα του βιβλίου.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί χρυσαυγίτες, η προσοχή είναι προφανές ότι στράφηκε στα αντιφασιστικά βιβλία μας. Από το 2011 το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο έκανε μια πολύ συνειδητή επιλογή ρίχνοντας μεγάλο βάρος σε νέες αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές εκδόσεις.

“Η φασιστική απειλή και η πάλη για να την τσακίσουμε” με κείμενα των Κώστα Πίττα και Θανάση Καμπαγιάννη, που εξηγεί τι είναι ο φασισμός και τι συνέβη όταν επικράτησε, αποκαλύπτει το πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και κάνει μια ιστορική αναδρομή των αντιφασιστικών κινημάτων από τη δεκαετία του '30 μέχρι τις μέρες μας, όπως και το “Arditi del Popolo: Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης και η αποτρέψιμη άνοδος του Μουσολίνι” του Tom Behan ήταν οι πρώτες επιλογές για τον κόσμο που οργισμένος αναζητούσε δρόμους για να παλέψει ενάντια στους φασίστες (δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι έκοψαν και προσκλήσεις για το αντιφασιστικό διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ 5 και 6 Οκτώβρη). Σημαντικό μερίδιο στις προτιμήσεις είχε και το βιβλίο “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα” του Θ. Καμπαγιάννη.

Και βέβαια, καθώς η πάλη ενάντια στους φασίστες έγινε κομμάτι της απεργιακής έκρηξης που συνεχίζεται ενάντια στην κυβέρνηση των Μνημονίων, η συζήτηση για τις εναλλακτικές προοπτικές του εργατικού κίνηματος απέναντι στην καπιταλιστική κρίση έφερε στην τέταρτη θέση των πωλήσεών μας τη δεύτερη και συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου “Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση”.

Τέσσερα σημαντικά βιβλία για τις μάχες που δίνουμε σήμερα. Όσοι δεν έχετε προλάβει να τα διαβάσετε, κάντε το. Όσοι τα διαβάσατε, διαδώστε τα.

Λουκάς Θεοτοκάτος